Bron: Mision Verdad 30 april 2021 (SP)
 orinocotribune  30 april 2021 (EN) ~~~

Meer dan twee jaar geleden, op 23 februari 2019, bereikte de pas zelfbenoemde “president” Juan Guaidó een van zijn eerste mislukkingen in het plan van de VS om een gewelddadige “regime change” in Venezuela uit te lokken, door te proberen onregelmatige gewapende groepen het nationale grondgebied binnen te brengen via de grens met Cúcuta (Colombia), onder het voorwendsel van het leveren van humanitaire hulp. Meer dan twee jaar later onthulden sleutelfiguren die bij de operatie betrokken waren de ware doelstellingen, maar ontkenden zij hun deelname.

Een inspecteur van het United States Agency for International Development (USAID) stelde een rapport op waarin hij “twijfels” uitsprak over de beweegredenen van de regering van de Verenigde Staten, op dat moment geleid door Donald Trump, in haar plan voor “humanitaire hulp” aan Venezuela.

De bevindingen van de inspecteur suggereren dat de “humanitaire hulp” niet werd gedreven door “humanitaire beginselen van neutraliteit, onafhankelijkheid, en gebaseerd zijn op behoeftenevaluaties,” maar dat het gedeeltelijk voortkwam uit de campagne van de Trump-administratie om een gewelddadige omverwerping van de regering van president Nicolás Maduro aan te moedigen.

Het document werd gepubliceerd op 16 april, maar was tot nu toe niet vrijgegeven.

Op dezelfde datum, 23 februari, werd de “regime-change” operatie vanuit Venezuela ontmaskerd en aan de kaak gesteld. Er werd onthuld dat de vrachtwagens met de zogenaamde humanitaire hulpgoederen in brand waren gestoken door dezelfde agenten die probeerden hen via de Simón Bolívar-brug Venezuela binnen te loodsen.

In het rapport wordt beweerd dat van de 368 ton goederen die naar Colombia waren gestuurd om het evenement op te zetten, slechts acht ton Venezuela is binnengekomen, “en dat de overige 360 ton in Colombia is verdeeld of naar Somalië is gestuurd”.

In het rapport worden vraagtekens geplaatst bij de weigering van USAID om de levering van humanitaire producten te coördineren met de Verenigde Naties (VN) – wetende dat het kanalen heeft voor deze eventualiteit – in de overtuiging dat dit door de VN zou worden opgevat als “steun voor het Maduro-regime”. In plaats daarvan werd besloten om te werken met een Venezolaanse niet-gouvernementele organisatie (niet geïdentificeerd in het rapport) omdat USAID geloofde dat deze op één lijn zat met de belangen van de regering van de Verenigde Staten. “Deze organisatie had nog nooit USAID-financiering ontvangen, en het regionale kantoor wist niet of de organisatie in staat was om aan de juridische en financiële vereisten van USAID te voldoen,” aldus het document.

Er wordt ook op gewezen dat:

  • De hulp onnodig met gigantische C-17 vrachtvliegtuigen van de luchtmacht werd geleverd in plaats van goedkopere commerciële opties die beschikbaar waren.
  • Onder de opgenomen voedingsmiddelen bevonden zich produkten ter bestrijding van ondervoeding bij kinderen, hoewel USAID-deskundigen zelf van mening waren dat de voedingstoestand van de Venezolaanse kinderen dit niet rechtvaardigde.

In het algemeen bevestigde dit (vertraagde) rapport van de USAID-inspectie de klachten van de Venezolaanse regering over het opvoeren van een spektakel voor internationale kijkers dat een dekmantel zou vormen voor de gewelddadige acties die zij wilden ontketenen aan de Colombiaans-Venezolaanse grens, met als doel de wettige instellingen in Venezuela af te zetten en een de facto regering te vestigen die voldoet aan de agenda van de Verenigde Staten.

Uitgelichte afbeelding: USAID verkoos de humanitaire hulp te “verdelen” via een Venezolaanse NGO van twijfelachtige oorsprong – in plaats van via de VN – omdat die voldeed aan de eisen van Washington (Foto: Reuters).