Bron: kawsachunnews 31 maart 2023 ~~~ 

Het volgende is een persbericht van de Nicaragua Solidariteitscoalitie. (voor onmiddellijke verspreiding)

30 maart 2023

Alfred de Zayas, voormalig onafhankelijk VN-deskundige voor de internationale orde, heeft zich aangesloten bij andere mensenrechtenspecialisten die een op 2 maart gepubliceerd “deskundigenrapport” over Nicaragua veroordelen als zijnde onprofessioneel, partijdig, onvolledig en verzonnen om verdere dwangsancties te rechtvaardigen die de economie van Nicaragua zullen schaden. Dergelijke unilaterale dwangmaatregelen zijn jaar na jaar veroordeeld door de Algemene Vergadering, laatstelijk in Resolutie 77/214 van december 2022 en door de Mensenrechtenraad in Resolutie 49/6.

Het rapport, van een door de VN-Mensenrechtenraad geselecteerde “groep deskundigen”, beweert dat de regering van Nicaragua “misdaden tegen de menselijkheid” heeft begaan. De “deskundigen” gaan zelfs verder dan hun mandaat en bevelen verdere economische sancties aan. De meeste van hun ongefundeerde beschuldigingen dateren uit 2018, maar het rapport beweert ook ten onrechte dat de misstanden sindsdien zijn doorgegaan. Het moet door de Raad worden behandeld in zijn zitting van 3 en 4 april.

Een petitie van de Nicaragua Solidariteitscoalitie (in het Engels en Spaans) eist dat de VN het “valse, onprofessionele rapport” van de groep intrekt. De petitie is tot nu toe ondertekend door 54 verschillende organisaties en 307 personen uit de hele wereld. Onder de ondertekenaars bevinden zich deze prominente personen:

– Professor Alfred de Zayas, Genève, voormalig onafhankelijk VN-deskundige inzake internationale orde, auteur van Building a Just World Order, Clarity Press 2021.

– Richard Falk, emeritus hoogleraar internationaal recht, Princeton University.

– Daniel Kovalik, adjunct-hoogleraar rechten aan de universiteit van Pittsburgh en auteur van talrijke boeken, waaronder Nicaragua: A History of US Intervention and Resistance.

– Sara Flounders, Internationaal Actiecentrum, redacteur van Sancties: A Wrecking Ball in a Global Economy, van de SanctionsKill Campaign.

– Camilo Mejía, voormalig “gewetensgevangene” van Amnesty International, Miami, Florida.

– S. Brian Willson, Vietnam-veteraan, auteur/activist en advocaat, Nicaragua

– Ajamu Baraka, Black Alliance for Peace mensenrechtenactivist

– Ann Wright, kolonel in het Amerikaanse leger (ret) en voormalig VS-diplomaat.

De petitie zegt dat het rapport:

– gebaseerd is op materiaal van slechts één partij in wat in 2018 een ernstig en langdurig conflict was, ondanks de eis van de VN om “alle vermeende mensenrechtenschendingen en misbruiken gepleegd in Nicaragua te onderzoeken.”

– zeer substantiële documentatie negeert die de Nicaraguaanse regering sinds 2018 aan zowel de VN als de OAS heeft voorgelegd.

– ondanks het feit dat het beweert “slachtoffer-georiënteerd” te zijn, volledig voorbijgaat aan de enorme schendingen van de mensenrechten van duizenden Nicaraguanen door de oppositie tijdens de gewelddadige couppoging.

– aantijgingen doet die aantoonbaar onjuist zijn en een eenvoudige controle van de feiten niet doorstaan.

– op sensationele en onprofessionele wijze wordt gepresenteerd, waarbij ongegronde en schadelijke beschuldigingen tegen het Nicaraguaanse volk en zijn regering worden geuit.

Alfred de Zayas steunde de oproep om het rapport in te trekken en zei: “De Mensenrechtenraad van de VN heeft een belangrijke taak:

“De VN-Mensenrechtenraad heeft de heilige plicht tegenover het Nicaraguaanse volk en de wereld om strikt objectief te zijn en politisering en overdrijving te vermijden. Dit is niet de eerste keer dat een gebrekkig rapport aan de Mensenrechtenraad wordt voorgelegd. Het moet worden ingetrokken. Het is de taak van de HR-raad om constructieve voorstellen te doen voor de algemene verbetering van alle mensenrechten in Nicaragua, bijvoorbeeld in het kader van de adviesdiensten en technische bijstand van het OHCHR. De HR-Raad moet zich houden aan zijn eigen Resolutie 49/6 van 31 maart 2022 en eisen dat de illegale unilaterale dwangmaatregelen waarvan de meest kwetsbaren reeds het slachtoffer zijn geworden, onmiddellijk worden opgeheven.”

Professor Daniel Kovalik van de Universiteit van Pittsburgh zei:

“Het is voor mij als mensenrechtendeskundige verontrustend dat ‘mensenrechten’ worden gebruikt als voorwendsel om imperiale interventie en de economische wurging van een natie die haar eigen onafhankelijke en soevereine weg probeert te gaan, te rechtvaardigen. Dit druist in tegen elke basisprincipe van het internationaal recht.”

Naast de petitie heeft de Nicaragua Solidariteitscoalitie een gedetailleerde kritiek op het rapport gestuurd naar de VN-Mensenrechtenraad en naar de “groep van deskundigen”. Zij is van plan bewijsmateriaal te blijven sturen dat de bevindingen van het rapport betwist.

De Nicaragua Solidariteitscoalitie is een internationale coalitie van organisaties en individuen die solidair zijn met Nicaragua, de soevereiniteit van het land steunen en zijn prestaties bevestigen. Wij zijn niet verbonden met enige regeringsinstantie van welk land dan ook. Ons doel wordt hier uitgelegd.