Het Venezolaanse ministerie van Defensie waarschuwt de Amerikaanse marine voor de provocatie in het Caribisch gebied.

Bron: Oleg Burunov
Sputiknews 25 juni 2020 ~~~

Op dinsdag zei het Amerikaanse Southern Command dat de Amerikaanse Navy Guided-missile destroyer USS Nitze een “vrijheid van navigatie”-missie had uitgevoerd in de buurt van de kust van Venezuela. (1)

De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino heeft de Amerikaanse marine gewaarschuwd tegen het uitvoeren van operaties in de buurt van de territoriale wateren van het Zuid-Amerikaanse land.

Een destroyer van de Amerikaanse marine naderde binnen 30 mijl [48 kilometer] van de kust, in een duidelijke daad van provocatie. Het kan niet anders worden genoemd […] het is een duidelijke uitdagende aktie”, vertelde Padrino op woensdag tijdens een militaire bijeenkomst in de noordelijke staat Carabobo.

Hij waarschuwde ook dat als het Amerikaanse oorlogsschip “militaire operaties” uitvoert in Venezolaanse wateren, het “een krachtige reactie zal krijgen van onze strijdkrachten”.

De verklaring volgde op de verklaring van het Southern Command van de VS die in een persbericht op dinsdag zei dat de guided missile destroyer USS Nitze van de Amerikaanse marine “een vrijheid van navigatie operatie […] uitvoerde in internationale wateren buiten de 12 zeemijls territoriale jurisdictie van Venezuela”.

Volgens het persbericht zijn de schepen van de Amerikaanse marine en de kustwacht momenteel actief in het Caribisch gebied “als onderdeel van de opgevoerde counter-narcotics operatie van de president [Trump]” (2)

Hetzelfde antidrugs-motief werd vorige week door de Amerikaanse luchtmacht (USAF) genoemd, toen zij twee bewakingsvliegtuigen naar een militaire basis op het Nederlandse eiland Curacao stuurden, dat enkele tientallen kilometers ten noorden van de Venezolaanse kust ligt.

Dit werd voorafgegaan door Washington’s beschuldigen van verschillende Venezolaanse topambtenaren, waaronder president Maduro, als “narcoterroristen”, met een federale aanklacht tegen hen, en een beloning van miljoenen dollars voor hun gevangenneming. Maduro weerlegde de beschuldigingen en benadrukte dat de VS “nieuwe valse beschuldigingen hebben geuit”, en dat “Venezuela al 15 jaar lang voorop loopt in de strijd tegen de illegale drugshandel”.

Iraanse olietransporten naar Venezuela

De Amerikaanse drugsbestrijdingsmissies komen na de zogenaamde “maximale druk” op de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, door Washington die er eind vorige maand niet in slaagde een enorme lading Iraanse benzine naar het Zuid-Amerikaanse land met bedreigingen tegen te houden

Iraanse olietanker Fortune ligt voor anker bij het dok van de El Palito raffinaderij bij Puerto Cabello, Venezuela, maandag 25 mei 2020 © AP Foto / Ernesto Vargas

De leveringen werden gevolgd door strafmaatregelen (sancties) van Washington tegen de kapiteins van vijf Iraanse tankers die naar schatting 1,5 miljoen vaten benzine aan Venezuela leverden, in een aktie die door de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza werd veroordeeld als “een uiting van arrogantie”.

Volgens hem wijzen de sancties op “meer bewijs dat de Trump-haviken alle Venezolanen haten”.

Om de democratisch gekozen president Nicolas Maduro ten val te brengen, begon Washington al in 2018 met het opleggen van strenge economische dwangmaatregelen, de zgn ‘sancties’, aan de Venezolaanse economie, die in de greep is van een aanhoudende crisis.

Een deel van de Amerikaanse sancties was het bevriezen van de Amerikaanse activa van de nationale olie- en gasmaatschappij Petroleos de Venezuela (PDVSA), iets wat door Caracas als een onrechtmatige aktie is veroordeeld en gezien wordt als een poging van Washington om Venezuela’s oliereserves in handen te krijgen.


[Noot-1, Redaktie] De VS heeft 82 van deze schepen. Ze kosten elk 1,843 miljard dollar (totaal: 151 miljard). Elk schip heeft tot 7 verschillende radar-systemen; Harpoon anti-schip raketten; tomahawk kruisraketten; bijna 100 raketten in lanceerputten onder het dek; 6 torpedo-lanceerbuizen en 7 langeafstand-kanonnen. Alleen daarom al wil je zo’n destroyer niet voor je kust hebben.
Maar een groter gevaar is een mogelijk valsevlag aanvalsincident waarmee een openlijke oorlog kan beginnen: Pretenderen dat het in open zee aangevallen wordt. Het zal niet de eerste keer zijn dat de VS zoiets doet. De openlijke oorlogen tegen Japan, en later tegen Vietnam zijn door de VS op deze manier gestart. In feite beginnen alle oorlogen van de VS en (Israel) met valsevlag aanvals-incidenten

[Noot-2, Redaktie] N.B. Dit is Newspeak! – Sinds 26 maart 2020, vanaf het moment dat Trump en zijn procureur-generaal William Barr, President Maduro, vice president Delcy Rodriguez en andere leiders van Venezuela officieel van drugscriminaliteit hebben beschuldigd, moet rekening gehouden worden met het feit, dat met elke aankondiging van de VS mbt ‘het bestrijden van Drugscriminaliteit’, in feite het omverwerpen van de Venezolaanse regering bedoeld wordt.