Bron: telesurenglish 2 juli 2020 ~~~

Als het gaat om de toegang van buitenlandse troepen tot het land, moet het besluit eerst in de Senaat worden besproken, een procedure die Ivan Duque opzettelijk heeft geschonden.

De Derde Afdeling van het Administratieve Hof van Cundinamarca, Colombia, besliste op woensdag ten gunste van een rechtszaak die door oppositiesenatoren tegen president Ivan Duque was aangespannen, met betrekking tot de aanwezigheid in het land van de militaire troepen van de Verenigde Staten.

Verwant: Colombia: 118 leden van de strijdkrachten zijn betrokken bij seksueel misbruik van minderjarigen.

In Colombia kunnen burgers in beroep gaan op grond van een regel genaamd Tutela Action, waarbij burgers respect voor hun grondwet kunnen eisen. Als het gaat om de toegang van buitenlandse troepen tot het land, moet het besluit eerst in de Senaat worden besproken, een procedure die Ivan Duque opzettelijk heeft geschonden.


“1. ATTENTIE: Magistraat BERTHA LUCY CEBALLOS POSADA in het oordeel van onze voogdij beval de president van de Republiek, Iván Duque Márquez, om binnen 48 uur informatie aan de Senaat te verstrekken over de aanwezigheid van de Amerikaanse legerbrigade.”

Nadat de senatoren Iván Cepeda, Castro, Roosvelt Rodríguez, Antonio Sanguino, José Ritter López, Wilson Arias, Guillermo García Realpe, Victoria Sandino, Temístocles Ortega, Narváez, Aida Avella, Gustavo Petro Urrego, Alexander López Maya, Criselda Lobo Silva, Alberto Castilla, Julián Gallo, Jorge Londoño, Iván Marulanda, Feliciano Valencia, Jorge Guevara, Angélica Lozano Correa, Gustavo Bolívar, José Aulo Polo Narváez, Jorge Robledo, Israel Zúñiga, Pablo Catatumbo en Andrés Cristo bezwaar hebben ingediend, heeft de rechtbank van Cundinamarca de eisers gesteund.

Op 1 juni 2020 stuurde de VS 53 soldaten van een zogenaamde Security Force Assistance Brigade (SFAB) naar Colombia om het leger bij te staan bij counternarcotica-operaties in de door oorlog verscheurde gebieden.

Na de eis heeft Magistraat Bertha Lucy Ceballos Posada een uitspraak gedaan waarbij de president van de Republiek 48 uur de tijd krijgt om aan de Senaat informatie te melden over de aanwezigheid van de SFAB op Colombiaans grondgebied, en opschorting bevolen van alle activiteiten van de Amerikaanse brigade in het land .


Topfoto: Op 1 juni 2020 stuurde de VS 53 soldaten om het leger bij te staan in counternarcotica-operaties | Foto: EFE/ Mauricio

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1263513977125335