Bron: Clau O'Brien Moscoso 
zwartagendareport 14 jun 2023 ~~~ 

Nationale staking, dag 161 – Een Derde Overname van Lima is de volgende geplande actie in de mobilisatie tegen de coupregering in Peru.

Nu de parlementaire coup tegen de democratisch gekozen president Pedro Castillo zijn zesde maand ingaat, zet het volk van Peru de protesten voort en begint een nieuwe golf van gecoördineerde acties door het hele land om zich voor te bereiden op een derde overname van Lima in juli. Ondanks de verschillende pogingen van het coupregime om de opstand, die 7 december begon en nog steeds voortduurt in zowel de hoofdstad Lima als in de perifere provincies en regio’s, in de kiem te smoren, ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof dat protesten geen beschermd recht zijn en ondanks pogingen van het Congres om Perú uit de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten te zetten, is het volk niet gestopt met het laten horen van hun stem. Met de komst van honderden Amerikaanse militairen vanaf 1 juni is het nog afwachten wat deze inzet betekent voor de beweging en de strijd van het volk voor een plurinationale en soevereine natie, maar de plannen voor een nieuwe golf van protesten blijven bestaan.

Op 7 juni was het Vlaggetjesdag in Peru en ook de 6e maanddag van de coup van Boluarte en Fujimori die meer dan 80 Peruanen het leven kostte tijdens de opstand. Peruanen, vooral in de zuidelijke regio’s Puno, Arequipa en Apurímac, hesen de zwart-witte Peruaanse vlag ter ere van degenen die omkwamen tijdens de 6 maanden durende dictatuur. Kooplui in markten door het hele land hesen de zwart-witte vlag, de families van slachtoffers en anderen in plaatsen als Ayacucho, Junin en in Lima organiseerden een “lavado” (wasbeurt) op openbare pleinen waar ze vlaggen wasten in emmers met water en zeep (om metaforisch het bloed van hun gedode kinderen en andere martelaren en mishandelingen van deze dictatuur van de vlag te halen), en voortdurende organisatie in de aanloop naar de Derde Overname van Lima op 19 juli, waar delegaties van mensen uit afgelegen gebieden naar Lima komen om de afzetting van het regime van Boularte, de sluiting van het Congres en gerechtigheid voor de slachtoffers te eisen, naast andere eisen.

Zoals bij veel van deze volksopstanden heeft de zuidelijke regio Puno de strijd geleid. Op 30 mei hield heel Puno een volledige staking (paro seco) waarbij alle winkels, hostels en restaurants gesloten waren ter ere van de beslissing van de Volksvergadering. Door middel van verschillende formaties, zowel bestaande als nieuw gevormd in de afgelopen zes maanden, zijn volksvergaderingen samengekomen in de regio’s en macroregio’s van het land om plannen te maken voor de komende delegaties die naar Lima gaan, maar ook om meer lokale acties te plannen zoals de staking op 30 mei, en nog belangrijker, wat de eisen van een populaire, soevereine en plurinationale grondwetgevende vergadering zouden moeten zijn. Andere regio’s, zoals Arequipa, hebben ook ingestemd met de Derde Overname van Lima voor half juli, terwijl ze ook lokale acties plannen in de aanloop naar de massale mars naar de hoofdstad, volgens Yasmani Cayo, presidente van Frente de Defensa del Avelino.

Het regime van Boluarte kondigde een extra noodtoestand van 60 dagen af voor Puno als reactie op de geplande protesten. De volgende dag zou resulteren in gespannen taferelen in de stad Juliaca in Puno met politie en rouwenden die elkaar verdrongen om de vlag halfstok te hijsen, maar er werden geen dodelijke interacties gemeld. Met deze ronde van hernieuwde protesten en grote mobilisaties naar de hoofdstad Lima, moeten de gemobiliseerde massa’s nog de wreedheid onder ogen zien van de training die de Peruaanse strijdkrachten krijgen van de extra 1.000 Amerikaanse militairen. Zoals Miguel Diaz-Canel, president van Cuba, onlangs verklaarde toen hij gevraagd werd naar de komst van Amerikaanse troepen naar Peru: “Dat is inmenging, dat is agressie. Een land dat zichzelf respecteert, staat dat niet toe. Dat is een aanval op de soevereiniteit van een natie, het is het beëindigen van zelfbeschikking…Hierachter schuilt de interesse om aan te vallen en aanwezig te zijn in de problemen van onze landen als een element van overheersing.”

Nu overheidscontracten van het Ministerie van Defensie Lima binnenstromen, met name de Naval Medical Research Unit Six (NAMRU-6 ), de belangrijkste bron van onderzoek naar infectieziekten in de Latijns-Amerikaanse regio voor de Amerikaanse marine, is het duidelijk dat de VS zich verder verschansen in Perú, niet alleen om te helpen de volksopstand in het land neer te slaan, maar ook als een bedreiging voor de regio van wat er gebeurt als het volk een regering kiest die belooft dat de middelen van het land ten goede zullen komen aan de massa.