Bron: Tony Heynen, dewereldmorgen.be 24 december 2020 ~~~

Op hun nieuwe album ‘Bichos’ mixt Raúl Monsalve y Los Forajidos voorouderlijke Afro-Venezolaanse ritmes met futuristische Latin jazz, rauwe funk en Afrobeat.

Terwijl hij aandachtig luisterde naar jazz, rock, Afrikaanse en elektronische muziek heeft Raúl Monsalve een deel van zijn leven gewijd aan het bestuderen van traditionele Afro-Venezolaanse muziek met verschillende acteurs en aanhangers van het genre.

Monsalve speelde eerst in Venezuela met een aantal bands voordat hij de eerste incarnatie van zijn Forajidos-band vormde en zelf twee steeds populairder wordende albums uitbracht. Via London belandde hij uiteindelijk in Parijs waar hij door de jaren heen het podium deelde met de Nigeriaanse saxofonist Orlando Julius, Heliocentrics, leden van Fela’s band Afrika 70 en de Venezolaanse meesterpercussionist Orlando Poleo.

In 2017 verschijnt dan de single ‘Abeja/Black & Decker’ op het fonkelnieuwe Londense platenlabel Olindo Records. Beide nummers verschenen oorspronkelijk al in 2014 op het in eigen beheer uitgebrachte ‘Volumen Dos’ album, maar werden opnieuw gemasterd en op vinyl uitgebracht voor de Europese markt.

Ondertussen toerde een nieuwe line-up van Forajidos door Europa om die 7 inch te promoten. Sindsdien heeft hij ook opnames gemaakt en lovende kritieken ontvangen met Insólito UniVerso. Het in Parijs gevestigde kwartet neemt de muziek van hun geboorteland Venezuela en doordrenkt het met een melancholie die de huidige onzekerheden van hun thuisland weerspiegelt. Het project haalt hun inspiratie uit een breed scala aan bronnen, zoals psychedelische folk, barokzang en traditionele Latijns-Amerikaanse muziek, met name door de ritmes en instrumenten van de Venezolaanse folklore.

Achter de schermen werd er verder gewerkt aan een nieuw Forajidos-album. Raul bracht een gelijkgestemde cast van vrienden uit Venezuela, Parijs en Londen bij elkaar om hem te helpen een fris geluid te creëren en de essentie van zowel de Afrikaanse als inheemse wortels van de Venezolaanse muziek, en de toekomstgerichte klanken van afrobeat, gruizige Latin jazz en experimentele elektronische muziek te verzekeren.

Bichos’, Spaans voor ‘ongedierte’, ‘beestjes’, ‘beesten’ maar ook in Venezuela gebruikt om iemand een ‘smerig stuk werk’ te noemen, brengt al deze onderdelen samen. Het album maakt gebruik van een verscheidenheid aan dieren, zoals de mug, vlinder, varken, slang, haan en vlo, om een breed scala aan menselijke kwaliteiten te vertegenwoordigen, zoals hebzucht, haat, liefde en mededogen, en hun impact op Venezolaanse en wereldwijde corruptie en verdeeldheid, de sterke punten van vriendschap, familie, samenwerking, rebellie en overleven.

De albumopener ‘Malembe’ werd opgenomen met de Venezolaanse folkgroep Vasallos del sol en toont direct de toekomstige richting van Raul’s muziek. De geroemde frontvrouw van Family Atlantica, Luzmira Zerpa, zingt op ‘Bocon’ een traditioneel lied uit de kuststreek van Barlovento over leugenaars, grote monden of ‘bocones’ verwijzend naar de nationale en wereldleiders, die met hun obsessie om boven de mensen te staan, de bevolking door middel van leugens wil verdelen. De polyritmische Venzolaanse quitiplás-percussie, gecreëerd door op een bepaalde manier op de grond te hameren met bamboebuizen van verschillende lengtes, complimenteert het afrobeat-gevoel van ‘Bocón’.

De veelgeprezen zangeres Betsayda Machado, zelf afkomstig uit de Barlovento regio, is geweldig op de Afro-Venezolaanse funk van ‘Mosquito’, waarbij zij de bloedzuigende politici aanvalt die de bevolking over de hele wereld, maar vooral in Venezuela, teisteren.

Afsluiter van deze parel is ‘Pa’ los maestros’, een funked-up cha-cha-groove gewijd aan de maestros, of meesters, van de Afro-Latijnse cultuur en muziek.

‘Bichos’ is niet alleen een uitstekende introductie tot Raúl Monsalve, maar ook voor een reeks ongelooflijke muzikanten die je misschien nog niet kent. Het is ook een schitterend venster op de rijke muzikale naad van de Venezolaanse muziek, en een uitstekende kijk op hoe het kan worden verbonden met bredere muzikale parallellen. Een van mijn favoriete albums voor 2020.

Het album ‘Bichos’ is uitgebracht op Olindo Records en is sinds 16 oktober verkrijgbaar op cd en sinds 4 december ook op vinyl.

‘Bichos’ is Global Riddims ‘album van de week’. Luister naar de laatste Global Riddims mix op Patreon, Mixcloud of Groovalizacion Radio.

[Creative Commons]