Bron: hispantv 10 januari 2021 (SP), 
orinocotribune 10 januari 2021 (EN) ~~~ 

Het hoofd van het Southern Command van de Verenigde Staten (SOUTHCOM) zal Guyana bezoeken, op een moment dat de spanning met Venezuela over het geschil over het grondgebied van Esequibo hoog oploopt.

Volgens een verklaring van de Amerikaanse ambassade in Georgetown, de hoofdstad van Guyana, zal admiraal Craig Faller maandag in het Zuid-Amerikaanse land aankomen om de regering en de defensieautoriteiten te ontmoeten en het bilaterale veiligheidspartnerschap tussen de twee landen te bespreken.

Dit bezoek, dat tot woensdag zal duren, vindt plaats temidden van de toenemende spanningen tussen Venezuela en Guyana over het territoriale geschil over de regio Esequibo, waar de VS door middel van olietransporteurs zoals Exxon Mobil het afbreken van de onderhandelingen tussen Caracas en Georgetown, zoals bepaald in de Overeenkomst van Genève van 1966, heeft bevorderd.

Faller is een van de belangrijkste woordvoerders geweest van de oorlogsdreigingen die sinds het begin van de regering van de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump zijn geuit tegen de Venezolaanse regering, als onderdeel van de Amerikaanse plannen om de Chavista-president van Venezuela, Nicolás Maduro, omver te werpen.

De komst van het hoofd van het Zuidelijk Commando in Guyana volgt op het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in september 2020, toen Washington en Georgetown een overeenkomst voor maritieme samenwerking ondertekenden. Op dat moment interpreteerde de lokale pers deze overeenkomst als een teken van vertrouwen in Guyana in het grensgeschil met Venezuela.

Vrijdag meldde de Guyana Defense Force (GDF) dat zij in het kader van de Shiprider-overeenkomst die tijdens het bezoek van Pompeo tussen Washington en Georgetown is geratificeerd, met de Amerikaanse kustwacht zal samenwerken in de eerste van een reeks gezamenlijke oefeningen met Guyana die zaterdag 9 januari begonnen zijn.

Deze overeenkomst staat gezamenlijke maritieme en luchtruimpatrouilles toe “om illegale activiteiten te onderscheppen”. De aankondiging van de “maritieme patrouilles” heeft de alarmbel doen rinkelen op het continent omdat ze zullen worden uitgevoerd in een gebied dat dicht bij de wateren ligt die Venezuela als zijn eigen wateren beschouwt en dat, met inachtneming van de Overeenkomst van Genève, door geen van de landen in kwestie kan worden gebruikt of geëxploiteerd totdat er een definitief akkoord is bereikt door middel van een dialoog die beide partijen ten goede komt.

Als gevolg van de illegale en oorlogszuchtige acties die de laatste twee regeringen van Guyana met de steun van de VS via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) hebben ondernomen en de bevordering van de illegale exploitatie van het betwiste gebied, heeft Venezuela besloten een reeks politieke en juridische acties te ondernemen om zijn historische rechten op Guyana Esequibo te doen gelden.

Op 18 december verklaarde het Internationaal Gerechtshof zich bevoegd om te oordelen over de geldigheid van de scheidsrechterlijke uitspraak van 1899 waarbij de grens tussen de twee naties werd vastgesteld. Het besluit is verworpen door Venezuela, wiens president, Nicolás Maduro, donderdag de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, heeft verzocht de dialoog tussen Venezuela en Guyana met spoed te doen herstarten

Topfoto: VS-Commandochef Craig Faller tijdens een bezoek aan Honduras, oktober 2020.