Bron: telesur 22 juni 2021 ~~~

De stilzwijgende of impliciete erkenningen van de linkse Pedro Castillo als virtueel gekozen president van Peru namen vandaag toe met een uitnodiging voor een vergadering van regionale gouverneurs.

De gouverneur van de zuidelijke Andesregio Cusco, Jean-Paul Benavente, zei dat de plattelandsleraar was uitgenodigd voor de 4e Decentralisatietop die deze week in de hoofdstad van Cusco zal worden gehouden.

Hij verklaarde dat Castillo was uitgenodigd omdat hij de eerste plaats had behaald bij de telling van de stemmen door het Nationaal Bureau voor verkiezingsprocedures (ONPE), een resultaat dat zijn rivale Keiko Fujimori probeert ongedaan te maken door middel van nietigverklaringen en beroepsprocedures.

Hij voegde eraan toe dat hij was opgeroepen om aanstaande vrijdag te spreken omdat “er een uitslag is die ons vertelt dat er een winnaar is op honderd procent van de ONPE-telling, en wij gouverneurs nodigen die persoon uit,” hoewel Castillo zijn aanwezigheid niet heeft bevestigd.

De dag voordien, op donderdag, zal President Francisco Sagasti de vergadering bijwonen, en Ombudsman Wálter Gutiérrez onthulde dat de President en de andere leden van de Raad van State, o.a. de hoofden van de Staatsmachten, overeengekomen zijn om niet gelijktijdig met de kandidaten aanwezig te zijn, in eender welke activiteit om neutraal te blijven.

“Honderdduizenden Peruanen uit alle regio’s van het land hebben vandaag aangetoond dat wanneer het volk zich verenigt om zijn waardigheid te verdedigen, met vreugde en vastberadenheid, er geen maffia of dreiging van een staatsgreep is die hen kan stoppen. Geen enkele manoeuvre zal hun wil tot verandering kunnen verdraaien.”

Castillo woonde gisteren ook een vergadering bij van de Nationale Raad van Decanen van de Beroepsverenigingen van Peru. Hij ontving sympathiebetuigingen als de verkozen volgende president en verklaarde verder dat deze groepen zullen deelnemen aan de oprichting van Peru’s Ministerie van Wetenschap en Technologie.

Al eerder hebben vroegere politieke rivalen uit de eerste verkiezingsronde, verschillende instellingen, journalisten en andere persoonlijkheden hem als president erkend, ondanks Fujimori’s pogingen om de uitslag ongedaan te maken, waarvoor zij de steun heeft van rechtse civiele sectoren en voormalig militair personeel.

Zonder de beweringen van Fujimori te noemen verklaarde de premier, Violeta Bermudez, dat de verkiezingsuitslag van 6 juni normaal is verlopen, zoals bevestigd door nationale en buitenlandse waarnemers, en vroeg om kalmte in afwachting van de uitspraak van de verkiezingsrechters over de nog hangende zaken.

Topfoto: Latijns-Amerikaans rechts doet zijn uiterste best om de overwinning van de linkse democraat Pedro Castillo in Peru tegen te houden, voornamelijk door Venezuela-spoken en samenzweringstheorieën op te roepen. Maar het werkt niet. | Foto: Twitter/@venanalysis