Bron:  albaciudad (spaans) en
 orinocotribune.com 24 april 2020 ~~~ 

Venezuela bevestigde deze donderdag 13 nieuwe gevallen als gevolg van de coronaviruspandemie (Covid-19) waarmee het totaal op 311 staat, zoals gemeld door de president, Nicolás Maduro. In verklaringen die werden uitgezonden door Venezolana de Televisión, gaf hij aan dat de 13 gevallen zich bevinden in de staat Nueva Esparta, die “de territoriale locatie met het hoogste aantal positieve gevallen voor Covid-19” werd, gevolgd door de staat Miranda met 88, Distrito Capital met 31, en Aragua met 29.

Tijdens een evenement wees de Voorzitter erop dat “het model dat Venezuela heeft toegepast om de pandemie in te dammen zonder twijfel positieve resultaten heeft opgeleverd”. Hij gaf aan dat “de mensheid een gecompliceerde situatie doormaakt en benadrukte dat Venezuela deze situatie met groot bewustzijn, met groot geduld, met grote sociale, familiale en gemeenschapsorganisatie onder ogen ziet”.

Dit heeft het land in staat gesteld de pandemie met ten minste 90 procent in te dammen. “Op dit moment naderen we een belangrijke mijlpaal – volgens de analyse van de teams – omdat we op het hele nationale grondgebied vooruitgang boeken bij het doorbreken van de transmissieketen,” legde de nationale president van Miraflores Palace in Caracas uit.

Ook gaf hij aan dat tot op heden 126 patiënten zijn hersteld na een gratis behandeling, wat overeenkomt met 40,5% van de gevallen.

Meer dan 108 duizend uitgezonden gezondheidswerkers

Een totaal van 108.409 gezondheidswerkers worden ingezet op het hele nationale grondgebied om te zorgen voor alle mensen met symptomen van het Covid-19 coronavirus, zei Maduro. Van het totale cijfer, betreft het 65.106 in de regionale gezondheidsdirectoraten, 7.031 in het Venezolaanse Instituut voor Sociale Zekerheid (IVSS), 21.752 maken deel uit van de Cubaanse Medische Missie, terwijl 14.520 deel uitmaken van andere gezondheidsinstellingen.

In die zin wees hij erop dat de nationale regering ook 398 Comprehensive Diagnostic Centers (CDI) heeft, volledig uitgerust, over het gehele nationale grondgebied. Ook heeft Venezuela 58 ziekenhuizen die functioneren als Sentinel Centra, 60 gecertificeerde klinieken en 13.000 basisgezondheidsteams die in de gemeenschappen worden ingezet.

In dit verband bedankte hij ook de samenwerking met de particuliere gezondheidssector, om de pandemische situatie in het land aan te pakken, die in totaal al 311 positieve gevallen, 126 herstelde gevallen en 10 overledenen heeft geregistreerd.

Tijdens zijn verklaring gaf de Venezolaanse president aan dat het land meer dan 27.000 bedden heeft en 4.500 bedden in Intensive Care Units. “Venezuela was voorbereid op het ergste, maar we hebben het voorkomen,” benadrukte hij.