Bron: Telesur 3 oktober 2022 ~~~.

Tijdens haar campagne benadrukte ze dat grote agro-industrieën een van de meest destructieve krachten van de Braziliaanse ecosystemen zijn.

Op deze zondag is de kandidaat Sonia Guajajara van de Partij voor Socialisme en Vrijheid (PSOL), een internationaal erkende milieuactiviste, verkozen tot de eerste federale inheemse wetgever uit de deelstaat Sao Paulo.

“Sao Paulo, het is ons gelukt! Ik ben zeer, zeer dankbaar voor uw vertrouwen! Laten we geesten en harten verenigen en een nieuw Brazilië bouwen. We zijn samen!”, zei de inheemse vrouw tegen haar duizenden supporters.

“We zullen de stemmen van de historisch onderdrukte en tot zwijgen gebrachte volkeren naar het centrum van het Braziliaanse politieke debat brengen: de inheemse volkeren, de zwarte bevolking en de boeren.”

“Hun belangrijkste motto’s zijn de verdediging van het Amazonegebied en het Atlantische Woud, de verdediging van de rechten van minderheden, respect voor diversiteit en pluraliteit, en de wederopbouw van de democratie in Brazilië, die de afgelopen open vier jaar zo verzwakt is,” benadrukte Guajajara.

Tijdens haar campagne benadrukte Guajajara dat grote landbouwbedrijven een van de meest destructieve krachten van de Braziliaanse ecosystemen zijn en sprak zij zich uit voor de regularisatie van de grenzen van de inheemse gebieden, een staatsbeleid waar de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro zich tegen verzet.

“Wij kunnen de mijnbouw, die kwik en verontreinigende stoffen in de rivieren morst, de jungle vernietigt, de vissen vernietigt, de Yanomami- en Munduruku-volkeren doodt en de arbeiders uitbuit niet accepteren. Inheems bloed mag niet in goud en diamanten worden gedrenkt,” zei ze.

Sonia, geboren in 1974 in het Arariboia-gebied, heeft haar leven gewijd aan de strijd voor de rechten van de onderdrukten. Momenteel is ze coördinator van de Articulation of the Indigenous Peoples of Brazil (APIB), waardoor ze de stem van haar Braziliaanse armen bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft kunnen brengen.

Op 15-jarige leeftijd verliet ze haar geboorteland om in Minas Gerais te gaan studeren, waar ze een universitair diploma en een master in literatuur, verpleegkunde, speciaal onderwijs en cultuur behaalde.

Topfoto: Inheemse leider Sonia Guajajara, Brazilië, 2 oktober 2022. | Foto: Twitter/ @BTnewsroom