Bron: RT 9 november 2020, 
(met update van Orinocotribune)

Aan de oefeningen, die plaatsvonden in het luchtruim van het Latijns-Amerikaanse land, namen Amerikaanse B-52-vliegtuigen en Kfir-vliegtuigen van de Colombiaanse luchtmacht deel.

Deze zondag organiseerden Colombia en de Verenigde Staten gezamenlijke militaire oefeningen in het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land, volgens de persdienst van de Colombiaanse Luchtmacht (FAC).

“Deze operationele oefening, gepland tussen het Amerikaanse Southern Command en de Colombiaanse luchtmacht, die ‘Brotherhood Shield’ wordt genoemd, wordt vandaag gehouden in het Colombiaanse luchtruim”, aldus het FAC.

Er wordt gemeld dat de oefeningen betrekking hebben op B-52 vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht en de Kfir-vliegtuigen van het FAC. Het doel zal zijn “de interoperabiliteit te versterken en te trainen als geallieerde landen, volgens de NAVO-normen”.

Eerder, tussen 18 en 21 september, voerden de luchtmachten van beide landen nog een “gecombineerde oefening” uit in het Colombiaanse departement Sucre om “de strijd tegen de drugshandel te versterken”.

Gezamenlijke manoeuvres tussen Colombia en de Verenigde Staten werden al uitgevoerd in januari, in het Colombiaanse departement Tolima, en vervolgens in maart, in de regio La Guajira, grenzend aan Venezuela.

“Afgezien van de mooie namen en de retoriek maken deze militaire oefeningen deel uit van oorlogsspelletjes en provocaties die de regering van de Verenigde Staten heeft ontworpen in haar falende regimeverander-campagne tegen de legitieme regering van Nicolas Maduro. Colombia dient alleen als het onderdanige en gehoorzame subject dat de imperiale bevelen opvolgt,” zei een internationale analist tegen Orinoco Tribune.

“Maar ze weten dat het Venezolaanse leger en het volksleger van Venezuela moreel en operationeel klaar zijn, en daarom weten ze dat ze geen conventionele oorlog kunnen beginnen, dus parallel daaraan lanceren ze paramilitaire en huurlingenoperaties om de binnenlandse orde in Venezuela te ondermijnen; maar die zijn ook allemaal geneutraliseerd door de Bolivariaanse Revolutie”, voegde hij eraan toe.

Topfoto: Militaire oefening door de VS, Colombia en Brazilië op de basis van Tolemaida, Colombia, 26 januari 2020. Jonathan Drake / Reuters. Bestandsfoto.