Bron: José Manuel Blanco Díaz
redradiove 19 juni 2021 
orinocotribune 20 Juni 2021 ~~~

Voor dinsdag 22 juni is een bilaterale ontmoeting gepland tussen de minister van Buitenlandse Zaken van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Jorge Arreaza Montserrat, en zijn ambtgenoot van de Russische Federatie, minister van Buitenlandse Zaken Segey Lavrov. Dit werd deze donderdag 17 juni bevestigd door de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet via een bericht op zijn Twitter-account weten dat de topdiplomaten, Arreaza en Lavrov, de huidige situatie in Venezuela en in de regio, de bilaterale betrekkingen en de strijd tegen de pandemie zullen bespreken.

Op 11 februari ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Venezuela elkaar in Genève, Zwitserland, in het kader van de zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Eerder die maand, op 7 februari, hadden de ministers een ontmoeting in Caracas, tijdens het bezoek van Lavrov aan de Bolivariaanse Republiek Venezuela. Die dag had de Russische minister ook ontmoetingen met uitvoerend vicepresident Delcy Rodríguez en het Venezolaanse staatshoofd zelf, Nicolás Maduro.

Afwijzing van sancties

De Russische regering, onder leiding van president Vladimir Poetin, heeft haar steun aan Venezuela herhaald in afwijzing van de eenzijdige dwangmaatregelen die door de regering van de Verenigde Staten zijn opgelegd. In dit verband beschouwen de Russische autoriteiten het effect van de sancties op de stabiliteit van Venezuela en de vrede van het Venezolaanse volk als “verderfelijk”.

De Russische regering heeft ook de dreigementen van de regering van de Verenigde Staten, die een eventuele militaire interventie tegen Venezuela beogen, van de hand gewezen. Voorts heeft Rusland aangeboden bij te dragen aan de dialoogprocessen die president Maduro op gang heeft gebracht met sectoren van de oppositie, en blijft het zelfs de extreemrechtse oppositie verzoeken zich bij de dialoog aan te sluiten.

President Nicolás Maduro en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin benadrukken regelmatig het hoge niveau van samenwerkingsmechanismen dat bestaat tussen Caracas en Moskou.

Topfoto: De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza en zijn Russische ambtgenoot, Sergej Lavrov. Bestandsfoto.