Bron: TelesurTV 3 april 2020 ~~~ 

Hij meldde dat 4.000 opvarenden op de USS Roosevelt geen veilige afstand van elkaar hebben.

Captain Brett Crozier van het USS Theodore Roosevelt vliegdekschip werd op 2 april uit zijn functie ontheven na zijn verzoek tot ontscheping van zijn bemanning in verband met een COVID-19-uitbraak.

In een brief aan het commando van de Pacific Fleet van de marine verzocht Crozier om isolatie van de getroffen personen, die in groepen in quarantaine waren geplaatst. Hij meldde dat 4.000 zeelieden op het schip zaten zonder veilige afstand tot elkaar.

Waarnemend VS-Secretaris van de Marine Thomas Modly gaf aan het niet eens te zijn met de eisen van Crozier, die hij beschreef als een daad die buiten de commandoketen valt.

Hoewel hij zijn woede uitte over Crozier’s acties, legde Modly uit dat er geen represailles tegen hem zouden worden genomen.

Hartverwarmende video van matrozen die kapitein Brett Crozier van de marine toejuichen, de commandant van het vliegdekschip USS Roosevelt, die van zijn commando werd ontheven nadat hij #coronavirus op het schip had verspreid. De matrozen riepen “Captain Crozier” toen hij vertrok.

Hij zei ook dat de grootste moeilijkheid voor de landing het gebrek aan beschikbare accommodatie in Guam was.

De USS Theodore Roosevelt was in de Pacific Ocen toen zijn eerste COVID-19 geval werd ontdekt. Het aantal besmette personen steeg na een week tot 100.

De gouverneur van Guam, Lourdes Leon, gaf uiting aan het ongenoegen van haar mede-eilandbewoners over de landing van Amerikaanse soldaten. Het Pentagon garandeerde het isolement van zijn troepen.


Noot Redaktie: Bovenstaand voorbeeld benadrukt de risicos die de regering van Curacao is aangegaan door in December 2019 de Standard of Forces Agrement (SOFA) met de VS tekenen. Daarin is immers vastgelegd, dat de Amerikaanse troepen op het eiland onder amerikaans recht vallen en enige restrictie of veroordeling door de authoriteiten van Caracao geen optie meer is.

Minister Blok heeft in 2018 zijn toestemming voor deze SOFA tussen Caracao en de VS gegeven en sindsdien gelobbied voor de acceptatie door de nieuwe regering van Curacao

Nu de wereld bezig is met het bestrijden van de Covid-19 pandemie, gaat de VS op oorlogspad tegen Venezuela, Nicaragua en Cuba. Ze stuurt Amerikaanse oorlogsbodems naar de zuidelijke Caribic, met een bemanning die elkaar zal besmetten en vervolgens een gigantisch risico voor de bevolking van Curacao gaat vormen.

Curacao heeft geen medische capaciteit om een grote Covid-19 uitbraak op te vangen. Hetzelfde geldt voor Bonaire en Aruba, die deze SOFA met de VS lang geleden ook getekend heeft.

Sadet Karabulut, buitenland woordvoerder van de SP, heeft hierover in november 2019 kamervragen gesteld, maar al haar argumenten werden door minister Blok (BuZa) en mevrouw Paretta (woordvoerder van PAR) genegeerd [VIDEO]

Topfoto: De voormalig Captain van het Amerikaans vliegdekschip Roosevelt’, Brett Crozier | Foto: Twitter/@QasimRashid