Bron: Lucia Eugenia Cordova 
RedRadioVe 4 maart 2021 (SP)
orinocotribune 4 maart 2021 (EN) ~~~

Vandaag heeft Venezuela via een officieel communiqué herhaald dat de Guyanese regering, onder leiding van president Irfaan Ali, heeft geprobeerd om Venezuela voor de internationale publieke opinie te beschuldigen van een daad van agressie tegen Guyana. Deze beschuldiging “tracht de werkelijkheid te vervormen voor een lastercampagne” tegen de Bolivariaanse Republiek, schreef het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela.

“Opnieuw probeert de regering van Guyana op een bizarre manier valse verhalen te creëren over regelmatige patrouilleoperaties aan de Venezolaanse grenzen,” voegde de verklaring van het ministerie eraan toe. De beschuldigingen van Guyana vormen een “lastercampagne van slachtofferschap ten overstaan van de internationale publieke opinie; met ongegronde beschuldigingen, zonder precieze of geogerefereerde locaties aan te bieden van de vermeende territoriale schending,” beweerde het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Venezuela verzekerde dat de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) hun bewegingen uitsluitend beperken tot niet-betwist Venezolaans grondgebied.

Het Venezolaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken herinnerde het Guyanese Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking er ook aan dat “aangezien er een geschil bestaat over het grondgebied van Essequibo, geen van beide partijen dit grondgebied kan aanmerken als het zijne, onder zijn soevereiniteit en jurisdictie. Dit is vastgelegd in artikel 5 van de Overeenkomst van Genève van 1966”.

Tenslotte wordt in het communiqué verklaard dat de Venezolaanse regering nog steeds voorstander is van hervatting van de mechanismen om een vreedzame oplossing voor de territoriale controverse te vinden.

Smaadcampagne op sociale media over een Guyanees communiqué

Op woensdag 3 maart lanceerden sociale media-accounts die banden hebben met anti-Chavismo een campagne waarin een video werd getoond van een vermeende invasie van Venezolaanse SU-30 vliegtuigen boven een niet geïdentificeerd gebied, zonder details te verstrekken over de specifieke locatie van het incident.

Dezelfde dag plaatste de “Peoples Progressive Party Civic” in Guyana een officieel communiqué van het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking waarin stond dat Venezolaanse SU-30 vliegtuigen om 13.20 uur op lage hoogte over de gemeenschap van Eteringbang zouden zijn gevlogen, zonder details over de geografische locatie te verstrekken.

Het Venezolaanse leger is internationaal erkend omdat het alleen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog de grens is overgestoken om het Spaanse keizerrijk uit de helft van Zuid-Amerika te verdrijven. De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino López bevestigde vandaag tegenover de lokale media dat het Venezolaanse leger volgens zijn kernwaarden geen leger van agressie is, maar een defensief leger.

Eteringbang landingsbaan op de grens van Venezuela en Guyana.

Het team van Orinoco Tribune vond de exacte locatie van Eteringbang op Google Maps, geholpen door verwijzingen van Twitter-gebruikers. Volgens deze Google tool ligt de Eteringbang airstrip naast de Cuyuni rivier die grenst aan Venezuela en Guyana.

Satellietbeelden tonen ongeveer 10 huizen in een oerwoudgebied van ongeveer vijf vierkante kilometer, rood omcirkeld in de afbeelding hierboven. De dichtstbijzijnde Venezolaanse stad is El Dorado, in de staat Bolivar, ongeveer 100 kilometer verderop.

Topfoto: Venezolaanse geavanceerde versie van Russische gevechtsvliegtuigen, Sukhoi SU-30MK2, gebruikt om te patrouilleren aan de grenzen. File photo.