Bron: telesurtv 7 juli 2020 ~~~

Het Coördinatiecomité van de Zes Bonden van de Tropen van Cochabamba verklaarde zich zeer alert te zijn op elke poging om de voormalige president, die momenteel in Argentinië in asiel woont, te arresteren.

De verdediging van Evo Morales voerde aan dat het arrestatiebevel dat de de facto regering tegen de voormalige president van Bolivia heeft uitgevaardigd, onzin is, net als de zaak van het openbaar ministerie.

In dit verband wijst een verklaring van de advocaten Eugenio Raúl Zaffaroni en Raúl Gustavo Ferreyra erop dat dit opnieuw bewijs is “van de politiestaat Bolivia”.

“Het bewijs bestaat niet (…) Er is geen strafrechtelijke aanklacht die de voormalige president, onze verdachte, zou moeten beschuldigen,” zeiden ze in de tekst die maandag werd vrijgegeven. Ze benadrukten ook dat “Morales strijdt voor het herstel van de rechtsstaat en de democratie.

Ze zeiden ook dat “het gewicht van onze redenen de verachtelijke beschuldigingen, zoals de beschuldiging en het verzoek om detentie, oplost.

De commissie van officieren van justitie voor corruptiebestrijding heeft maandag in La Paz aangekondigd dat er een resolutie is uitgevaardigd om de voormalige president formeel in staat van beschuldiging te stellen voor de vermeende misdaden van terrorisme en de financiering van terrorisme, en heeft verzocht om de inheemse leider preventief in hechtenis te nemen.

Ook de Movement Towards Socialism (MAS), de partij waar Evo Morales lid van is, reageerde hierop. In een document dat aan de sociale netwerken wordt vrijgegeven, verwijzen ze naar de minister van de feitelijke regering, Arturo Murillo, als de architect van de criminele actie.

Ze wijzen ook op de medeplichtigheid van de de facto overheid als geheel. Bovendien benadrukt het document dat de beschuldiging ongrondwettelijk is omdat de vermeende misdaad van terrorisme gebaseerd is op het bewijs van een opname die wordt toegeschreven aan de voormalige president, die “een gewijzigde audio, eerder geanalyseerd in Argentinië, waar de mogelijkheid van de vervalsing ervan werd vastgesteld, een analyse die door de regering van Añez werd genegeerd”.

Zij voegen daaraan toe dat de beschuldiging deel uitmaakt van de gerechtelijke vervolging van MAS-leiders, voormalige autoriteiten, militanten en medewerkers van het Veranderingsproces, dat de kandidatuur van Luis Arce wil diskwalificeren, aangezien hij de peilingen leidt.

De coördinator van de zes federaties van de tropen van Cochabamba heeft een verklaring afgelegd waarin hij de beschuldiging van Evo Morales voor de misdaad van het terrorisme verwerpt en een maximale waarschuwing uitspreekt voor elke poging om de voormalige president, die momenteel in Argentinië woont, te arresteren.

De verklaring van het Coördinatiecomité klaagde de aanklacht aan als illegaal en een “totale manipulatie van de Boliviaanse justitie”.

De Cochabamba Tropics organisatie beschuldigde de regering van Jeanine Añez van het uitoefenen van “een totale daad van staatsterrorisme” om Morales, Luis Arce, Andrónico Rodríguez en andere leiders te verbannen.

Hij riep de mensenrechteninstellingen op om verklaringen af te leggen ter verdediging van Evo Morales Ayma.

“We verklaren een maximale alertheid op elke poging om onze broer Evo Morales te arresteren die in asiel in Buenos Aires, Argentinië, zit,” concludeerde de verklaring.

Topfoto” Het MAS beschrijft het gerechtelijk bevel als “een verdrinkingspoging”. | Foto: EFE