Bron: Venezuela en Vivo - maandelijkse update ~~~ 

Het hiernavolgende chronologische overzicht stelt ons in staat om drie vragen te beantwoorden die essentieel zijn om de blokkade tegen Venezuela te begrijpen: “Wie legt de blokkade op? Aan wie leggen ze het op? En waarom? (1).

Bij het lezen van de genomen maatregelen is het antwoord op de eerste vraag duidelijk: de Verenigde Staten, gevolgd door hun Latijns-Amerikaanse en Europese vazallen. De feiten spreken voor zich. Het behoeft geen twijfel of interpretaties.

Het antwoord op de tweede vraag is ook vanzelfsprekend. Terwijl sommige commentatoren proberen de elementen van het taalgebruik van de Amerikaanse regering door te geven om het te laten lijken alsof het alleen maar gaat om sancties die gericht zijn op individuen, leidt het lezen van dit document ons tot een logische conclusie. Het hele Venezolaanse volk is het doelwit. Dit wordt expliciet geclaimd door de machthebbers in de Verenigde Staten.

Daarom noemen we het geen sancties tegen leden van de Venezolaanse staat (behalve in de voedselsector). Deze individuele sancties zijn begonnen in 2008 en hebben vandaag de dag gevolgen voor vele Venezolaanse burgers.

Het antwoord op de laatste vraag is het gevolg van de tweede. Ten eerste is er een antwoord in geopolitieke termen. Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld, de vierde grootste goudreserves, de ondergrond is rijk aan mineralen (coltan, thorium, bauxiet, ijzer) en het is een land dat rijk is aan zoet water, gas en diamanten. We begrijpen dat dit de eetlust van sommige roofdieren opwekt.

Maar waarom zouden we een heel volk willen uithongeren en martelen? Simpelweg omdat dit strijdende volk sinds 1998 systematisch weigert zijn soevereiniteit te laten vertrappen door een imperium ten dienste van de multinationals. En dit nuchtere volk heeft zich al meerdere malen verzet tegen pogingen van de dominante partijen om hen weer op hun pad te krijgen.

Het Venezolaanse volk heeft niet alleen laten zien dat een andere manier mogelijk dan het neoliberalisme, maar het heeft ook veel andere volkeren in de wereld de les van het verzet getoond . Zij zijn het dus die nu de prijs moeten betalen.

Vooringenomen politieke opvattingen moeten systematisch tegenover de feiten gehouden worden. Elke discussie of elk debat over het Caribische land moet noodzakelijkerwijs een analyse bevatten van de vergeldingsmaatregelen tegen de Venezolaanse economie.

Pas dan kunnen we spreken over de effectiviteit of het ontbreken van het beleid van de regering van Nicolas Maduro, over de economische opties of over de sociale gevolgen van de huidige situatie.

Hier volgt een korte chronologie van de financiële, bancaire en economische aanvallen op de Bolivariaanse Revolutie. Het houdt geen rekening met de andere dimensies van de hybride oorlog tegen Venezuela, zoals op diplomatieke, militaire, media-, juridische of institutionele fronten.

Laten we het eerst over de economie hebben, voordat we het over de blokkade hebben.

14 april 2013: Nicolas Maduro wordt verkozen tot president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela met 50,61% van de stemmen. Zijn belangrijkste tegenstander, Henrique Capriles Radonski, geeft zijn nederlaag niet toe en roept zijn aanhangers op om de straat op te gaan. Het resultaat: 11 chavistes vermoord, 65 gewonden.

12 februari 2014 – mei 2014: De oppositie probeert de president met geweld omver te werpen. Resultaat: 42 doden, 850 gewonden. Geconfronteerd met het mislukken van deze staatsgreep en gezien de verkiezingsnederlagen zal er een economische en financiële strategie worden opgezet om het volk van Venezuela te wurgen en zich tegen de regering van de Bolivariaanse revolutie te keren.

December 2014: Het Amerikaanse Congres keurt wet 113-278 goed, getiteld “Public Law for the Defence of Human Rights and Civil Society in Venezuela”. Dit rechtsinstrument dicteert de politieke lijn van de regering van de Verenigde Staten en haar vazallen tegen Venezuela. Wet 113-278 voorziet in de mogelijkheid om eenzijdig dwangmaatregelen te nemen tegen Venezuela op economisch, financieel en commercieel gebied. Bovendien bepaalt zij dat zij in die zin zal “werken” met haar partners in de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Europese Unie.

Januari 2015: Het Amerikaanse risico-ratingbureau Moody’s verlaagt het landenrisico van Venezuela naar ‘CCC’-niveau; deze rating plaatst Venezolaanse obligaties en de oliemaatschappij PDVSA op de rand van het faillissement en brengt zodoende de internationale financiële reputatie van het land in gevaar.

Februari 2015: Standard and Poor’s verlaagt de risicoclassificatie van Venezuela voor schulden en de risicoclassificatie van PDVSA tot ‘CC’; deze bijzonder negatieve rating beperkt de toegang van Venezuela tot internationale financiering.

Maart 2015: De drie belangrijkste risico-classificatiebureaus, Standard and Poor’s, Fitch Rating en Moody’s, geven waarschuwingen uit over een vermeende wanbetaling door Venezuela, hetgeen waarschijnlijk ernstige economische problemen zal veroorzaken.

08/03/2015 : De president van de Verenigde Staten, Barack Obama, ondertekent Executive Order 13692 (“Executive Order Obama”). Dit laatste is gebaseerd op de wet inzake economische bevoegdheden in geval van een nationale noodsituatie, de nationale noodwet en wet 113-278 om Venezuela uit te roepen tot “een ongewone en buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid en het buitenlands beleid van de Verenigde Staten”. Dit decreet zal de juridische uitwerking van de economische aanvallen mogelijk maken, die Venezuela sinds die datum heeft ondergaan.

Juni 2015: COFACE, een Franse financiële entiteit, neemt de ratings van Standard and Poor’s, Fitch Rating en Moody’s over, kwalificeert het landenrisico van Venezuela als het hoogste in Latijns-Amerika en vergelijkt het met dat van Afrikaanse landen die momenteel in oorlog zijn, met als doel de investeringsbronnen in Venezuela te laten opdrogen.

28/10/2015 : Generaal John Kelly, toenmalig commandant van het Southern Command (SouthCom) van de Verenigde Staten, verklaart dat de Verenigde Staten zullen ingrijpen in Venezuela in geval van een humanitaire crisis in dat land.

April 2016: De financiële blokkade begint. Vanaf deze datum zijn er voor Venezolaanse instellingen die een bankrekening in het buitenland hebben, beperkingen op het verrichten van betalingen in dollars vastgelegd.

April 2016 (bis): In een rapport luidt het IMF de alarmklok over de “economische ramp” in Venezuela, met uitzicht op instorting, inflatie en tekorten, die de economische oorlogsacties van Fedecamaras (Venezolaans Medef) en Consecomercio legitimeren.

Mei 2016: De Nationale Assemblee (in ongehoorzaamheid), voornamelijk in handen van de oppositie, neemt een wet aan die alle oliecontracten, internationale investeringen en de uitgave van leningen annuleert; daarmee poogt ze elke injectie van nieuw geld in de economie van het land te laten opdrogen.

Mei 2016 (bis): De Commerzbank (Duitsland) sluit de rekeningen van verschillende Venezolaanse instellingen, waaronder die van de Venezolaanse overheidsbanken en Pdvsa, de oliemaatschappij.

Juli 2016 : De Amerikaanse bank Citibank verbiedt haar netwerk van bankbemiddelaars van de Wolfsberg Groep (een conglomeraat dat grote internationale banken als Banco Santander, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs en JP Morgan Chase omvat) om transacties te verrichten met Venezolaanse instellingen, waaronder de Centrale Bank van Venezuela.

Juli 2016 (Bis): De EMBI Country Risk Index, gecreëerd door de JP Morgan Bank, plaatst Venezuela in het hoogste risico ter wereld (2640 punten), veel hoger dan landen in oorlog zoals Oekraïne. JP Morgan heeft echter geen rekening gehouden met het feit dat de Venezolaanse regering in 2016 6 miljard dollar van haar buitenlandse schuld zal kunnen afbetalen; de bank maakt in feite van de beoordeling ‘risico-land zonder economische steun’ een zuiver politiek wapen.

Augustus 2016: De eenzijdige sluiting van de rekeningen van de tussenpersonen bij de banken dwingt Venezuela om in andere valuta’s te werken, ook al is het grootste deel van de valuta die uit de verkoop van olie wordt verkregen, in dollars. Het land lijdt grote verliezen door nieuwe transactie-, wissel- en exploitatiekosten.

Augustus 2016 (bis): De Banque Novo Banco (Portugal) deelt de Venezolaanse staat mee dat zij geen transacties in dollars meer zal verrichten met Venezolaanse banken of instellingen, als gevolg van de druk van haar bancaire tussenpersonen.

Augustus 2016 (ter): De Nationale Vergadering (in ongehoorzaamheid), gedomineerd door de meerderheid van de oppositie, verklaart dat de toekenning van een krediet van 482,5 miljoen dollar aan Venezuela door het Latijns-Amerikaanse Reservefonds onwettig is.

September 2016: PDVSA lanceert een ruilbod (7,1 miljard dollar aan obligaties) om zijn betalingen te vergemakkelijken. In reactie daarop probeerden de drie grote Amerikaanse risicobeoordelingsbureaus potentiële investeerders af te schrikken door te dreigen met het in gebreke blijven, als ze op de oproep van de oliemaatschappij zouden reageren.

November 2016: JP Morgan Bank geeft een vals alarm af met betrekking tot een vermeende schuld van 404 miljoen dollar waarvoor PDVSA in gebreke blijft. Het doel is om angst te creëren in de financiële gemeenschap en de nationale oliemaatschappij te schaden.

November 2016 (bis): De Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhilips klaagt PDVSA aan in een staatsrechtbank in Delaware over het inwisselen van vouchers. Door naar de rechtbank te gaan, wordt beoogd de deelnemers af te schrikken en uiteindelijk de operatie te laten ontsporen.

December 2016: Het bedrijf Crane Currency, leverancier van bankbiljetten aan het Amerikaanse ministerie van Financiën en ingehuurd door Venezuela om Venezolaanse valuta te drukken, vertraagt de verzending van nieuwe bankbiljetten om angst en chaos onder de bevolking te creëren.

Januari 2017: Het in de Kaaimaneilanden gevestigde investeringsfonds Adar Capital Partners beweert dat Venezuela in 2017 niet in gebreke zal blijven, wat in tegenspraak is met de berichten van de drie grote risicobeoordelingsbureaus over de dreigende Venezolaanse schuldencrisis.

Januari 2017 (bis): Intermediaire banken blokkeren aankopen van landbouwzaden ter waarde van 297 miljoen dollar, waardoor het Nationaal Zaaiplan en de Venezolaanse landbouw worden vernietigd.

April 2017: Sinds zijn voorzitterschap van de Nationale Assemblee (in ongeoorzaamheid) roept Julio Borges meer dan 20 internationale banken op om alle economische en financiële banden met Venezuela te verbreken, en maakt van het parlement zodoende een legitimatie-instrument voor de financiële blokkade.

Mei 2017. De Amerikaanse bank Goldman Sachs koopt PDVSA-obligaties voor 865 miljoen dollar, een operatie die door de voormalige voorzitter van de Nationale Assemblee, Julio Borges, “nietig” is verklaard en door de meerderheid van de oppositie in deze assemblee wordt geweigerd, omdat ze in strijd is met de eisen die ze in april heeft gesteld.

Mei 2017. Julio Borges ontmoet de toenmalige Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis, generaal H.R. McMaster, om de financiële en economische sancties tegen Venezuela te coördineren.

Juni 2017: de Spaanse bank Santander blokkeert een betaling voor medische chirurgische apparatuur voor de behandeling van hart- en vaatziekten in het Caracas Children’s Hospital.

Juli 2017: De PNC Delaware Trust Company (die de effectenportefeuilles van Pdvsa beheert) informeert Pdvsa dat haar intermediaire bank (PNC Bank) geen fondsen meer zal accepteren van de oliemaatschappij.

Juli 2017 (bis): De Amerikaanse bank Citybank weigert een betaling te accepteren van de Venezolaanse staat voor de aankoop van 300.000 doses insuline.

21/08/2017 : De in Panama gevestigde Bank of China deelt Venezuela mee dat zij onder druk van het Amerikaanse ministerie van Financiën en de regering van Panama geen dollartransacties meer zal verrichten naar of vanuit Venezuela.

22/08/2017: Verscheidene Russische banken hebben Venezuela meegedeeld dat het onmogelijk is om transacties met Venezolaanse banken uit te voeren wegens de beperkingen die door intermediaire banken in de Verenigde Staten en verschillende Europese landen zijn opgelegd.

23/08/2017 : De intermediaire bank van de bankinstelling BDC Shandong stopt een transactie van China naar Venezuela voor een bedrag van 200 miljoen dollar. Het zal meer dan een maand duren voordat Venezuela dit reeds betaalde bedrag terugkrijgt.

24/08/2017: Donald Trump ondertekent Uitvoeringsbesluit 13808 getiteld “Oplegging van aanvullende sancties op de situatie in Venezuela”. Dit decreet verbiedt een hele reeks transacties met de Venezolaanse staat, en in het bijzonder met Pdvsa, en alle andere entiteiten die eigendom zijn van de Venezolaanse staat. Er wordt een lijst van beperkingen op financiële transacties opgesteld:

  • Het is de Venezolaanse staat en Pdvsa verboden om nieuwe leningen uit te geven.
  • Verbod op het verhandelen van effecten die door de overheid zijn uitgegeven vóór de inwerkingtreding van dit besluit.
  • De betaling van dividenden of winsten aan de regering van Venezuela door in de Verenigde Staten gevestigde entiteiten is verboden. Dit heeft vooral gevolgen voor Citgo, een bedrijf dat eigendom is van Pdvsa, dat 3 raffinaderijen en 6.000 tankstations in de Verenigde Staten heeft.
  • De aankoop van bepaalde Venezolaanse schatkistcertificaten en Venezolaanse schulden is verboden.

Het Witte Huis stelt dat deze reeks verbodsbepalingen “zorgvuldig is ontworpen om de dictatuur van Maduro een belangrijke bron van financiering te ontzeggen”.

Decreet 13808 heeft tot doel de aanvallen op overheidsbedrijven en de commerciële en financiële activiteiten van de Venezolaanse staat te systematiseren, om de economie van het land te ontregelen. In dit verband zei de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Venezuela en Colombia, Wiliam Brownfield: “De beste oplossing is om de ineenstorting van de Venezolaanse regering te bespoedigen, ook al betekent dit maanden en jaren van lijden voor de Venezolanen”.

Augustus 2017: Onder druk van het Amerikaanse ministerie van Financiën bevriest Euroclear, een dochteronderneming van de Amerikaanse bank JP Morgan, de handelstransacties op de staatsschuld van Venezuela. Euroclear behoudt zodoende sindsdien een bedrag van 1 miljard 200 miljoen dollar van de Bolivariaanse Republiek Venezuela.

Augustus 2017 (2e): De Bank of China in Frankfurt weigert een transactie van 15 miljoen USD uit te geven die Venezuela verschuldigd is aan het mijnbouwbedrijf Gold Reserve.

Augustus 2017 (3e): De Zwitserse bank Credit Suisse verbiedt haar klanten om financiële transacties met Venezuela te verrichten.

Augustus 2017 (4e): De Verenigde Staten gaan over tot een ongekende olie-embargo; de Amerikaanse particuliere banken weigeren onder druk van het ministerie van Financiën kredietlijnen te openen voor de aankoop van Venezolaanse ruwe olie, waardoor de financieringsstroom naar het land wordt verstoord.

05/09/2017 : Canada en de Verenigde Staten bundelen hun krachten om “economische maatregelen te nemen tegen Venezuela en tegen degenen die actief bijdragen aan de huidige situatie in het land”.

06/09/2017: De Amerikaanse bank Wells Fargo blokkeert een geldtransfer van 1,5 miljoen dollar voor de reis- en logistieke kosten van de Venezolaanse Olympische atleten.

September 2017: Na de sancties van de regering Trump in augustus begint Citgo, de Amerikaanse dochteronderneming van PDVSA, moeilijkheden te ondervinden om ruwe olie naar haar raffinaderijen te brengen en haar activiteiten te stabiliseren. Citgo heeft sinds 2015 maar liefst 2,5 miljard dollar in Venezuela gebracht en de financiële blokkade brengt deze bijdrage nu in gevaar.

Oktober 2017: Deutsche Bank informeert de Chinese bank Citic Bank over de afsluiting van haar rekeningen bij haar bankbemiddelaars, voor het accepteren van betalingen van Pdvsa.

Oktober 2017 (bis): Venezuela koopt vaccins en medicijnen in bij de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, een dochteronderneming van de Wereldgezondheidsorganisatie, en dus onder auspiciën van de VN.
Op grond van de extra-territorialiteit van de Amerikaanse wetgeving zal de Zwitserse bank UBS de betaling weigeren, waardoor de levering van de vaccins 4 maanden vertraging oploopt en het gratis openbare vaccinatiesysteem van het Venezolaanse ministerie van Volksgezondheid volledig wordt vernietigd.

11/10/2017: PBF Energy, de vijfde grootste Amerikaanse importeur van olie uit Venezuela, is gedwongen zijn bilaterale economische betrekkingen met Venezuela op te geven onder dreiging van sancties.

20/10/2017: De Amerikaanse oliemaatschappij NuStar Energy verbiedt PDVSA een olieopslagterminal in het Caribisch gebied te gebruiken.

03/11/2017 : President Maduro kondigt aan dat Venezuela de afgelopen vier jaar meer dan 74 miljard dollar heeft terugbetaald aan zijn schuldeisers. Desondanks verhogen ratingbureaus het landenrisico van Venezuela, waardoor het moeilijker wordt om krediet te krijgen op de financiële markten. Het Americas Committee van de International Swaps and Derivatives Association (ISDA) heeft Venezuela in gebreke gesteld, ondanks de terugbetalingen. Met deze manoeuvre proberen ze de deur te openen naar een inbeslagname van vermogensbestanddelen en PDVSA-vermogen.

Ondanks de Venezolaanse bereidheid om zijn internationale verplichtingen na te komen door al drie jaar lang te zorgen voor een tijdige aflossing van de schuld, verhoogt de bank JP Morgan opnieuw het landenrisico van Venezuela, dat stijgt tot 2989 punten, het hoogste cijfer sinds 2014, toen het op 1458 punten lag.

09/11/2017 : De Verenigde Staten sanctioneren een groep Venezolaanse ambtenaren voor “het vertrappen van de democratie en het beheer van corrupte voedseldistributieprogramma’s van de overheid”. Ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de invoer van voedsel in het land kunnen geen handelsovereenkomsten meer ondertekenen die het voedselbeleid van de regering bevorderen.

13/11/2017 : De Europese Unie verbiedt de verkoop van defensie- of binnenlandse veiligheidsuitrusting aan Venezuela.

14/11/2017 : Standard and Poor’s rating agency verklaart een “gedeeltelijke wanbetaling” op Venezuela ondanks de regelmatige betaling van schulden door Venezuela.

14/11/2017 (bis): De Nederlandse bank Rabobank blokkeert het betalingsverkeer van de multi-state TV-zender Telesur.

15/11/2017 : Deutsche Bank, de belangrijkste tussenpersoon van de Centrale Bank van Venezuela, sluit de rekeningen van deze instelling definitief af, waardoor al haar bankverrichtingen in gevaar komen.

November 2017: Venezuela koopt anti-malariamedicijnen (primaquine en cloroquine) van het Colombiaanse laboratorium BSN Medical. De Colombiaanse regering verhindert de levering zonder enige rechtvaardiging.

November 2017 (2e): De farmaceutische multinationals Baster, Abbot en Pfizer weigeren exportcertificaten af te geven aan Venezuela, waardoor het onmogelijk is om geneesmiddelen te kopen die door deze bedrijven worden geproduceerd, vooral op het gebied van de oncologie.

November 2017 (3e): Bemiddelingsbanken weigeren verschillende transacties uit Venezuela ter waarde van 39 miljoen dollar. Dit bedrag was bestemd voor 23 voedselinkoopoperaties voor de feestelijke periode.

November 2017 (4e): Het risicobeoordelingsbureau Standard and Poor’s verklaart dat Venezuela in “selective default” verkeert: het land is niet in staat geweest om een terugbetaling te honoreren als gevolg van de beperkingen die door het Amerikaanse financiële systeem aan Venezolaanse financiële transacties worden opgelegd.

November 2017 (5e): De Amerikaanse obligatiemanager Wilminton Trust beschuldigt het staatsbedrijf Corpoelec van het niet nakomen van $27 miljoen aan schuldrentebetalingen, op een moment dat het land geconfronteerd wordt met een totale blokkade van betalingen in het Amerikaanse financiële systeem.

December 2017: In november en december constateerde het Venezolaanse ministerie van Transport dat 471.000 in het buitenland gekochte banden niet konden worden verscheept vanwege de financiële blokkade.

24/12/2017: De regering van Colombia verbiedt de verzending van 1.700 ton varkensvlees dat door Venezuela is aangekocht voor de traditionele feestmaaltijden van de bevolking aan het einde van het jaar.

29/01/2018 : Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt dat de “pressiecampagne tegen Venezuela zijn vruchten afwerpt. De financiële sancties die we hebben opgelegd, hebben de regering van dit land gedwongen om zowel haar staatsschuld als die van Pdvsa in gebreke te stellen. En we kunnen getuige zijn van (…) een totale economische ineenstorting van Venezuela. Dus ons beleid werkt, onze strategie werkt en we zullen het handhaven. »

Januari 2018: Slechts enkele maanden voor de lancering van het Venezolaanse crypto-geld de Petro, ondertekent de door de oppositie gedomineerde Nationale Assemblee (in ongehoorzaamheid), een overeenkomst die dit initiatief criminaliseert en ongeldig verklaart, waardoor haar bereidheid en belangstelling om de financieringsbronnen van het land op te drogen wordt bevestigd.

Januari 2018 (bis): 11 Venezolaanse en PDVSA-vouchers, voor een bedrag van 1,241 miljard dollar, konden niet worden betaald als gevolg van financiële sancties.

12/02/2018 : Het Amerikaanse ministerie van Financiën breidt de financiële sancties tegen Venezolaanse en Venezolaanse bedrijven uit. Heronderhandeling en herstructurering van de Venezolaanse en Pdvsa-schuld die vóór 25 augustus 2017 zijn uitgegeven, zijn verboden.

23/02/2018: HSBC Bank blokkeert een overdracht van $356.000 aan het bedrijf Giesecke en Devriant American Inc. voor de aankoop van papier om valuta uit te geven.

Februari 2018: De Venezolaanse staat doet een beroep op het Hof van Justitie van de Europese Unie om te proberen de sancties van het supranationale orgaan tegen het Bolivariaanse land ongeldig te verklaren. De Venezolaanse staat is van mening dat zijn argumenten niet zijn gehoord en dat de feiten tegen hem zijn afgekapt. Dit is wettelijk waar en aantoonbaar. Onder het voorwendsel van de mensenrechtenschendingen tijdens de opstand van Guarimbas, had de EU Venezuela gesanctioneerd.

Maart 2018: 15 Venezolaanse boksers konden niet deelnemen aan de kwalificaties voor de Midden-Amerikaanse en Caribische Spelen van 2018 omdat ze geen overeenstemming konden bereiken met de bureaus die verschillende limieten hadden gesteld, waaronder de ticketprijs die verhoogd werd van $300 tot $2.100 per persoon toen het bedrijf vernam dat het het vervoer van de Venezolaanse boksfederatie was.
Toen een privé-onderneming daarna een chartervlucht aanbood om het team te vervoeren, lieten Colombia en Panama het team niet over hun luchtruim vliegen en deed Mexico hetzelfde.

02/03/2018 : De Verenigde Staten vernieuwt de Executive Orders 13692 (Obama) en 13808 (Trump) voor een jaar. Uitvoeringsbesluit 13808 legt zes nieuwe dwangmaatregelen op om de financiële stabiliteit van Venezuela aan te tasten. Het Amerikaanse Financial Crimes Bureau (FinCEN) waarschuwt financiële instellingen wereldwijd, dat transacties met Venezolaanse overheidsinstanties verdacht worden van corruptie. Deze ongegronde en onbewezen beschuldiging heeft ertoe geleid dat betalingen aan voedingsbedrijven en farmaceutische bedrijven zijn stopgezet, waardoor het moeilijk is om deze goederen te importeren. Het zal ook leiden tot het bevriezen van 1,65 miljard dollar van de Venezolaanse staat.

19/03/2018 : President Trump ondertekent Executive Order 13827 die alle burgers en instellingen verbiedt om financiële transacties te verrichten met de Venezolaanse cryptomonie “Petro” voordat deze kan worden verhandeld op de cryptomoonmarkten. Deze beslissing is de eerste in zijn soort in de korte geschiedenis van de cryptomoney-industrie.

27/03/2018 : De regering van Panama publiceert een lijst van zestien Venezolaanse bedrijven die verdacht worden van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, zonder dat er bewijs is.

=========machine-vertaling (google translate) =====

28/03/2018: De Federale Raad van de Zwitserse Bondsstaat heeft sancties opgelegd die sterk lijken op die van de Verenigde Staten en de Europese Unie, tegen Venezuela, en breekt daarmee met zijn traditie van neutraliteit.

19/04/2018: Steven Mnuchin, Amerikaanse minister van Financiën, ontmoet vertegenwoordigers van Duitsland, Argentinië, Brazilië, Canada, Colombia, Spanje, Frankrijk, Guatemala, Italië , Japan, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en het Verenigd Koninkrijk om hen te vragen om “concrete maatregelen om de capaciteit van corrupte Venezolaanse functionarissen en hun ondersteunende netwerken te beperken”. Hij zal beweren dat president Nicolas Maduro geen legitimiteit heeft om namens zijn land kredieten aan te vragen. Het doel is om Venezuela financieel op te drogen.

April 2018: de Verenigde Staten en Colombia richten een financiële inlichtingengroep op om de invoer van voedsel en medicijnen te blokkeren: dit bevestigt dat we de internationaliseringsfase van financiële verstikking is ingegaan, gepromoot door het uitvoeringsbesluit van 25 augustus 2017.

April 2018 (bis): Een betaling bestemd voor het bedrijf Import & Export Comercialización ltd wordt geblokkeerd door de bank Northern Trust International Banking Corp. Het is bedoeld voor de aanschaf van apparatuur voor burgerluchtvaart.

Mei 2018: 9 miljoen dollar van de Venezolaanse staat is bevroren. Ze waren bedoeld voor de behandeling van dialyse. 20.000 patiënten zullen hiervan worden beroofd.

Mei 2018 (2e): De Italiaanse bank Intensa Sanpaolo blokkeert het geld bestemd voor de oprichting van het Venezolaanse paviljoen op de zestiende Architectuurbiënnale van Venetië.

Mei 2018 (3e): De oliemaatschappij ConocoPhilips vraagt de Internationale Kamer van Koophandel om een geschil op te lossen dat op 2,40 miljard dollar wordt geschat en neemt het initiatief tot het bevriezen van een reeks eigendommen en activa van PDVSA; deze manoeuvre verzwakt de Venezolaanse staatsbedrijf met betrekking tot haar internationale posities en verminderd nog verder de kasontvangsten als gevolg van de verkoop van ruwe olie.

Mei 2018 (4e): Parallel aan het embargo dat illegaal is ingeleid door ConocoPhilips, dient het Canadese mijnbouwbedrijf Rusoro een klacht in om betaling van Citgo-activa en PDVSA te eisen ter waarde van $ 1,20 miljard, die toegekend na een arbitrage.

Mei 2018 (5e): de Colombiaanse regering blokkeert 400.000 kilo voedsel dat bedoeld is voor het CLAP-programma (waarmee meer dan 6 miljoen gezinnen verspreid over het nationale grondgebied kunnen eten).

10 mei 2018: Canadees outsourcingbedrijf SNC-Lavalin leidt een procedure tegen PDVSA in bij de rechtbank in New York wegens vermeende niet-betaling van schulden voor een bedrag van $ 25 miljoen. Dit is het eerste officiële verzoek tot wanbetaling tegen Venezuela, het bewijs, als dat nodig is, dat het grote mondiale kapitaal niet zal aarzelen om het land te blokkeren, te verzwakken en zijn middelen met geweld over te nemen.

20 mei 2018: De Mexicaanse regering start een onderzoek tegen een groep Venezolaanse investeerders om naar het Bolivariaanse land te exporteren.

21/05/2018: Vanwege de herverkiezing van Nicolas Maduro tot president, scherpt Donald Trump de sancties aan. Alle burgers en bedrijven van de Verenigde Staten mogen vanaf nu geen eigendommen van de Venezolaanse overheid verwerven, op het grondgebied van de Verenigde Staten.

25/06/2018: De Europese Raad neemt besluit 2018/901 aan waarbij leden van de Venezolaanse regering worden gesactioneerd, ook die in de voedingssector. Deze maatregel sluit aan bij die van een jaar eerder door de Verenigde Staten (9 november 2017) om het voor de Venezolaanse regering onmogelijk te maken voedsel te kopen.

Juli 2018: Het FOCA, een kantoor van het Amerikaanse ministerie van Financiën, maakt een uitzondering met de PDVSA 2020-petroleum: er kunnen financiële transacties met betrekking tot dit financiële instrument worden uitgevoerd. Het is de enige waarvan de garantie 50% van de aandelen van CITGO Petroleum Corporation, een dochteronderneming van PDVSA in de Verenigde Staten, omvat. De reden voor een uitzondering op deze obligatie is dat de houders ervan aanspraak kunnen maken op de garantie in het geval dat PDVSA in gebreke blijft met de betaling.

Augustus 2018: De regering van de Federale Republiek Brazilië geeft toe dat zij door de economische blokkade die de Verenigde Staten en de Europese Unie tegen Venezuela hebben ingesteld, de voor schuld van 40 miljoen dollar die zij is aangegaan met de Corporación Eléctrica Nacional (Corpoelec), die elektriciteit levert aan de Braziliaanse staat die aan Roraima grenst, in gebreke is gebleven.

Augustus 2018 (bis): Venezuela heeft moeite om insulinedoses te kopen. Citibank weigert geld te ontvangen van de Venezolaanse staat.

09/08/2018: Het Amerikaanse Hof van Justitie in Wilmington, Delaware, doet uitspraak in een zaak die het Canadese mijnbouwbedrijf Crystallex International Corp tegen de Venezolaanse staat heeft opgezet. Het mijnbouwbedrijf beschuldigde Venezuela ervan het te hebben geplunderd en eiste 1,4 miljard dollar aan schadevergoeding. Door te oordelen dat “Citgo en de Venezolaanse staat één en dezelfde entiteit zijn”, heeft de rechtbank van Delaware Crystallex in feite toestemming gegeven om het bedrijf Citgo, een dochteronderneming van Pdvsa in de VS, toe te eigenen. De advocaat van Crystallex was de Venezolaanse José Ignacio Hernandez. De Venezolaanse staat, die een politiek gerechtelijk samenspan aan de kaak stelt, gaat in beroep.

25/09/2018: De FOCA sanctioneert 5 particuliere bedrijven voor handel met de Venezolaanse regering.

Oktober 2018: De Zwitserse Hyposwiss Private Bank voorkomt dat Venezuela 15,9 miljoen euro betaalt voor de aankoop van 90.000 ton veevoer.

Oktober 2018 (bis): Een transactie van 12 miljoen dollar om dialysekits te kopen wordt geblokkeerd door het internationale financiële systeem.

Oktober 2018 (ter): 1,6 miljoen euro voor de delegatie van Venezolaanse atleten om deel te nemen aan de Olympische Spelen voor de jeugd wordt geblokkeerd door banken.

Oktober 2018 (c): Een transactie van 104 miljoen dollar om voedsel te kopen voor het openbare CLAP-distributiesysteem wordt door banken geblokkeerd.

01/11/2018 : President Trump ondertekent een nieuw decreet dat het ministerie van Financiën toestemming geeft om zonder strafrechtelijke of civielrechtelijke aanklachten eigendommen in beslag te nemen van exploitanten in de Venezolaanse goudsector. Het doel is te voorkomen dat de Venezolaanse staat het mijnbekken van de Orinoco, de op drie na grootste goudreserve ter wereld, herstelt.
De Assistant Secretary of the Treasury of the United States, Marshall Billingslea, verklaarde in absoluut cynisme over dit onderwerp: “We zouden meer verontwaardiging moeten tonen over de schade die is toegebracht aan het milieu en de inheemse bevolking”.

09/11/2018: De Britse centrale bank weigert 14 ton goud van Venezuela terug te geven. Dit is niet meer en niet minder dan een spoliatie ter waarde van 1,2 miljard dollar.

13/12/2018: Het Amerikaanse bandenbedrijf Goodyear sluit zijn fabriek in Venezuela. De reden die door het management van deze particuliere onderneming wordt gegeven is “Amerikaanse sancties die het onmogelijk maken om door te gaan met de activiteiten”.


04/01/2019: De regeringen van de Groep Lima (Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Panama, Paraguay, Peru en Saint Lucia), met als opmerkelijke uitzondering Mexico, nemen een resolutie aan om de blokkade te versterken. De aangenomen tekst voorziet in het opstellen van lijsten van rechtspersonen met wie deze landen “niet werken, de toegang tot hun financiële systemen verhinderen en zo nodig hun tegoeden en economische middelen bevriezen”. De resolutie verplicht de landen die lid zijn van de Lima-groep ook om er voor te zorgen dat er door de internationale financiële organisaties waarvan zij lid zijn, geen nieuwe kredieten aan de Bolivariaanse Republiek Venezuela worden toegekend.

08/01/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën blokkeert de activa van 24 particuliere ondernemingen vanwege hun handel met de Venezolaanse regering.

08/01/2019 (2e): De door de oppositie gedomineerde Nationale Vergadering verklaart (met minachting voor de rechter) de contracten van Pdvsa met buitenlandse oliemaatschappijen nietig. Het doel is te voorkomen dat het staatsbedrijf de productie van vaten verhoogt.

Bovendien stemt zij in met de oprichting van een buitenlands reservefonds uit Venezolaanse middelen die afkomstig zijn van corruptie. Deze maatregel wordt onmiddellijk verwelkomd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en vormt de opmaat tot het bevriezen van Venezolaanse activa en geld dat in het buitenland is geplaatst, zoals het geval was met het Libië van Moammar Kadhafi.

25/01/2019: Na de couppoging en de machtsovername door Juan Guaido verklaart het Amerikaanse ministerie van Financiën dat de Verenigde Staten “hun economische en diplomatieke instrumenten zullen gebruiken om ervoor te zorgen dat de handelstransacties van de Venezolaanse regering, met inbegrip van die waarbij staatsbedrijven en internationale reserves betrokken zijn, in overeenstemming zijn met de erkenning van Juan Guaido als interim-president van Venezuela”. Deze manoeuvre is gericht op het stelen van de middelen van het land onder het mom van het ondersteunen van de valse macht die de oppositie zichzelf heeft toegekend.

Onder druk van de Verenigde Staten heeft de Bank of England haar weigering herhaald om 1,2 miljard dollar aan goud terug te geven aan Venezuela. Dit maakt deel uit van de strategie om de tegoeden van de Caraïbische natie te bevriezen, waartoe in Washington is besloten en die door de Venezolaanse Nationale Vergadering is goedgekeurd (met een oppositiemeerderheid en met minachting voor de rechter).

26/01/2019: Aan de zijlijn van de vergadering van de VN-Veiligheidsraad over Venezuela heeft staatssecretaris Mike Pompeo zijn bondgenoten gevraagd “Venezuela los te koppelen van hun financiële systemen” en de activa van het land af te leiden naar de parallelle en onwettige regering van Juan Guaido. De plundering van de activa van het land is aan de gang.

28/01/2019: De Verenigde Staten kondigen een bevriezing van de activa van Pdvsa aan voor een bedrag van 7 miljard dollar.

Op volstrekt illegale wijze benoemt de Nationale Assemblee -met minachting voor de rechter- een nieuwe raad van bestuur van het overheidsbedrijf Pdvsa en haar dochteronderneming Citgo. De transacties van dit Venezolaanse bedrijf dat op het grondgebied van de Verenigde Staten aanwezig is, gaan naar een geblokkeerde rekening, kondigt het Amerikaanse ministerie van Financiën aan.

In overeenstemming met de resolutie van de Nationale Vergadering (in minachting voor de rechtbank) van 8 januari 2019, kondigt Juan Guaido de bevriezing van alle activa van zijn land in het buitenland aan. Alle landen die hem erkennen als “interim-president” krijgen een blanco cheque om de Venezolaanse bezittingen te plunderen.

01/02/2019: Het ministerie van Financiën eist dat buitenlandse bedrijven die met Pdvsa handelen, geen gebruik meer maken van het Amerikaanse financiële systeem of Amerikaanse tussenpersonen of zware boetes opgelegd krijgen. Deze bedrijven krijgen een periode tot 28 april 2019 om hun activiteiten te reorganiseren en niet langer Venezolaanse olie of derivaten te kopen.

12/02/2019: In een tweet bedreigt de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton “naties en bedrijven” die handel blijven drijven met Venezuela. “Ze zullen niet vergeten worden”. De Verenigde Staten zullen al hun macht blijven aanwenden om de eigendommen van het Venezolaanse volk te behouden. In de Trumpian newspeak gaat het er natuurlijk om de Venezolaanse economie te blijven blokkeren en de tegoeden te bevriezen. Het belangrijkste land waarop deze tweet gericht is, is India. De dag ervoor had de regering van dat land een ontmoeting met de Venezolaanse minister van Olie, Manuel Quevedo, om de aankoop van ruwe olie te ondertekenen.

13/02/2019: De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia weigert 200.000 dozen met medicijnen voor chronische ziekten naar Venezuela te sturen. Deze medicijnen waren gekocht door een particuliere ondernemer in Iran en gingen op doorreis door Qatar. Ze waren bestemd voor Venezolaanse openbare ziekenhuizen.

01/03/2019: Vanuit Asunción, de hoofdstad van Paraguay, “machtigt” Juan Guaido het land om de $340 miljoen schuld van Paraguay aan Pdvsa niet terug te betalen. De plundering van de Venezolaanse staat gaat door.

10/03/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën kondigt aan dat de door de Verenigde Staten van Pdvsa en Citgo met medeplichtigheid van Juan Guaido en de Venezolaanse oppositie gestolen activa zullen worden gebruikt om de houders van Venezolaanse en Pdvsa-schuldbrieven terug te betalen. Guaido’s toespraak dat dit geld zou worden gebruikt voor de “wederopbouw van Venezuela” is verbrijzeld. Het gestolen geld gaat in de zakken van multimiljonairs en internationale financiële instellingen.

11/03/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert de Venezolaans-Sino-Russische bank Evrofinance Mosnarbank voor haar financiële transacties met Pdvsa en haar activiteit om de crypto-munteenheid Petro te ontwikkelen. In dit verband zal minister van Financiën Steve Mnuchin verklaren dat “de Verenigde Staten alle financiële instellingen die het Maduro-regime steunen, zullen sanctioneren”.

13/03/2019: Door de sancties van het ministerie van Financiën voeren de Amerikaanse bedrijven die voorheen de naftaverdunner leverden, onmisbaar voor het mengen van Venezolaanse extra zware olie, niet meer uit naar Pdvsa. De Indiase onderneming Reliance Industries Ltd weigert ook nafta uit te voeren. Op dezelfde dag werd een aanval uitgevoerd op drie tanks met naftaverdunners die in rook opgingen in het oliecomplex van Pdvsa, Petro San Felix, gelegen in de staat Anzoategui.

16/03/2019: De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) – een van de belangrijkste financieringsinstanties in Latijns-Amerika – benoemt de gezant van Guaido (Ricardo Haussman, een ultraliberale econoom die in de Verenigde Staten woont) tot vertegenwoordiger van Venezuela bij de IDB. Als gevolg daarvan zijn Venezuela en zijn legitieme regering uitgesloten van de financieringsbronnen van de IDB.

19/03/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert de Venezolaanse General Mining Company (Minerven). Dit staatsbedrijf is de drijvende kracht achter de mijnbouwactiviteiten in het land. Venezuela is de 4e grootste goudreserve ter wereld, en de ondergrond zit vol met allerlei mineralen (Thaurium, Coltan, Bauxiet, Ijzer).

22/03/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert de Nationale Bank voor Sociale en Economische Ontwikkeling (Banco Nacional de Desarrollo Social y Económico; Bandes) en haar dochterondernemingen in Uruguay en Bolivia. De Venezolaanse financiële overheidsinstelling Bandes, is verantwoordelijk voor het transformeren van de economische leenstructuur van het land door te investeren in productieve projecten. Ook de openbare banken Banco de Venezuela (voorheen Banco Santander, in 2009 gekocht door de regering van Hugo Chavez voor 1,05 miljard dollar) en Banco Bicentenario worden gesanctioneerd. Deze laatste financiert microkredieten voor projecten die door vrouwen worden opgezet, maar ook voor gemeenten. Het zijn deze openbare banken die de salarissen van de ambtenaren betalen.

23/03/2019: In een reactie op de sancties en vergeldingsmaatregelen tegen de Venezolaanse economie die door de Verenigde Staten zijn ingevoerd, zegt John Bolton, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse regering: “Wat we doen is zoals Darth Vader, in Star Wars, langzaam iemand wurgt. Dat is precies wat we economisch gezien doen” met Venezuela.

Maart 2019: De Argentijnse regering lanceert een financiële aanval op Petrolera del Cono Sur, een dochteronderneming van Pdvsa in Argentinië. De rekeningen van het bedrijf zijn bevroren, de activa zijn gestolen.

Maart 2019 (bis): De Nationale Assemblee benoemt een marionettenraad van Monomeros colombo Venezolanos S.A., een dochteronderneming van het staatsbedrijf Pequiven, gevestigd in Colombia. In de praktijk is dit de diefstal van een bedrijf dat eigendom is van de Venezolaanse staat. De wettelijke en legitieme president van dit bedrijf, Ronald Ramirez, wordt door de Colombiaanse regering naar Venezuela verbannen.

28/03/2019: De regering van de Verenigde Staten dreigt handelsondernemingen, makelaars en raffinaderijen tot stopzetten van hun handel met Venezuela of met sancties van het ministerie van Financiën. Een woordvoerder van het State Department, geciteerd door Reuters, zei: “We informeren alle energiebedrijven over de risico’s die ze lopen als ze met Pdvsa werken.

31/03/2019: Tijdens een persconferentie zei de veroordeelde oorlogsmisdadiger en speciale afgezant van de VS voor Venezuela, Elliot Abrams: “Wat doet het Maduro-regime, terwijl wij sancties opleggen? Zij zoekt naar manieren om deze te omzeilen en om nieuwe klanten en nieuwe bronnen te vinden voor het importeren van producten. Dus wat doen we? We kijken wie wat doet (…) en we zeggen tegen reders, raffinaderijen en overheden: doe dit niet”.

06/04/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert drie particuliere bedrijven van scheepseigenaren die diensten verlenen voor het vervoer van Venezolaanse olie. Het sanctioneert ook 34 olietankers van Pdvsa. De schepen zullen niet langer de havens van de Verenigde Staten of hun bondgenoten kunnen aandoen.

11/04/2019: Vanuit Madrid bedreigt de speciale gezant van de VS voor Venezuela, de oorlogsmisdadiger Elliot Abrams, de Spaanse oliemaatschappij Repsol als zij haar olie-uitwisselingen met Venezuela voortzet.

12/04/2019: De bank JP Morgan Chase plaatst de schuldbewijzen van Venezuela (staatslening en Pdvsa-schuld) “onder toezicht” tot juni 2019 en informeert over een mogelijke terugtrekking van de Venezolaanse schuld uit de benchmark EMBIG Diversified index. De sancties van de VS hebben de Venezolaanse schuldoperaties ernstig verstoord, wat er normaal gesproken toe zou moeten leiden dat JP Morgan de Venezolaanse schuld uit zijn indexen haalt. Maar de schuldeisers (met inbegrip van Greylock Capital en Goldman Sachs Group Inc., die hun vrees al aan het ministerie van Financiën hebben geuit) vrezen dat een verwijdering van de Venezolaanse schuld uit de indexen van JP Morgan zou leiden tot een extreme devaluatie van de waarde van hun effecten, die zij dan slechts voor een schijntje aan aasgierfondsen zouden kunnen verkopen.

Over het geheel genomen is de verlaging van de rating van Venezuela door de financiële instellingen verantwoordelijk voor het verlies van het land van 1,4 miljard dollar.

13/04/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert vier andere particuliere reders die diensten verlenen voor het vervoer van Venezolaanse olie. Daarnaast sanctioneert het 9 olietankers van deze particuliere bedrijven.

14/04/2019: In een persbericht stelt de Venezolaanse regering aan de kaak dat de Amerikaanse sancties tegen Pdvsa verhinderen dat de oliemaatschappij bepaalde behandelingen voor kanker, AIDS, de ziekte van Parkinson, epilepsie of chirurgische ingrepen rechtstreeks financiert. Dit betreft bijna 500.000 Venezolanen, waaronder enkele honderden in het buitenland.

17/04/2019: Het ministerie van Financiën van de Verenigde Staten sanctioneert de Centrale Bank van Venezuela door haar te verbieden nieuwe schuldbewijzen uit te geven, fondsen te gebruiken voor de invoer van voedsel, medicijnen, landbouwuitrusting en meststoffen, en transacties uit te voeren via intermediaire banken. Volgens Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, is deze operatie bedoeld om te voorkomen dat “het Maduro-regime gebruik maakt van de centrale bank van Venezuela”.

18/04/2019: De Portugese bank Novo Banco weigert illegaal 1,726 miljard dollar terug te geven aan de Bolivariaanse Republiek Venezuela.

24/04/2019: President Nicolas Maduro stelt een illegale lening van het bedrijf Citgo aan de kaak, een dochteronderneming van Pdvsa die nu in handen is van de Verenigde Staten en een door Juan Guaido benoemde marionet “raad van bestuur”. Deze illegale lening van 1,3 miljard dollar zou worden gebruikt om de obligatiehouders van Pdvsa te betalen, maar ook om politici van de oppositie te financieren. Natuurlijk zal de lening door Venezuela moeten worden terugbetaald.

26/04/2019: Tijdens een persconferentie bij de VN om de criminele blokkade tegen Venezuela aan de kaak te stellen, onthult minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza dat verschillende financiële instellingen op illegale wijze miljarden dollars van de Bolivariaanse Republiek Venezuela achterhouden. In aanvulling op die welke reeds in deze chronologie zijn opgenomen, deelt de Venezolaanse minister mee dat Clearstream London weigert 453 miljoen euro, North Capital 238 miljoen euro en Sumitomo 415 miljoen euro terug te geven.

28/04/2019: Het totale embargo op Venezolaanse olie en het verbod op het gebruik van het financiële systeem van de VS voor de handel met Venezuela, dat de VS op 1 februari 2019 heeft ingesteld om bedrijven de tijd te geven zich te reorganiseren, is nu zonder uitzondering van toepassing.

30/04/2019: Om 5.45 uur (Caracas en Washington tijd) wordt Venezuela wakker met een poging tot een militaire staatsgreep. Om 8:58 uur gaf het Amerikaanse ministerie van Financiën een verklaring uit waarin werd verklaard dat het doel van de sancties voor de beoogde personen of ambtenaren van de gesanctioneerde overheidsinstellingen is om “hun gedrag te veranderen” en Guaido te steunen. Dit communiqué is een uitnodiging totongehoorzaamheid en staatsgreep, amper drie uur na een militaire opstand die de regering van president Maduro vrij snel onder controle zal krijgen. De economische kant van de oorlog die de Verenigde Staten voeren tegen Venezuela is in overeenstemming met de militaire doelstellingen van dit land.

10/05/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert 2 andere particuliere ondernemingen van reders die hun diensten verlenen voor het vervoer van Venezolaanse olie, en 2 olietankers van deze particuliere ondernemingen.
Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment 23 tankers geladen, maar liggen ze stil in de Venezolaanse wateren door een gebrek aan kopers. Dit zou Pdvsa dwingen zijn ruwe olie te verkopen met kortingen tot 25%.

15/05/2019: Het Amerikaanse Ministerie van Transport verbiedt vluchten tussen de Verenigde Staten en Venezuela.

17/05/2019: Volgens S&P Global, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de analyse van de energiemarkten, “hebben de Amerikaanse sancties de transportkosten, de beschikbaarheid van tankers en de uiteindelijke kosten van de producten doen stijgen, waardoor Pdvsa in een ongunstige onderhandelingspositie komt te verkeren”.

19/05/2019: In een interview zegt Freddy Bernal, directeur van het CLAP-systeem, dat het mogelijk maakt dat 6.000.000 gezinnen een doos met 17 kilo voedsel krijgen: “De VS heeft 10 van de 12 rederijen die voedsel naar Venezuela vervoeren, gesanctioneerd. Dit veroorzaakt vertragingen in de leveringen. Producten die vroeger binnen een maand aankwamen, komen nu binnen drie maanden aan.

21/05/2019: Volgens Reuters plannen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Financiën en de Veiligheidsraad een strategie om te voorkomen dat Venezuela voedsel voor zijn bevolking op de internationale markt verwerft.

29/05/2019: Overeenkomstig de resolutie van de Lima-groep van 4 januari 2019 stellen Argentinië en Chili een bilateraal protocol op om de tegoeden van Venezuela te bevriezen, financiële informatie over Venezuela tussen beide landen te delen, financiële en commerciële transacties van Venezuela in beide landen te voorkomen en Venezolanen of tussenpersonen die handel drijven met het Bolivariaanse land te berechten.

11/06/2019: Als gevolg van de sancties die Venezuela treft, besluit het Amerikaanse conglomeraat 3M (Scotch, Post It, maar ook actief op het gebied van industrie, gezondheid, energie en elektronica) te sluiten en het land te verlaten.

16/06/2019: De activa van Alejandro Andrade, een Venezolaanse zakenman die door het gerechtelijk apparaat van zijn land wordt gezocht voor corruptie en die naar de Verenigde Staten is gevlucht, worden door het gerechtelijk apparaat van dat land in beslag genomen. In het midden van een corruptieschandaal waarbij Juan Guaido’s entourage betrokken is, besluit de VS om de waarde van de activa van de Venezolaanse dader aan de Guaido-bende te betalen.

18/06/2019: De vertegenwoordiger van Guaido in de VS, Carlos Vecchio, wordt ervan beschuldigd 70 miljoen dollar te hebben verduisterd van de rekeningen van Citgo, de dochteronderneming van Pdvsa in de VS, die op 28 januari 2019 door de Verenigde Staten van de Venezolaanse natie zijn gestolen.

03/07/2019: Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sanctioneert 8 olie- en chemicaliëntankers die handel drijven met Venezuela. Het sanctioneert ook het bedrijf Cubametales en beschuldigt het ervan dat het probeert de blokkade tegen Venezuela t omzeilen.

05/07/2019: De Franse containerrederij CMA CGM besluit een extra risicodekkingstoeslag in rekening te brengen voor import en export van/naar Venezuela. Dit zal de kosten van de invoer van goederen in Venezuela onvermijdelijk verhogen.

07/07/2019: In een interview met de Financial Times vergelijkt Thomas Shannon (voormalig staatssecretaris van de Verenigde Staten in 2017) de Amerikaanse blokkade tegen Venezuela “met de geallieerde bombardementen op Dresden of Tokio in 1945”. De hooggeplaatste Amerikaanse diplomaat voegt hieraan toe dat de sancties “Venezuela als land en als samenleving vernietigen en enorme schade toebrengen aan het Venezolaanse volk”. Het is ongelooflijk dat sommige mensen het kunnen ontkennen”. Daarmee ontkracht hij de verklaringen van de Venezolaanse oppositie (en de internationale media), dat de blokkade alleen gericht zou zijn tegen president Maduro, zijn entourage en hooggeplaatste functionarissen.

11/07/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert het Directoraat-Generaal voor Militaire Contrareformatie (DGCIM, met zijn Spaanse acroniemen). Deze sanctie is bedoeld om alle leden van deze openbare instelling onder druk te zetten om zich tegen de legitieme regering van president Nicolas Maduro te keren.

15/07/2019: De Verenigde Staten trekken 41,9 miljoen dollar uit voor de financiering van destabilisatieprojecten in Honduras en Guatemala tegen Venezuela. Het geld zal worden gebruikt om de oppositie voor de omverwerping van Maduro te financieren, ondanks de beschuldigingen van corruptie tegen de Guaido-bende. Ondertussen gaat de blokkade tegen Venezuela en zijn volk door.

16/07/2019: De Europese Unie dreigt met nieuwe sancties tegen het volk van Venezuela indien de dialoog tussen de oppositie en de regering (die onder auspiciën van Noorwegen plaatsvindt) niet onmiddellijk resultaat oplevert. Deze beruchte chantage is bedoeld om het standpunt van de legitieme regering van Venezuela in de onderhandelingen met een deel van de oppositie te veranderen. Het is niets minder dan inmenging in de zaken van een soeverein land.

16/07/2019 (bis): Zoals president Maduro op 24 april 2019 aan de kaak stelde, besluit de raad van bestuur van Citgo, de dochtermaatschappij van de oliemaatschappij PDVSA in de VS, die illegaal door Juan Guaido is aangesteld, om dit overheidsbedrijf voor 1,37 miljard dollar te belasten. De zeer illegale operatie roept de vraag op naar de terugbetaling, en daarmee naar het ontketende geweld tegen Venezuela.

17/07/2019: De Nationale Vergadering besluit, in minachting voor de rechtbank en waarvan de beslissingen nog steeds nietig zijn, op volstrekt onwettige wijze om een nieuwe raad van bestuur van de Venezolaanse Centrale Bank te benoemen. Het doel van deze illegale manoeuvre is te proberen de Venezolaanse oppositie ertoe te bewegen zich te ontdoen van de tegoeden van de Republiek, die bij internationale banken zijn bevroren. Deze activa worden geschat op 5 miljard dollar. Pogingen om het land te plunderen gaan door.

23/07/2019: In een interview met het agentschap EFE zegt Mauricio Claver-Carone, verantwoordelijk voor Latijns-Amerika in het Witte Huis, dat president Maduro binnenkort afstand moet doen van de macht als hij niet geconfronteerd wil worden met internationale gerechtigheid en nieuwe sancties tegen Venezuela.

25/07/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert 13 particuliere bedrijven die voedsel in Venezuela importeren, alsook verschillende Venezolaanse en Colombiaanse ondernemers die voedsel in Venezuela verkopen. Het is voor de VS van essentieel belang geworden om het Venezolaanse volk met alle middelen uit te hongeren.

26/07/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën verlengt de licenties van 5 oliemaatschappijen (of oliediensten) om in Venezuela te opereren. Dit is een uitzondering op het Venezolaanse olie-embargo, waartoe de Verenigde Staten op 26 januari 2019 hebben besloten en dat sinds 28 april 2019 van toepassing is. De vrijstelling van sancties geldt natuurlijk alleen voor Amerikaanse bedrijven. Alle andere oliemaatschappijen in de wereld zullen worden gesanctioneerd als ze met Venezuela blijven samenwerken. De bedrijven die zijn vrijgesteld van sancties zijn: Chevron, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes (General Electric) en Weatherford International. Ter herinnering: Van de Franse oliemaatschappij Total zijn de rekeningen in februari 2019 bevroren als gevolg van de Amerikaanse sancties. De CEO, Patrick Pouyanné, zei destijds: “We zijn bezig met de juridische analyse van de sancties, maar het is duidelijk dat we in ‘winterslaap’ zullen gaan”. Een winterslaap die geen betrekking zal hebben op Amerikaanse bedrijven die door het Witte Huis worden beschermd.

29/07/2019: Een federaal gerechtshof van de Verenigde Staten verwerpt het beroep van de Venezolaanse staat dat op 9 augustus 2018 is ingesteld (zie hierboven) in de Crystallex-zaak. Daarmee geeft zij het Canadese mijnbouwbedrijf toestemming om de activa van Citgo, de dochteronderneming van Pdvsa in de VS, in beslag te nemen. De Venezolaanse regering stelt een diefstal en een schending van het internationaal recht aan de kaak. Interessant detail: op 27 februari 2019 benoemde Guaido een van de advocaten van Crystallex in het vonnis tegen Venezuela, Jose Ignacio Hernandez, als “speciaal aanklager” voor zijn marionettenregering. Deze zaak in de Citgo-zaak toont aan dat de Guaido-bende in werkelijkheid slechts een pion is in dienst van de multinationals en de Amerikaanse regering. Na Citgo voor eigen rekening te hebben geplunderd, is de Guaido Bende direct verantwoordelijk voor de overdracht van Citgo aan een buitenlandse onderneming.

05/08/2019: De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, legt bij decreet een totaal economisch embargo op aan Venezuela. Alle activa van Venezuela en zijn bedrijven (waaronder Pdvsa, de Venezolaanse Centrale Bank en Citgo) in de Verenigde Staten zijn bevroren. In het geval van Citgo voorkomt deze maatregel ook dat het bedrijf in beslag wordt genomen door een Canadese onderneming, Crystallex. Alle eigendommen van particulieren die door het ministerie van Financiën worden gesanctioneerd, worden bevroren. Deze maatregel markeert een ongekende ontwikkeling in de plundering van het land en zal ongetwijfeld desastreuze sociale gevolgen hebben voor de bevolking. In Venezuela verwelkomde Juan Guaido deze maatregel, die het Venezolaanse volk verstikt.

06/08/2019: Sinds de vergadering van de Lima Groep, waarschuwt de Amerikaanse veiligheidsadviseur, John Bolton op een dreigende toon tegen particuliere ondernemers over de hele wereld: “Of je besluit zaken te doen met de Verenigde Staten of je doet zaken met Venezuela, ik denk dat elk bedrijf in de Verenigde Staten, Europa en de wereld zich zal afvragen of het de moeite waard is om zijn zaken in de Verenigde Staten in gevaar te brengen voor een handel met Venezuela”. Hij zal opnieuw bevestigen dat, dankzij het decreet dat president Trump een dag eerder heeft uitgevaardigd, “alle bedrijven die handel drijven met Venezuela zullen worden vervolgd” en hij zal concluderen “dat we bezig zijn ervoor te zorgen dat Maduro zich niet langer economisch in stand kan houden”.

07/08/2019: Het Duitse bedrijf Sedo, marktleider op het gebied van digitale domeinnamen, schorst alle webpagina’s die door Venezolaanse klanten zijn aangekocht. In een verklaring rechtvaardigt het Duitse bedrijf zijn beslissing: “Sedo biedt geen diensten meer aan Venezuela aan, omdat het Amerikaanse financiële systeem dit land als een land met een hoog risico beschouwt”. Slechts enkele uren na de valse verklaringen van Trump, Bolton en Guaido dat het totale embargo geen invloed zou hebben op voedsel, communicatie of internetdiensten, ontmaskert het optreden van Sedo dit, en toont de werkelijke reikwijdte van de sancties tegen het Venezolaanse volk aan. Andere bedrijven zoals Amazon doen dat ook al. Ondervraagd door het AP-bureau stelt econoom Jeffrey Schott van het Peterson Institute of International Economics, gebaseerd op soortgelijke maatregelen in andere landen, dat “er in de praktijk geen uitzonderingen zijn. Bedrijven riskeren geen financiële sancties, zelfs niet in een domein waarvoor ze geauthoriseerd zijn.

07/08/2019 (bis): Een schip op weg naar Venezuela met 25.000 ton diermeel bestemd voor Venezolaanse veehouders wordt in Panama tegengehouden.

08/08/2019: Tijdens een openbare bijeenkomst vertelt Juan Guaido aan de democratisch gekozen president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Nicolas Maduro: “Als je geïnteresseerd bent in Venezuela, ga dan weg en de sancties zullen stoppen”. Dit is een duidelijke bekentenis van de strategie van de oppositie: de lokale pion van het Amerikaanse buitenlandse beleid zijn.


vanaf hier: machinevertaling

15/08/2019: Vanwege het Amerikaanse embargo sluit de Turkse Ziraat Bank, een van de grootste in het land, de rekening van de Centrale Bank van Venezuela (BCV). Het geld dat de BCV bij de Bank van Ziraat had, zou worden gebruikt om betalingen in Turkse lire te doen voor de import van medicijnen en voedsel naar Venezuela.

16/08/2019: Het Chinese energiebedrijf, China National Petroleum Corporation (CNPC), annuleert de verzending van 5 miljoen vaten olie uit Venezuela uit vrees voor sancties van de VS. De annulering van rechtstreekse aankopen van Venezolaanse olie door de CNPC is een zware klap voor de Venezolaanse economie.

16/08/2019 (bis): Volgens de Wall Street Journal hebben verschillende Amerikaanse banken rekeningen gesloten en de transacties van NGO’s die voedsel en medicijnen naar Venezuela sturen, bevroren. Ondanks de retoriek van de Amerikaanse regering en haar Venezolaanse handlangers is het embargo volledig tegen het Bolivariaanse volk gericht.

20/08/2019: Op verzoek van Juan Guaido benoemt de Nationale Vergadering, in minachting voor de rechtbank en wiens beslissingen nietig zijn, een parallelle en onwettige raad van bestuur voor het overheidsbedrijf Corporación Venezolana de Guyana (CVG). Dit bedrijf is samen met de oliemaatschappij Pdvsa het grootste van het land. Zij is belast met de exploitatie en de industriële transformatie van de Venezolaanse mineralen. CVG is een conglomeraat van 22 bedrijven uit de zware industrie die actief zijn op het gebied van aluminium, bauxiet, ijzer, staal, goud en mineralen, hout, bouw, energie, hoogovens, enz. Deze manoeuvre van de oppositie is bedoeld om het beheer van de zware industriesector door de Venezolaanse staat en de financiering ervan te verhinderen. Twee van de leden van deze onwettige raad van bestuur, Enrique Castells en Dich Souki, zijn beschuldigd van corruptie en verduistering in de jaren voor het Chavisme.

22/08/2019: Major League Baseball, de overkoepelende organisatie voor professioneel honkbal in de Verenigde Staten, verbiedt formeel alle professionele honkballers die in de VS spelen om voor een club in Venezuela te spelen. Reden: het door de Amerikaanse overheid ingestelde embargo. Ter herinnering, honkbal is de nationale sport van Venezuela, en uitwisselingen van spelers tussen clubs in de twee landen waren aan de orde van de dag.

26/08/2019: Fedecamaras, de belangrijkste Venezolaanse werkgeversorganisatie (het equivalent van het Franse Medef), heeft via zijn lokale manager in La Guaira, de eerste haven van het land, gezegd: “In de haven van La Guaira zijn er vier pakhuizen om geïmporteerd voedsel op te slaan. Vandaag de dag is de invoer van levensmiddelen zodanig verminderd dat ze slechts in één van deze loodsen passen. De blokkade om de mensen uit te hongeren heeft zijn gevolgen.

30/08/2019: Guaido probeert zijn “speciale aanklager” Jose Ignacio Hernandez, de advocaat van Crystallex tegen de Venezolaanse staat, aan te stellen als vertegenwoordiger van Venezuela bij het Internationaal Centrum voor Beslechting van Investeringsgeschillen (ICSID) van de Wereldbank. Deze benoeming werd verworpen onder het voorwendsel dat Hernandez niet kon bewijzen dat de mensen die hem in deze functie aanstelden “daadwerkelijk effectieve controle uitoefenen op het grondgebied en de regering” in Venezuela. Het ICSID lijkt het einde van de reces voor de Guaido-bende te markeren. Ondertussen gaat de blokkade door.

10/09/2019: Vanuit Brussel heeft de speciale gezant van de Verenigde Staten voor Venezuela, Elliott Abrams, de Europese Unie gevraagd om nieuwe sancties tegen Venezuela op te leggen, om zo een “psychologische, politieke en persoonlijke impact” op de Venezolaanse regering te genereren. Abrams heeft ook gedetailleerd aangegeven dat het doel van de “dialoog” tussen de oppositie en de regering, volgens Washington, de vervanging van president Maduro door een interim-uitvoerende macht moet zijn.

17/09/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert drie Colombiaanse ondernemers en 16 particuliere bedrijven. Hun misdaad? Het exporteren van voedsel naar Venezuela.

18/09/2019: De bankrekeningen van de ambassade van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in Zwitserland werden abrupt afgesloten door de bank Credit Suisse. Op een vraag van een parlementslid van de Zwitserse Bondsstaat antwoordde de minister van Buitenlandse Zaken van dit land, in duidelijke strijd met artikel 25 van het Verdrag van Wenen, dat hij niets kon doen. Het hoofd van het bankfiliaal in Bern werd gecontacteerd door de Venezolaanse ambassadeur. De uitwisseling is surrealistisch. Op de vraag waarom, antwoordt de bankier “in opdracht van de regering van de Verenigde Staten”. Toen de Bolivariaanse diplomaat erop wees dat ze in Zwitserland waren en dus onder de wetten van dat land vielen, antwoordde de bankier: “de regering van de Verenigde Staten is de regering van de wereld”. De Venezolaanse diplomaten die in Bern, maar ook in Genève, waar de VN is gevestigd, worden pas na nader onderzoek betaald.

18/09/2019 (bis): Volgens de website OilPrice.com, die gespecialiseerd is in de olie- en energiemarkt, “heeft de Venezolaanse oliemaatschappij Pdvsa haar olieproductie moeten inperken omdat ze geen ruwe olie meer kan opslaan. Vaste klanten en eigenaars van transportschepen vermijden de aankoop van Venezolaanse olie vanwege Amerikaanse sancties”. Volgens Reuters bedraagt het niveau van de door Venezuela van eind augustus tot september 2019 opgeslagen ruwe olie, vanwege een gebrek aan capaciteit om deze te verkopen of te vervoeren, 38 miljoen vaten, oftewel 65% van de maximale opslagcapaciteit. Volgens het Amerikaanse bureau werken slechts 3 grote klanten nog steeds met Pdvsa. Dit heeft tot gevolg dat “de inkomsten in valuta van Pdvsa, de betaling van zijn onderaannemers niet kan honoreren, en dus de productie van olie beïnvloedt”.

19/09/2019: De financiële onderneming Visa heeft haar contract met de particuliere Venezolaanse bank Banco Occidental de Descuento (BOD) opgezegd. Op 12 september 2019 heeft de Superintendence of Banks and other Financial Institutions, het publieke regelgevings- en toezichtsorgaan van het Venezolaanse bankwezen, de bank BOD gedurende 120 dagen onder administratieve controle geplaatst. Door de blokkade van de Verenigde Staten zal Visa geen bankkaarten meer verstrekken aan de BOD.

20/09/2019: De professionele honkbalcompetities van Mexico, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek sluiten zich aan bij de sportblokkade van de Mayor League Baseball of the United States die op 22 augustus 2019 werd afgekondigd. Geen enkele Venezolaanse honkbalspeler zal in deze landen kunnen spelen vanwege de sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd.

20/09/2019 (bis): Het Europees Hof van Justitie, gevestigd in Luxemburg, verwerpt het beroep van Venezuela tegen de sancties van de Europese Unie, dat in februari 2018 werd ingesteld. De sancties van dit niet-gekozen supranationale orgaan zullen daarom worden voortgezet tegen het Venezolaanse volk.

23/09/2019: In het kader van het Inter-Amerikaanse Verdrag van Wederzijdse Bijstand (TIAR), gereactiveerd op het verzoek van Guaido om militair in te grijpen tegen dit land, wordt de economische druk geaccentueerd. Tijdens de eerste bijeenkomst van de TIAR over Venezuela zijn de lidstaten van dit NAVO-achtige mechanisme overeengekomen om “met de Maduro-administratie geassocieerde personen en entiteiten te vervolgen om hen te bestraffen en hun tegoeden te bevriezen”. Daartoe is de TIAR van plan de financiële inlichtingeneenheden van alle lidstaten over Venezuela te verenigen en een transnationale juridische eenheid op te richten om Venezuela te vervolgen.

24/09/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert 4 nieuwe particuliere rederijen voor hun commerciële banden met Venezuela, evenals 4 olietankers. Twee rederijen, twee olietankers en een vliegtuig worden echter van de lijst van gesanctioneerde entiteiten geschrapt omdat ze overeengekomen zijn geen handel met Venezuela te drijven.

25/09/2019: Te midden van een schandaal dat de banden tussen Juan Guaido en de Venezolaanse oppositie tegen de Colombiaanse narcoparamilitaire kartels blootlegt, stuurt de Amerikaanse regering via USAID 52 miljoen dollar naar de Guaido-bende om “het democratisch bestuur in Venezuela te herstellen”. Ondertussen gaat de blokkade tegen het Venezolaanse volk door.

26/09/2019: Julio Borges eist in een ontmoeting met president Trump en staatssecretaris Pompeo dat zijn gastheren de sancties tegen Venezuela en Cuba opvoeren. Op dezelfde manier eist hij dat de Verenigde Staten diplomatieke druk uitoefenen op de Europese Unie om de sancties tegen het Bolivariaanse land aan te scherpen. Hij stelt dat Venezuela “niet alleen een dictatuur is, maar ook een vrijplaats voor terrorisme en internationale drugshandel”. De beschuldigingen zijn ongegrond, maar proberen zijn gesprekspartner, de president van de Verenigde Staten, in de richting van een militaire escalatie te duwen. De Venezolaanse oppositie, die niet aan de macht komt via de stembus, lijkt vastbesloten om het Venezolaanse volk te te latn sterven om de rijkdom van Venezuela in beslag te nemen.

Julio Borges eist dat Trump en Pompeo de sancties tegen het Venezolaanse volk verhogen (26/09/2019).

27/09/2019: Riccardo Hausmann, die op 16 maart 2019 door Juan Guaido illegaal werd aangesteld als vertegenwoordiger van Venezuela bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), neemt ontslag uit zijn functie.

9/28/2019: Peruaanse benzineverkoopbedrijven weigeren brandstof te leveren voor vluchten van de Venezolaanse staatsluchtvaartmaatschappij Conviasa uit Lima.

04/10/2019: Admiraal Craig Faller, opperbevelhebber van SouthCom, zei dat het systeem van sancties tegen Venezuela “goed werkt” en dat “Maduro zich niet oneindig zal kunnen verzetten”.

04/10/2019 (bis): De oliemaatschappij Exxon Mobil verbiedt alle olietankers die met Venezuela werken een commerciële relatie met hen te hebben. Volgens Reuters gaat het om ongeveer 250 schepen wereldwijd.

07/10/2019: Het grafische softwarebedrijf Adobe (photoshop, acrobaat, indesign, illustrator, flash) informeert zijn gebruikers in Venezuela dat het al zijn diensten zal opschorten als gevolg van de Amerikaanse sancties. Adobe geeft zijn klanten uitstel tot 28 oktober 2019 zodat ze al hun audiovisueel materiaal in de software en de cloud kunnen recupereren. Ook mensen die de licentie van Venezuela hebben gekocht en in het buitenland wonen, worden getroffen. Om dezelfde redenen is een soortgelijke maatregel genomen tegen de Iraanse klanten van de onderneming. Echter, en met het oog op de maatregelen van de Bolivariaanse regering om het gebruik van vrije software te versterken, zal het ministerie van Financiën Adobe vrijstellen van sancties. De dienst van dit bedrijf werd hervat op 28 oktober 2019.



07/10/2019 (bis): Het Britse geldtransferbedrijf Transferwise stopt zijn diensten met zijn Venezolaanse klanten wegens sancties.

08/10/2019: De Venezolaanse ambassadeur in Japan stelt aan de kaak dat zijn persoonlijke bankrekening en die van de diplomaten die hem vergezellen op zijn missie door hun bank arbitrair zijn gesloten als gevolg van de sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd.

11/10/2019: Het computertechnologiebedrijf Oracle sluit zijn deuren in Venezuela. Alle Venezolanen die producten en software (o.a. Java) bezitten worden gestraft.

17/10/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën stelt de Zweedse oliemaatschappij Nynas AB vrij van bepaalde sancties in haar zakelijke transacties met Venezuela.

21/10/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën hernieuwt de vrijstelling van sancties voor 5 Amerikaanse oliemaatschappijen of oliediensten, dezelfde als op 26 juli 2019 (Chevron, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes-General Electric en Weatherford International). De sancties zijn voor bedrijven uit de rest van de wereld.

30/10/2019: De Senaat van de Franse Republiek neemt resolutie 20 aan bij 334 tot 15. Artikel 18 van deze resolutie “roept de Franse autoriteiten op om waakzaam te zijn met betrekking tot de middelen die afkomstig zijn uit Venezuela (…) sancties en beperkingen moeten worden toegepast in het gehele Schengengebied en in het bijzonder in Frankrijk”. Frankrijk is dus van plan om het Venezolaanse volk met ijver te wurgen.

27/11/2019: Het ministerie van Financiën sanctioneert een nieuw olietransportbedrijf dat verbonden is met het bedrijf Cubametal voor de handel met Pdvsa.

03/12/2019: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert een andere rederij en 6 olietransportschepen voor de handel met Pdvsa.

21/12/2019: De Republikeinse senator van Virginia, Richard Black, stelt in een interview met de Spoetnik: “We hebben hun munt aangevallen en via het internationale banksysteem hebben we de Venezolaanse munt waardeloos gemaakt, en toen zeiden we: ‘Kijk eens hoe slecht deze regering is, hun munt is waardeloos. Nou, zij zijn het niet, wij zijn het die hun munt waardeloos hebben gemaakt”.

07/01/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de particuliere Venezolaanse televisiezender Globovision (van de gematigde oppositie) gesanctioneerd en de eigenaar ervan beschuldigd van economische transacties met de regering van president Maduro. Als gevolg van deze sanctie moest de particuliere kabelexploitant DirectTV, om niet zelf onder de sancties te vallen, Globovision uit zijn satellietaanbod schrappen. De Venezolanen met een kabelaansluiting (en dat zijn er veel) zullen daarom niet meer in staat zijn om naar Globovision te kijken.

11/01/2020: Als gevolg van de sancties van de VS kan Venezuela zijn contributie aan de Verenigde Naties niet betalen omdat de rekeningen van het land door de VS zijn geblokkeerd. De VN schort daarom het stemrecht van Venezuela in de Algemene Vergadering op.

12/01/2020: Canada weigert een visum te verlenen aan de Venezolaanse schermer Alejandra Benitez om deel te nemen aan de Grand Prix van Montreal Sabre, dat meetelt voor qualificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Motivering: de banden van de sportvrouw met de Bolivariaanse regering (zij was minister van Sport tussen 2013 en 2014).

13/01/2020: Op 5 januari 2020 werden nieuwe autoriteiten van de Nationale Assemblee gekozen, waardoor Juan Guaido een jaar lang uit zijn functie werd gezet. Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert de nieuwe voorzitter van het parlement, Luis Parra, vice-voorzitter Franklin Duarte, tweede vice-voorzitter José Noriega, secretaris Negal Morales en de opositie-afgevaardigden José Brito, Conrado Perez en Adolfo Superlano. Elke poging van de Venezolaanse oppositie om zich te emanciperen van de putchistische agenda van Juan Guaido wordt meteen bestraft door de Amerikaanse regering.

17/01/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën verlengt de vrijstelling van sancties voor 5 Amerikaanse oliemaatschappijen of oliediensten tot 22 april 2020 (Chevron, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes-General Electric en Weatherford International). Sancties zijn voor bedrijven uit de rest van de wereld.

18/01/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert 19 vliegtuigen van Pdvsa.

21/01/2020: Het Amerikaanse Ministerie van Financiën geeft bepaalde financiële entiteiten of internationale organisaties toestemming om transacties te verrichten met de Centrale Bank van Venezuela.
De Corporación Andina de Fomento, het Latijns-Amerikaanse Reservefonds, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, de Wereldbank en haar verschillende instellingen, het Internationaal Monetair Fonds, de Verenigde Naties en haar verschillende organisaties (Unicef, UNHCR, UNDP, Wereldvoedselprogramma, FAO, etc.) zullen worden gemachtigd voor een periode van 18 maanden.
Wat betreft de financiële instellingen, laten we niet vergeten dat Juan Guaido in juli 2019 “zichzelf heeft uitgeroepen” tot de nieuwe autoriteit van de centrale bank van Venezuela (BCV) . Een marionettenleiderschap dat Venezuela op onwettige wijze zou kunnen beschuldigen ten voordele van het IMF of de Wereldbank. Dit besluit volgt op de mogelijkheid voor Amerikaanse oliemaatschappijen die zijn vrijgesteld van sancties om olie uit joint ventures met Pdvsa te verkopen.

03/02/2020: Als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Venezuela en Pdvsa annuleert Trinidad en Tobago een overeenkomst voor de gezamenlijke ontwikkeling van een gasveld aan de gemeenschappelijke zeegrens tussen beide landen.

07/02/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert de staatsluchtvaartmaatschappij Conviasa (Consorcio Venezolano de Industrias Aeronauticas y Servicios Aéreos) en al haar vliegtuigen. Deze maatregel komt neer op het aan de grond houden van de civiele luchtvloot van Venezuela. Als gevolg van deze sancties zullen er geen vliegtuigen van Conviasa worden toegelaten op luchthavens in de hele wereld. Het plan Vuelta a la Patria, dat Venezolaanse migranten gratis naar hun vaderland repatrieert, wordt ernstig getroffen.

14/02/2020: Volgens een rapport van energieadviesbureau S&P Global Platts heeft PDVSA, de Venezolaanse staatsoliemaatschappij, geen koper gevonden voor de 677.000 vaten olie die elke dag in februari te koop zijn, als gevolg van de sancties die de VS aan PDVSA hebben opgelegd.

18/02/2020: Het Amerikaanse Ministerie van Financiën sanctioneert een dochteronderneming van het Russische bedrijf Rosneft voor het “verkopen en vervoeren” van Venezolaanse olie uit Pdvsa. Geconfronteerd met het vacuüm van potentiële klanten dat door de economische sancties is ontstaan, kocht Rosneft meer dan 67% van de Venezolaanse olie en verkocht deze voornamelijk in Azië, Afrika en… de Verenigde Staten. Deze secundaire sanctie volgde op de internationale tournee van Juan Guaido, die tot doel had het Venezolaanse volk uit te hongeren en te martelen.

25/02/2020: Tijdens een reis naar India bedreigde de Amerikaanse president Donald Trump de Indiase oliemaatschappijen met sancties als ze doorgaan met het kopen van Venezolaanse olie. De Amerikaanse president richtte zich op Reliance Industry Ldt en Nayara Energy. Volgens Reuters is de boodschap doorgedrongen en zullen deze bedrijven in april 2020 stoppen met het kopen van Venezolaanse olie.

02/03/2020: De Singaporese rederij Mercantile & Martitime, die vroeger Venezuelaanse olie transporteerde voor het Russische bedrijf Rosneft (gesanctioneerd op 18 februari 2020), zegt dat het alle activiteiten met Venezolaanse olie zal stopzetten als gevolg van de sancties van de VS. In haar verklaring verklaart het Singaporese bedrijf haar beslissing door het feit dat het “volledig in overeenstemming met alle internationale handelswetten en maritieme regelgeving opereert”. Ter herinnering: eenzijdige sancties van de Verenigde Staten zijn onwettig en scheppen geenszins een precedent in het internationale handelsrecht.

05/03/2020: Volgens Mounir Bouaziz, een voormalig Shell-directeur die werkte aan projecten om het affakkelen van gas in de Irakese operaties van Shell te verminderen, “kan PDVSA zelf geen geld bij elkaar brengen om te investeren in gasverwerkingsfabrieken of andere infrastructuur die het affakkelen van gas in de olievelden van Venezuela zou verminderen, daar waar aardgas als geassocieerd gas wordt gepompt, maar niet gebruikt kan worden, vanwege een gebrek aan infrastructuur of uitrusting” als gevolg van de Amerikaanse sancties. Reuters meldt dat de Venezolaanse olie-industrie $1,5 miljard per jaar verliest, volgens Antero Alvarado, een lid van het adviesbureau Gas Energy.

12/03/2020: Te midden van de pandemie van het Coronavirus (Covid 19) heeft het ministerie van Financiën het Russische bedrijf (een dochteronderneming van Rosneft) TNK Trading International, dat Venezolaanse olie verhandelt, gesanctioneerd. De activa en de rekeningen van de onderneming in de Verenigde Staten zijn reeds bevroren. Deze sanctie, in aanvulling op de zeer lange lijst van de blokkade, vermindert het vermogen van de regering om de dreiging van het Coronavirus aan te pakken door de invoer van medicijnen, reagentia en maskers te belemmeren.

18/03/2020: In de strijd tegen de coronaviruspandemie vraagt Venezuela het IMF om 5 miljard dollar in het kader van het instrument voor snelle financiering van de internationale financiële instelling. Ondanks het feit dat het IMF middelen heeft vrijgemaakt om “kwetsbare” landen te helpen, wordt het verzoek van Venezuela door de internationale instantie afgewezen. De woordvoerder zegt dat “het Fonds niet in staat is om dit verzoek in overweging te nemen” omdat het optreden van het IMF “gebaseerd is op een officiële erkenning van de regering door de internationale gemeenschap (…) Er is geen duidelijke erkenning in dit stadium”. Ideologie en de oorlog tegen Venezuela hebben voorrang op de verdediging van het menselijk ras.

28/03/2020: Als gevolg van de Amerikaanse sancties besluit de Russische oliemaatschappij Rosneft, de belangrijkste koper van Venezolaanse olie, haar activiteiten in Venezuela stop te zetten. Voortaan worden de olietransacties met het Bolivariaanse land rechtstreeks door de Russische staat afgehandeld.

17/04/2020 : Juan Guaido, die in juli 2019 een parallelle en onwettige tak van de Centrale Bank van Venezuela (BCV) had “uitgeroepen”, gaf deze laatste de toestemming om de bedragen op de geblokkeerde rekeningen van de BCV bij de CityBank, over te maken aan de Amerikaanse Federal Reserve.
342 miljoen dollar die aan Venezuela toebehoort, wordt zodoende geplunderd en komt zo in de kas van de Fed terecht. In het voorbijgaan vergeet de Guaido-bende zijn commissie niet en verduistert hij 80 miljoen dollar voor eigen gewin.

22/04/2019 : Het Amerikaanse ministerie van Financiën verlengt de vrijstelling van sancties voor de vijf oliemaatschappijen (of oliediensten) die sinds 26 januari 2019 (in tegenstelling tot bedrijven in de rest van de wereld) toestemming hebben gekregen om Venezolaanse olie te exploiteren niet.
Chevron, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes (General Electric) en Weatherford International vallen nu onder de sancties en moeten daarom hun relatie met Pdvsa beëindigen. Dit is duidelijk een zeer harde klap voor de Venezolaanse olie-industrie. Daarmee nemen de VS het risico dat de partnerschappen van hun bedrijven door anderen worden overgenomen. Dit was het argument van Chevron om de vrijstelling van sancties elke drie maanden te verlengen. Deze maatregel lijkt een meer agressieve militaire strategie tegen de Boliviaanse revolutie in te luiden.

13/05/2020 : De FBI onderzoekt Europese en Mexicaanse bedrijven die zich schuldig maken aan handel met Venezuela. De Verenigde Staten doen er alles aan om de handel met Venezuela te verbieden. De Europese bedrijven Elemento Ltd en Swissoil Trading worden verdacht van het kopen van Venezolaanse olie. De Mexicaanse bedrijven Libre Abordo, Schlager en Jomadi zouden zich “verwend hebben” met “olie voor voedsel of benzine”. In ieder geval hebben deze bedrijven de wil van de VS en de EU om het Venezolaanse volk te verstikken, geblokkeerd.

17/05/2020: De Islamitische Republiek Iran stuurt, uit solidariteit met Venezuela, zendingen benzine en ook naftaleen (nodig voor de behandeling van Venezolaanse extra zware olie), nadat zij het Caribische land heeft geholpen de raffinaderij El Palito te repareren. Deze samenwerking tussen landen die lijden onder een criminele blokkade heeft Washington geïrriteerd, dat dreigt met represailles en van plan is zijn oorlogsschepen die in het Caribisch gebied worden ingezet voor een vermeende anti-drugsoperatie te gebruiken om de ladingen te onderscheppen.

19/05/2020: Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf AT&T sluit zijn Venezolaanse satelliettelevisietak, DirectTV. Reden: Amerikaanse sancties. DirectTV is de meest populaire particuliere satelliettelevisiedienst. Veel Venezolaanse huishoudens van alle sociale klassen waren ermee uitgerust. De Amerikaanse sancties, op verzoek van Guaido verzwaard, beroven veel gezinnen van goedkoop vermaak. Deze maatregel is tevens in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

20/05/2020: Mauricio Claver-Carone, directeur van het Latijns-Amerikaanse bureau van de Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten, bedreigt in een interview met de Colombiaanse zender NTN24 de oliemaatschappijen Respol (Spanje), Reliance (India) en Eni (Italië) met “verwoestende sancties” als zij direct of indirect handel blijven drijven met Venezuela.

23/05/2020: Een Amerikaanse rechter geeft toestemming voor de verkoop van de activa van Citgo. Roofdieren zijn op de loer. In de voorhoede staat het Canadese mijnbouwbedrijf Crystallex, dat van plan is de overname te betalen uit een geschil met de Venezolaanse regering. Een gruwelijk detail: de Crystallex advocaat die deze ontmanteling van het Venezolaanse staatsbedrijf heeft toegestaan is Juan Ignacio Hernandez. Hij werd benoemd tot speciale aanklager voor de marionettenregering van Guaido en kreeg 22 miljoen dollar omdat hij het Canadese bedrijf toestond zich de activa van de Venezolaanse natie toe te eigenen. Het is nu duidelijk dat dit bedrijf nooit zal terugvallen op zijn wettelijke eigenaar, de Venezolaanse staat. Op 24 april 2019 keurde de raad van bestuur van Citgo, benoemd door Guaido, een schuldenlast van $1,4 miljard goed voor het bedrijf. Terugbetaling zal vrijwel zeker plaatsvinden door middel van de verkoop van activa. Dit is een duidelijk en nauwkeurig voorbeeld van de rol van sancties en de maffiakring die de Guaido-bende belichaamt.

29/05/2020: De oorlogsmisdadiger en de speciale vertegenwoordiger van de VS voor Venezuela, Elliott Abrams, zegt over de verzending van benzine van Iran naar Venezuela dat “de Verenigde Staten waarschuwingen stuurde naar de maritieme gemeenschap van de wereld, de scheepseigenaren, de scheepskapiteins en de scheepsverzekeraars, en dat diplomatieke waarschuwingen prsoonlijk naar regeringen over de hele wereld zijn gestuurd” om eraan te herinneren dat iedereen die Venezuela helpt “strenge sancties” onder ogen ziet.

31/05/2020: Het Mexicaanse bedrijf Libre Abordo, dat “olie voor voedsel” verhandelde met Venezuela, is onder druk van de VS failliet gegaan. Dit bedrijf stond al enkele weken onder onderzoek van de FBI en onder druk van de overheid en de ministeries van Financiën om het bedrijf te ruïneren. Libre Abordo had een akkoord bereikt met de Venezolaanse regering om tankwagens voor het vervoer van drinkwater en maïs te ruilen voor ruwe olie.

02/06/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert 4 particuliere reders die diensten verleenden voor het vervoer van Venezolaanse olie. Daarnaast sanctioneert zij 4 olietankers van deze particuliere bedrijven.

09/06/2020: Vijf olietankers die naar Venezuela kwamen om ladingen ruwe olie te laden, moesten terugkeren vanwege bedreigingen uit de Verenigde Staten. De sancties hebben volgens Reuters nu gevolgen voor de internationale oliemarkt, omdat de bedrijven proberen alle schepen die met Pdvsa hebben gehandeld door te verkopen. Zoals minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza aangeeft, wordt de opbrengst van de olieverkopen gebruikt om voedsel en medicijnen te importeren. Zonder deze verkoop van ruwe olie heeft Venezuela niet de nodige deviezen voor zijn invoer.

13/06/2020: Uit een grondig onderzoek van Univision blijkt dat de Amerikaanse president Donald Trump 601 miljoen dollar die hij van Venezuela heeft gestolen, heeft gebruikt om de muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Dit geld, dat van Venezuela is en dat tijdens “Operatie Guaido” is geplunderd, zou kunnen worden gebruikt om medicijnen en voedsel te importeren, of om de industrie van het land te moderniseren.

15/06/2020: Drie in Griekenland gevestigde rederijen stoppen met de handel met Venezuela nadat de Verenigde Staten schepen onder hun beheer hebben gesanctioneerd. Het in Athene gevestigde Dynacom Tankers Management, dat de olietanker Chios I beheert, een van de schepen die op de zwarte lijst staan, zei maandag dat het “belooft zich te onthouden van alle toekomstige transacties waarbij Venezuela betrokken is”. NGM Energy SA, die een ander schip op de zwarte lijst beheert – de Voyager I olietanker – zei vrijdag dat het “een strikt beleid heeft gevoerd tegen de dienst van schepen die van plan zijn om in de toekomst lading van Venezolaanse oorsprong te laden zonder uitdrukkelijke toestemming van de VS”.

18/06/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën sanctioneert acht particuliere bedrijven voor handel met Venezuela. De gesanctioneerde bedrijven komen uit de oliesector, maar ook uit de elektriciteits- en technologiesector. In dezelfde brief werden ook twee olietankers gesanctioneerd. Aan de andere kant worden Griekse reders en hun tankers die recentelijk de handel met Venezuela hebben aangepast en stopgezet, officieel geschrapt van de lijst van bedrijven die door de Verenigde Staten zijn gesanctioneerd.

18/06/2020 (bis): Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft de Panamese luchtvaartmaatschappij COPA een boete van 45.000 dollar opgelegd voor het vervoer naar Venezuela van 15.000 Venezolanen die in de Verenigde Staten wonen. Deze vluchten, die begonnen op 15 mei 2020, maakten het mogelijk dat Venezuelanen naar huis terugkeerden vanwege het gebrek aan gezondheidsbescherming tegen Covid-19 in de Verenigde Staten. Sinds 5 mei 2019 hebben de VS en buitenlandse luchtvaartmaatschappijen verboden om passagiers van de VS naar Venezuela te vervoeren, zelfs met tussenstops.

01/07/2020: 100.000 vaten benzine, gekocht door Venezuela en geladen aan boord van de Maltese olietanker Alkimos, werden in beslag genomen door de Verenigde Staten en geveild in een daad van internationale piraterij.

02/07/2020: Het rechtssysteem van Groot-Brittannië vond dat het Venezolaanse opositielid Juan Guaido de “waarnemend president” van het land was, waardoor de teruggave van 31 ton Venezolaans goud dat bij de Bank of England (BoE) was gedeponeerd, werd verhinderd. Ter herinnering, dit goud was in 2015 in deposito gegeven als onderdeel van een lening die Venezuela had afgesloten met de Amerikaanse financiële entiteit CityBank. Toen Venezuela de bank terugbetaalde, plaatste de bank, onder het voorwendsel van sancties, het goud bij de Bank of England. Deze destructie van Venezolaanse activa werd mogelijk gemaakt door Operatie Guaido. Het is onwaarschijnlijk dat het goud terugkomt om gebruikt te worden. De Centrale Bank van Venezuela heeft beroep aangetekend.

03/07/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën verwijdert vier rederijen en vier olietankers van zijn lijst van gesanctioneerde entiteiten nadat zij de handel met Venezuela hebben gestopt.

03/07/2020 (bis): Amerikaanse huurlingen die door de FARC in Colombia gevangen zijn genomen en vijf jaar gevangen worden gehouden, hebben van het Amerikaanse rechtssysteem een financiële vergoeding van 318 miljoen dollar gekregen. Het Amerikaanse rechtssysteem gaf hen toestemming om zichzelf uit te betalen door de verkoop van de eigendommen van een Venezolaanse aannemer in de buurt van de regering in Caracas. Het Amerikaanse rechtssysteem terroriseert en bedreigt de particuliere sector die banden met de Venezolaanse regering zou durven aan te gaan.

13/07/2020: In een artikel in Reuters kondigt Elliott Abrams, de oorlogsmisdadiger en de speciale gezant van Washington voor Venezuela aan, dat de Verenigde Staten nu de certificeringsbedrijven en de verzekeraars van schepen bedreigen, zodat ze weigeren te werken met schepen die in Venezuela zijn geweest. Zonder certificering en verzekering accepteert geen enkele maatschappij of haven het schip. In de praktijk komt dit neer op een verbod op de handel over zee met Venezuela. Zowel voor de verkoop van olie als voor de invoer van voedsel, medicijnen of basisbenodigdheden.

05/08/2020: Het Argus Media-agentschap meldt dat de Trump-regering overweegt om blokkademaatregelen te nemen tegen de invoer van diesel naar Venezuela. Washington probeert de vitale bevoorrading van het land af te snijden en concentreert zich op brandstof en chemische additieven voor de reparatie van het raffinagecircuit van het land in een poging om de economie lam te leggen, de inflatie te verergeren en de algemene gezondheidsreactie op de COVID-19 pandemie, die een intense mobilisatie van binnenlandse middelen van allerlei aard vereist, te belemmeren.

07/08/2020: De UBS-groep verbreeekt de banden met enkele Venezolaanse klanten die zij vanuit de VS bedient vanwege de Amerikaanse sancties. De banken verhogen de handhaving (naleving) van de vs-sancties, nadat ze de afgelopen jaren miljarden dollars hebben betaald voor het overtreden van de Amerikaanse sancties. Ter herinnering: de Franse banken Société Générale en BNP hebben boetes moeten betalen die door de Amerikaanse rechtbanken zijn opgelegd van respectievelijk 1,34 miljard dollar en 8,9 miljard dollar voor het in stand houden van financiële transacties met Cuba en Iran. Terloops moet worden opgemerkt dat deze Franse banken, die door een buitenlandse mogendheid zijn aangevallen, geen enkele steun hebben gekregen van de Franse regering of de Europese Commissie.

14/08/2020: Vijf tankers, eigendom van particuliere reders, geladen met diesel en brandstof uit Iran en op weg naar Venezuela, worden door de Verenigde Staten geenterd en omgeleid naar Houston (Texas) waar de lading eenvoudigweg gestolen wordt. De regering van Venezuela had voor de ladingen betaald. De dreigementen die begin augustus 2020 door de Trump-administratie zijn geuit, worden dan ook in praktijk gebracht. Het embargo tegen Venezuela op benzine en diesel heeft gevolgen voor het particulier en openbaar vervoer, de landbouw, de industrie, de raffinaderijen en de elektriciteitsproductie.

17/08/2020: In een door de Atlantic Council (een denktank die verbonden is met de NAVO) georganiseerde videoconferentie zei het hoofd van SouthCom, admiraal Craig Faller: “De sleutel is om meer druk te zetten op de financiële kant en te voorkomen dat er geld van en naar Venezuela stroomt (…) We werken hier hard aan. Wij steunen al onze interinstitutionele en internationale collega’s in de groeiende uitwisseling van inlichtingen door alles door te geven wat we weten over alle illegale activiteiten die de Venezolaanse regering geacht wordt uit te voeren, “inclusief sancties tegen Aziaten”. Faller zei dat ze proberen de uitwisseling van informatie over inlichtingen met hun bondgenoten te verbeteren, zodat ze “er beter gebruik van kunnen maken om een gedragverandering van de regering van Maduro en externe staatsactoren af te dwingen.

30/09/2020: Maduro meldde dat de maatregelen tegen Venezuela in de periode van zes jaar tussen 2014 en 2019 een daling van 99% van de deviezeninkomsten veroorzaakten. “Voor elke 100 dollar of euro die het land verdiende met de verkoop van olie in 2014, krijgt het nu minder dan een dollar. We zijn gegaan van 56 miljard dollar naar minder dan 400 miljoen dollar in 2019. In 6 jaar tijd heeft het land 99% van zijn olie-inkomsten verloren door de blokkade.

8/10/2020: Volgens het kantoor Aristimuño Herrera & Asociados heeft Venezuela als gevolg van de sancties in september 2020 geen inkomsten uit de belasting ontvangen.

12/11/2020: De Europese Unie besluit al haar sancties tegen Venezuela met een jaar te verlengen.

30/11/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën legt sancties op aan de Chinese onderneming China National Electric Import-Export Company (CNEIE). Deze onderneming verkocht software, elektronische apparatuur en geavanceerde technologie in Venezuela. De CNEIE heeft ook advies uitgebracht aan de nationale telecommunicatiecommissie (Conatel), een overheidsinstantie die de belangrijkste aanbieder van internetdiensten in het land is. Het doel van deze manoeuvre is te voorkomen dat het Venezolaanse volk gebruik kan maken van het internet.

10/12/2020: Tijdens een persconferentie zegt de oorlogsmisdadiger en speciale vertegenwoordiger van Washington voor Venezuela, Elliot Abrams, dat de Verenigde Staten niet van plan zijn “hun beleid ten aanzien van Venezuela te veranderen, het is een beleid dat door beide partijen wordt gedeeld, we zullen geen grote veranderingen zien”. De verklaring van Abrams komt slechts enkele weken voor de inauguratie van Joe Biden als de nieuwe president van de Verenigde Staten.

18/12/2020: Het Amerikaanse ministerie van Financiën legt sancties op aan de Argentijnse onderneming Ex-Cle Soluciones Biometricas S.A. wegens de verkoop van technologische apparatuur aan het Venezolaanse nationale verkiezingscentrum voor de parlementsverkiezingen van 6 december 2020. De vijand van de Verenigde Staten is dus de totstandkoming van een verkiezing en democratie.

30/12/2020 : Na de sancties van april 2020 sluit de oliedienstverlener Halliburton voorgoed zijn kantoren in Venezuela.

04/01/2021: De FOCA bevestigt in een officiële mededeling dat de enige financiële gesprekspartners van de Verenigde Staten met Venezuela, de aanhangers en vertegenwoordigers van Juan Guaido en van de Nationale Vergadering zijn, wier mandaat afloopt op 5 januari 2021, de dag van de installatie van de nieuwe afgevaardigden die op 6 december 2020 zijn gekozen. Deze laatste manoeuvre van de regering-Trump moet ervoor zorgen dat de strategie van regimeverandering ook na de ambtstermijn van president Donald Trump wordt voortgezet.

14/01/2021: Rechter Leonard Stark, verbonden aan een rechtbank in de staat Delaware, Verenigde Staten, heeft groen licht gegeven aan de Canadese transnational Crystallex om te beginnen met de verkoop van de aandelen van Citgo, teneinde een vonnis van 1,2 miljard dollar in haar voordeel ten nadele van Venezuela af te dwingen, wegens bezwaren die niet door de Bolivariaanse Republiek Venezuela worden erkend. De verkoop is nu alleen nog afhankelijk van de toekenning van een speciale vergunning door het Office of Asset Control van het Amerikaanse ministerie van Financiën (OFAC).

19/01/2020: Aan de vooravond van zijn vertrek uit het Witte Huis versterkt de regering-Trump de blokkade tegen Venezuela door sancties op te leggen aan 14 bedrijven en 6 olietankers die Venezolaanse olie hadden verkocht. Onder deze gesanctioneerde particuliere bedrijven (alleen het Instituto Nacional de los Espacios Acuáticos is een Venezolaans overheidsorgaan), zijn sommige gevestigd in de VS en andere in Europa. De EU heeft geen verdediging gevoerd tegen op haar grondgebied gevestigde bedrijven die door de VS op een lijst zijn geplaatst. Er zij op gewezen dat een van de personen die onder de nieuwe sancties vallen, Federico D’Agostino is, de zwager van Henry Ramos Allup, de historische oppositieleider die ervan wordt verdacht de groep van Guaido te willen verlaten. Alleen al het feit dat D’Agostino nu wordt gesanctioneerd, klinkt als een politieke waarschuwing aan het adres van degenen die van de door Washington getrokken politieke lijn zouden willen afwijken.

09/02/2021: Het Amerikaanse Congreslid Gregory W. Meeks, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Congres, verwelkomde de publicatie van een rapport waarin het effect van de Amerikaanse sancties op de Venezolaanse economie wordt onderzocht. Volgens het rapport hebben de sancties van de VS de economische crisis in Venezuela sterk verergerd. Een grote opsteker aan alle redacteuren, journalisten, academici en activisten die al jaren het tegendeel beweren.

12/02/2021: De speciale gezant van de Verenigde Naties voor dwangmaatregelen en mensenrechten roept tijdens een officieel bezoek aan Venezuela de Verenigde Staten en de Europese Unie op om de blokkade op te heffen vanwege het “verwoestende effect van de sancties op het Venezolaanse volk”.

04/03/2021: De nieuwe president van de VS verlengt Obama’s executive order waardoor Venezuela een “ongewone en buitengewone bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten” wordt. Dit decreet is de juridische constructie die de Verenigde Staten nodig hebben om de misdadige blokkade tegen het Bolivariaanse land te plegen. Het is voorspelbaar dat het imperialistische beleid van de VS geen jota is veranderd na de verkiezing van Biden.

05/03/2021: Ricardo Haussmann, Guaido’s voormalige vertegenwoordiger bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, roept de VS en de Europese Unie op om de sancties aan te scherpen, zodat ze “meer verstikkend zijn.” Een misdadig contrast met de verklaringen van de speciale gezant van de VN een paar dagen eerder.

19/03/2021: De Senaat van de VS heeft unaniem de “wet-Bolivar” goedgekeurd, die alle particuliere aannemers verbiedt zaken te doen met de regering van Venezuela. Het doel van deze wet, die door zowel Democratische als Republikeinse senatoren is aangenomen, is het Venezolaanse volk verder te verstikken.

23/03/2021: Een eenheid van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA op het Nederlands-Caribische eiland Bonaire heeft faillissement aangevraagd als gevolg van Amerikaanse sancties. De faillissementsaanvraag is de laatste klap voor PDVSA’s belangrijke raffinage- en logistieke netwerk in het Caribisch gebied na het verlies van de dochteronderneming in Curaçao en de diefstal van een raffinaderij door de Arubaanse regering met medeplichtigheid van de Guaidobende.

30/04/2021: De Amerikaanse senatoren Marco Rubio en Ted Cruz introduceerden de Preservation of National Assets Accountability Act of 2021 (PANA Act – “pana = maatje in het Venezolaans”). Dit zou de inbeslagneming van “in beslag genomen activa” toestaan en het beheer mogelijk maken van een “Venezuela Restoration Fund” dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken moet worden gebruikt. Met andere woorden, de Amerikaanse senatoren proberen met de medeplichtigheid van de bende van Guaido de door de VS en het internationale banksysteem bevroren tegoeden van de Venezolaanse staat in hun eigen voordeel te recupereren

15/06/2021: Als gevolg van de door de VS opgelegde blokkade heeft de Zwitserse bank UBS meer dan 10 miljoen dollar geblokkeerd die Venezuela naar het Covax-fonds had overgemaakt voor de aankoop van vaccins tegen Covid-19. Deze informatie werd bevestigd door Santiago Cornejo, directeur van het Covax-mechanisme. Midden in een gezondheidscrisis zet de VS van Joe Biden zijn misdadig beleid tegen het Venezolaanse volk voort

Deze opsomming is steeds bijgewerkt, tot juli 2022


Dan kunnen we nu over Venezuela praten en standpunten vergelijken.


Lees ook: Inzicht in de blokkade tegen Venezuela (FR)

Noot:
(1) Deze vragen zijn , vanwege hun grote relevantie, ontleend aan Carlos Mendez Tovar, een Venezolaanse schrijver, in een interview met Viktor Dedaj over de blokkade tegen . . . . . . . Cuba.
Zie: Viktor Dedaj, “Sin Embargo – Paroles cubaines contre le blocus”, LeGrandSoir, verkrijgbaar bij:

https://www.legrandsoir.info/IMG/pdf/sin_embargo_paroles_cubaines_viktor_dedaj.pdf