Bron: telesure-english,  23 juli 2020 ~~~ 

Als een tweede ronde nodig is, zou die volgens TSE-voorzitter Salvador Romero op 29 november plaatsvinden.

Deze aankondigingen vinden plaats op een moment dat de kandidaat van de MAS-beweging (MAS) Luis Arce ontegenzeggelijk de voorkeur van de burgers heeft voor het presidentschap van de republiek.

Naast het verlengen van het door Jeanine Añez geleide regime, werd het uitstel van de verkiezingen gevraagd door rechtse kandidaten zoals Luis Fernando Camacho en Jorge Quiroga, die beweren dat tijdens de pandemie het verkiezingsproces niet kan plaatsvinden.

In dit Andesland, dat in november 2019 een door de VS gesteunde staatsgreep pleegde, werden de bedoelingen van de economische en politieke elites bij verschillende eerdere gelegenheden bewezen.

Veel gehoord: “Verkiezingen, bloemen en onbesliste burgers. Plotseling zijn we terug in de jaren ’70. We zullen marsen zien ter verdediging van de democratische stemming. We zullen luisteren naar toespraken waarin het recht om te stemmen wordt geëist. We lezen journalisten die het regime verdedigen met hun bebloede inkt.

Een paar uur voor de aankondiging van de TSE, waarschuwde voormalig president Evo Morales dat ‘een uitstel van de verkiezingsdatum de mensen alleen maar zal schaden door de onbestuurbaarheid, de ongecontroleerde pandemie en de economische crisis’.

De MAS-leider presenteerde ook gegevens uit een recent onderzoek waaruit blijkt dat 72 procent van de geraadpleegde mensen ondanks de pandemie bereid is de verkiezingen bij te wonen.

“De de facto regering wil meer tijd winnen om de vervolging van sociale leiders en socialistische kandidaten voort te zetten. Dat is weer een vorm van weigering. Daarom wil ze geen verkiezingen op 6 september”, benadrukt Morales.


Topfoto: De president van het Hooggerechtshof, Salvador Romero, kondigt een nieuwe verkiezingsdatum aan, La Paz, Bolivia, 23 juli 2020. | Foto: Twitter/ @LaRazon_Bolivia


Aankondiging:

Europees Webinar Jallalla Bolvia – zondag 26 juli, vanaf 20:00 uur
Op ZOOM

Het doel van het “Jallalla Bolivia” Gesprek:
Het gaat om het herwinnen van politieke stabiliteit en verkiezingen.
Het maken van een mentaliteitsverandering om een sterke integratie op te bouwen. (Taal: Spaans)

Speciale gasten: zie facebook event

Verwante artikelen in dit Nederlandstalige archief: