Bron: RT.com 17 juni 2021 ~~~

Naar media gelekte tapes onthullen dat de Boliviaanse coupregering met hulp van VS-huurlingen samenspande om het verkiezingsverlies van 2020 ongedaan te maken

Topkabinetsfunctionarissen in de demissionaire regering van Jeanine Anez beraamden een tweede staatsgreep om aan de macht te blijven in Bolivia, zo blijkt uit uitgelekte documenten. Het plan omvatte naar verluidt honderden Amerikaanse huurlingen die vanuit Florida werden ingevlogen.

Anez kwam in november 2019 aan de macht in Bolivia, nadat massaprotesten gesteund door het leger en de politie van het land Evo Morales dwongen om het land te ontvluchten in plaats van door te kunnen regeren voor een vierde presidentiële termijn na het winnen van verkiezingen. De protesten werden uitgelokt door beweringen van verkiezingsfraude, die werden gepromoot door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en later ongegrond bleken te zijn.

De nieuwe regering gebruikte geweld om andersdenkenden van Morales’ linkse Beweging voor Socialisme (MAS) partij te onderdrukken en maakte een scherpe rechtse draai. Zij stelde ook herhaaldelijk het houden van nieuwe verkiezingen uit, wat het hoofddoel van Anez’ demissionaire presidentschap geweest zou zijn.

Onder druk van massale protesten stemde zij uiteindelijk in met het houden van de stembusgang afgelopen najaar. MAS-kandidaat Luis Arce, die de functie van Morales’ minister van Economie bekleedde, won de verkiezingen met een ruime meerderheid en voorkwam een tweede ronde door 55,1% van de stemmen te halen. Anez zelf eindigde op een verre vierde plaats.

Terwijl Arce zijn overwinning vierde, beraamden Anez en haar ministers een tweede staatsgreep, waarmee ze de wil van het Boliviaanse volk ongedaan zouden kunnen maken, zo meldde The Intercept donderdag, onder verwijzing naar verslagen van gesprekken en e-mailcorrespondenties waarin de samenzwering in detail werd beschreven.

De sleutelfiguren in het plan waren Luis Fernando Lopez, die diende als Anez’ minister van defensie, en Joe Pereira, een voormalig civiel administrateur bij het Amerikaanse leger, volgens het rapport. zou Pereira huurlingen rekruteren in de VS en hen naar Bolivia vliegen. Daar zouden zij hun krachten bundelen met elitemilitairen van het Boliviaanse leger, politie-eenheden en rechtse burgerwachten om MAS-aanhangers de kop in te drukken.

“Ik kan zonder problemen tot 10.000 man krijgen”, schepte Pereira op in een vermeend gesprek. “Allemaal speciale troepen. Ik kan ook zo’n 350 zogenaamde LEP’s, Law Enforcement Professionals, meenemen om de politie te begeleiden.”

Als ik nog iets anders nodig heb, laat ik ze als undercover invliegen, als fotografen, als dominees, als medici, als toeristen.

Het aantal troepen lijkt een grootspraak van Pereira’s kant. Een van de Amerikaanse rekruteerders die hij om hulp vroeg, vertelde The Intercept dat men “geen 10.000 mensen kon krijgen, zelfs niet als Blackwater weer actief zou zijn en terug zou gaan naar Irak”. Maar uit de uitwisseling van e-mails blijkt dat de planning in een vergevorderd stadium was en dat ten minste 250 contractanten klaar stonden om deel te nemen aan het “Bolivia-project”, voordat het werd afgeblazen.

Aan Boliviaanse zijde beschikten de ambtenaren over drie Hercules C-130 transportvliegtuigen die de huurlingen en hun wapens vanuit de VS door de lucht konden vervoeren. Pereira zei dat hij “personeel van het Southern Command in Homestead Air Force Base in Miami wilde oppikken.” Twee Amerikaanse militaire bronnen vertelden de Intercept dat het US Special Operations commando op de hoogte was van het coup-complot, maar één bron zei dat “niemand ze echt serieus nam.”

Sommige details van de gesprekken kwamen sterk overeen met de beweringen die Morales begin november deed. Hij beschuldigde generaal Sergio Orellana, die door Anez tot bevelhebber van de Boliviaanse strijdkrachten was benoemd, ervan andere topmilitairen onder druk te hebben gezet een militaire junta op te zetten om een presidentschap van Louis Arce te voorkomen. Lopez verzekerde mede-samenzweerders dat Orellana klaar was om “de militaire operatie” tegen MAS te beginnen.

De plannen werden nooit uitgevoerd. Lopez kon zich blijkbaar niet verzekeren van de steun van voldoende militaire commandanten en had ruzie met toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Arturo Murillo, die de leiding had over de politie. Generaal Orellana en beide ministers behoorden tot de leden van de regering Anez die na de overwinning van Arce en voor zijn inauguratie Bolivia ontvluchtten.

Murillo werd vorige maand door de FBI gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen voor de ondertekening van een contract voor de levering van traangas door een in Florida gevestigde firma tegen een te hoge prijs.

Anez werd gearresteerd en beschuldigd van misdaden die verband houden met de manier waarop zij de macht in Bolivia heeft gegrepen. Pereira zit eveneens in een Boliviaanse gevangenis in afwachting van een proces op beschuldiging van fraude.

The Intercept acht het hoogst onwaarschijnlijk dat het complot enige stilzwijgende goedkeuring of steun had van de Amerikaanse regering. Het lijkt erg op de poging om de Venezolaanse regering omver te werpen, waarbij het particuliere beveiligingsbedrijf Silvercorp USA betrokken was.

De inval van Amerikaanse huurlingen, die plaatsvond in mei 2020, eindigde in een vernederende mislukking en werd door sommige media afwijzend “Varkensbaaiinvasie” genoemd, verwijzend naar de door de CIA mislukte invasie van Cuba in 1961.

Topfoto: Arturo Murillo, minister van Regering, Bolivia’s president Jeanine Anez, minister van Defensie Luis Fernando Lopez en presidentieel minister Jerjes Justiniano wonen een vergadering bij in het presidentieel paleis in La Paz, Bolivia, 23 november 2019. REUTERS/Manuel Claure