Bron: telesurenglish  3 February 2020 ~~~

De voormalige president benadrukte dat Patricia Hermosa ‘langer dan zeven jaar’ met hem samenwerkte en ‘altijd verantwoordelijkheid, professionaliteit en sociale gevoeligheid toonde.’

De wettelijke vertegenwoordiger van de voormalige Boliviaanse president Evo Morales is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf in een nieuwe aanval op de reputatie van de Movement into Socialism (MAS) voorafgaand aan de komende verkiezingen.

VERWANT:
Het regime van de staatsgreep van Bolivia arresteert socialistische politieke vluchtelingen

Rechter Armando Zeballos beval de voorlopige hechtenis van advocaat Patricia Hermosa, die wordt berecht op beschuldiging van vermeende opruiing, terrorisme en financiering van terrorisme.

Ten tijde van haar arrestatie was Patricia Hermosa in La Paz bezig met de nodige wettelijke regelingen voor de kandidatuur van de voormalige president bij het parlement bij de komende verkiezingen van 3 mei.

Via zijn Twitter-account veroordeelde Evo Morales de arrestatie van zijn vertegenwoordiger en veroordeelde hij het gebrek aan bewijs om de arrestatie uit te voeren.

Justitie in Bolivia is ondergeschikt aan de dictatuur. Op een volkomen illegale manier sturen ze mijn vertegenwoordiger Patricia Hermosa naar de gevangenis; zonder enig bewijs of wettelijke basis ontnemen zij voormalige ambtenaren hun vrijheid. Evenmin geven ze mijn documenten terug. #DictatorshipInBolivia

Morales hekelde ook de politie die een notitieboekje van de militaire dienst had afgenomen, wat belangrijke documenten zijn voor de succesvolle registratie van zijn kandidatuur voor een congresstoel.

Morales had Hermosa en zijn advocaat Wilfredo Chávez een volmacht gegeven zodat zij zijn kandidatuur voor het parlement konden indienen bij het Supreme Electoral Tribunal.

De voormalige president benadrukte dat Patricia Hermosa ‘langer dan zeven jaar’ met hem samenwerkte en ‘altijd verantwoordelijkheid, professionaliteit en sociale gevoeligheid toonde.’

“Het doet me veel pijn dat de dictatuur haar lafhartigheid ten toon spreidt door ons politieke instrument (MAS) aan te vallen,” voegde hij eraan toe.

Patricia Hermosa werkt al meer dan zeven jaar met mij samen. Ze heeft altijd verantwoordelijkheid, professionaliteit en sociale gevoeligheid getoond. Het doet me veel pijn dat de dictatuur haar lafhartigheid gebruikt om ons politieke instrument aan te vallen. Mijn solidariteit gaat naar haar man en haar hele gezin

De vervolging van de voormalige regeringsleden onder leiding van Morales gebeurde opnieuw tijdens het weekend met de opvallende arrestaties van voormalig mijnbouwminister César Navarro en voormalig minister van plattelandsontwikkeling Pedro Damián Dorado.

Uiteindelijk, en na de feitelijke excuses van de regering van de overheid, slaagden beide ambtenaren, die vastgehouden waren voordat ze Bolivia verlieten, in Mexico aan te komen waar ze in asiel verblijven.

Topfoto: Morales veroordeelde ook dat de politie een volmacht en een notitieboekje van militaire dienst had ontvoerd Foto: eldeber.com.bo