Bron Telesur 5 december 2021 ~~~

Zij zal in een ceremonie, gepland op 27 januari 2022, het ambt aanvaarden ter vervanging van de uittredende president Juan Orlando Hernandez.

Liberty and Refoundation Party (LIBRE) presidentskandidaat Xiomara Castro is de meest gestemde persoon geworden in de geschiedenis van de democratische verkiezingen van Honduras.

De laatste update door de Nationale Kiesraad (CNE) plaatste Castro met 50,58 procent van de uitgebrachte stemmen op 28 november. Het resultaat kwam na het tellen van meer dan 2 miljoen stembiljetten.

De gekozen president won niet alleen de verkiezingen met het hoogste deelnamepercentage (68% van de kieslijsten), maar wordt ook de eerste vrouw die het presidentschap van de Centraal-Amerikaanse natie op zich neemt.

Nasry Asfura, kandidaat van de Nationale Partij (PN), behield zijn tweede plaats met 35,97% van de stemmen. Hij werd gevolgd door de liberaal Yani Rosenthal (9,78 procent) en Milton Benitez, die 6.556 stemmen behaalde.

De CNE heeft meegedeeld dat de LIBRE, de PN, de Liberale Partij (PL) en de Partij van de Redder van Honduras (SH) de coalities zijn die de meeste van de 128 zetels in het parlement hebben behaald.

Sinds de terugkeer naar de grondwettelijke orde in 1980 in Honduras heeft geen enkele verkozen president 1,2 miljoen stemmen gehaald. Castro zal nog meer stemmen vergaren omdat het telproces nog niet is afgesloten.

Ze zal haar ambt opnemen in een ceremonie die gepland is voor 27 januari 2022, ter vervanging van de uittredende president Juan Orlando Hernandez.

Topfoto: Xiomara Castro, Honduras, 2021. | Foto: Twitter/ @notibomba