Bron: Sputnik-mondo 14 juni 2022 (SP, blocked) 
orinocotribune 14 juni 2022 (EN) ~~~

In overeenstemming met de Colombiaanse kieswetgeving zullen Colombianen geen peilingen meer ontvangen over op welke kandidaat zij van plan zijn te stemmen in de komende tweede ronde van de verkiezingen op 19 juni.

Uit de tot nu toe gepubliceerde opiniepeilingen blijkt een verschil t.a.v. de kandidaat die naar verwachting zal winnen. Toch blijkt uit alle peilingen dat dit de zwaarst bevochten verkiezingen in de recente geschiedenis van Colombia zullen worden.

De kandidaten die het in de tweede ronde tegen elkaar zullen opnemen, Gustavo Petro en Rodolfo Hernández, zijn slechts centimeters van elkaar verwijderd in een volksraadpleging die op zondag 19 juni over de opvolger van Iván Duque zal beslissen.

Op zondag 12 juni begon het verkiezingsverbod, omdat volgens de Colombiaanse wet buitenlanders gedurende enkele dagen via Colombiaanse consulaten kunnen stemmen. Het Colombiaanse consulaat in Nieuw-Zeeland was het eerste dat stembiljetten aanvaardde, waarmee het verkiezingsproces officieel van start ging.

Afgezien van het verbod op alle vormen van politieke propaganda buiten de vastgestelde perioden, bepaalt het verbod dat opiniepeilingen de resultaten van stemintentiepeilingen niet mogen blijven bekendmaken.

De relatieve voorsprong van de ene of de andere kandidaat verschilt naar gelang van het bedrijf dat de opiniepeiling uitvoert, maar zij zijn het er allemaal over eens dat geen enkele kandidaat kan worden beschouwd als een kandidaat met een absolute voorsprong.

De sleutel tot dit alles ligt wellicht in de foutenmarge van elke peiling. De opiniepeilingen van Guarumo-EcoAnalítica en GAD3 geven Hernández een lichte voorsprong, terwijl YanHass en de Ponderadora de encuestas de la Silla Vacia [De Lege Stoel Peilingen Evaluator] een kleine voorsprong geven aan Gustavo Petro.

Semáforo de encuestadoras de La Silla Vacía (12 juni)

Het onafhankelijke persbureau La Silla Vacía heeft de opiniepeilingen geëvalueerd en ze op een schaal van 0 tot 10 ingedeeld op basis van de gebruikte methodologie en de nauwkeurigheid van hun vorige voorspellingen. Volgens hen zijn de voorspelde resultaten van de komende verkiezingen als volgt:

Gustavo Petro: 47.2%
Rodolfo Hernández: 46.5%
Blank votes: 5.4%
Does not know/no response: 0.9%.

Guarumo y EcoAnalítica (11 de junio)
Surveyor: El Tiempo newspaper
Rodolfo Hernández: 48.2%
Gustavo Petro: 46.5%
Margin of error: 2.5%
Methodology: 2,029 interviews from the June 6-9.

YanHass (11 de junio)
Surveyor: The news channel RCN
Gustavo Petro: 45%
Rodolfo Hernández: 35%
Voto en Blanco: 13%
Does not know/no response: 7%
Margin of error: 3,2%.
Methodology: 1,234 interviews in 60 townships from June 5-10

GAD3 (10 de junio)
Surveyors: RCN Radio, Noticias RCN news outlet, La FM radio station and La República newspaper
Gustavo Petro: 48.1% (previous polls: 45,1%)
Rodolfo Hernández: 46.8% (previous polls: 52.3%)
Blank vote: 5.1%
Margin of error: 1.4%
Methodology: 4,836 telephone interviews between the May 30-June 9.

Centro Nacional de Consultoría [National Consulting Center] (June 1)
Rodolfo Hernández: 41%
Gustavo Petro: 39%
Blank votes: 5%
Does not know/no response: 14%
Margin of error: 2.8%
Methodology: 1,200 telephone interviews in 43 townships conducted from May 30-31.


[OT:] Volgens de opiniepeilingen zal Gustavo Petro, die de eerste presidentsronde aanvoerde met ongeveer 8,5 miljoen of 40,32% van de in zijn voordeel uitgebrachte stemmen, waarschijnlijk meer stemmen krijgen in Bogotá, in de Caraïbische regio’s, in de Colombiaanse regio’s aan de Stille Oceaan en in gebieden die sociaaleconomisch minder ontwikkeld zijn.
Rodolfo Hernández, wiens campagne hem als outsider-kandidaat heeft gepresenteerd, heeft ongeveer 5,9 miljoen, of 28,15% van de stemmen gekregen. Hij wordt gesteund door Uribismo en door de voormalige kandidaat Federico Gutiérrez. Volgens de opiniepeilingen zal hij meer stemmen krijgen in de stedelijke gebieden van de Eje Cafetero [de Koffie-as], in Antioquia, in de noordelijke centrale en zuidelijke centrale gebieden van het land, en onder de hogere klassen van de Colombiaanse samenleving.

Topfoto: Gustavo Petro tijdens zijn verkiezingscampagne. Foto: AP Photo/Fernando Vergara.