Bron: kawsachunnews 16 september 2022 ~~~

Het IMF heeft vandaag een rapport uitgebracht over de Boliviaanse economie waarin het adviseert om drastische neoliberale maatregelen te nemen, waaronder het verlagen van de salarissen van werknemers, het snijden in overheidsinvesteringen en het beëindigen van de valutacontrole, in feite het beleid dat Bolivia veranderd heeft van een van de armste landen in de regio tot de snelst groeiende economie.

Het rapport richt zich op de uitgaven van de regering voor ontwikkeling: “De regering moet de uitgaven beperken, waaronder het afschaffen van de eindejaarsuitkering voor werknemers, ze moet de groei van de lonen voor werknemers in de publieke sector beperken en de groei van overheidsinvesteringen en subsidies beperken.”

De “eindejaarsuitkering” voor werknemers (zowel in de openbare als in de particuliere sector) verwijst naar een onder Evo Morales ingevoerd beleid dat werkgevers verplicht hun werknemers een bonus te betalen die gelijk is aan het dubbele van hun maandloon, maar alleen als de jaarlijkse groei van het BBP meer dan 4,5% bedraagt.

Het grootste deel van de overheidsinvesteringen is bestemd voor infrastructuur, terwijl de meeste subsidies bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat de brandstofprijs niet stijgt. Bolivia is het enige land in de regio waar de brandstofprijzen niet stijgen, een beleid dat de inflatie op minder dan 2% heeft gehouden, in tegenstelling tot de rest van Zuid-Amerika.

Het rapport stelt zelfs dat de brandstofprijzen moeten stijgen, en de inflatie die dat onvermijdelijk zou veroorzaken, kan worden gecompenseerd door geldoverhevelingsprogramma’s voor de armste sectoren, aldus het IMF:

“De succesvolle implementatie van een verhoging van de binnenlandse brandstofprijzen zal vereisen dat een deel van de besparingen op de begroting wordt hergebruikt in geldtransferprogramma’s gericht op de armste decielen van de bevolking.”

De Boliviaanse minister van Economie, Marcelo Montenegro, verwierp het rapport met klem en verklaarde vandaag: “Zij schrijven de oude recepten van vele decennia geleden voor, waarin wordt opgeroepen tot het verminderen van subsidies, het verlagen van de overheidsuitgaven en het geleidelijk afschaffen van de eindejaarsuitkering voor werknemers. Wij zullen deze aanbevelingen niet aanvaarden omdat wij een soeverein land zijn en een soeverein economisch beleid voeren.”

Het door het IMF bekritiseerde beleid heeft Bolivia geholpen de armoede met meer dan 50% te verminderen sinds Evo Morales in 2006 aantrad. Het heeft ook geholpen de inflatie op het laagste niveau in Latijns-Amerika te houden. Toen het IMF-beleid begin jaren 2000 werd uitgevoerd, leefde meer dan 60% van het land onder de armoedegrens.

In een recente toespraak in Brazilië verklaarde president Luis Arce van Bolivia dat de indrukwekkende groei van het land te danken is aan de afwijzing van de IMF-aanbevelingen:

“We verkeren in betere omstandigheden omdat Bolivia sinds 2006 geen enkele overeenkomst meer heeft met het IMF. In 2020 probeerde de de facto regering een leningprogramma met het IMF aan te gaan. Zodra we in de regering kwamen, hebben we die IMF-lening teruggedraaid, omdat we geloven dat de beste manier om economisch beleid te maken, een soeverein monetair en economisch beleid is, zonder onderworpen te zijn aan een internationaal organisme.”

Meer nieuws, opinie, achtergronden 
in podcast Latin America Review: 
https://linktr.ee/latinamericareview