Bron: TelesurTV  23 december 2019

De Lima Group is in 2017 opgericht door Canada, met de steun van de Verenigde Staten, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Europese Unie en landen als Peru, Argentinië, Brazilië, Mexico, Panama, Paraguay, Santa Lucia, Colombia, Honduras, Costa Rica en Guatemala,

Bolivia heeft zondag zijn toetreding aangekondigd tot het door de VS geleide regionale regionaal blok van de Lima-groep, dat werd opgericht om de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro omver te werpen.

Het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het hoopte “bij te dragen aan een vreedzame, democratische en constitutionele oplossing voor de crisis in Venezuela, die moet worden geleid door het Venezolaanse volk.”

De Lima Group is in 2017 opgericht door landen als Peru, Argentinië, Brazilië, Mexico, Panama, Paraguay, Santa Lucia, Canada, Colombia, Honduras, Costa Rica en Guatemala, met de steun van de Verenigde Staten, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Europese Unie.

De organisatie heeft gewerkt om het vredesproces in Venezuela te ondermijnen door de Bolivariaanse Republiek economisch en politiek te isoleren.

De democratisch gekozen president van Bolivia, Evo Morales, had zijn land buiten het blok gehouden, maar moest na een staatsgreep de Andes-natie verlaten.

Hij ging eerst naar Mexico en vervolgens naar Argentinië, waar de nieuwe regering van Alberto Fernandez heeft aangegeven dat hij politiek asiel zal krijgen.

Bolivia wordt momenteel bestuurd door Jeanine Añez, een voormalige extreemrechtse senator en tegenstander van Morales. Añez trad in als interim-president nadat Morales ontslag had genomen.

Er was geen onmiddellijk commentaar van andere leden van de Lima-groep of van Morales

Topfoto: De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo is te zien na een vergadering van de Lima-groep in Brasilia, Brazilië, 8 november 2019. | Foto: Reuters

This work is licensed under a Attribution Non-commercial No Derivatives Creative Commons license 

The views expressed in this article are the author’s own and do not necessarily reflect those of the Venezuelanalysis editorial staff.