Bron: Yosdany Morejon Ortega
cubadebate 12 april 2021 (SP) 
orinocotribune 15 april 2021 (EN) ~~~

Dankzij Cubaans advies kan in Venezuela de fabriek voor het herstel van elektrische transformatoren “La Mariposa” haar activiteiten vandaag voortzetten en met trots een besparing van miljoenen dollars tonen door importvervanging.

Alexis Iván Landeiro Ferro, Cubaans hoofd van de fabriek, legde aan Cubadebate uit dat in een eerste fase de Venezolaanse technici en ingenieurs werden opgeleid, die zich later bij het project aansloten, bewust van het belang van de taak.

Momenteel zijn meer dan 8.000 elektrische transformatoren en hun componenten gered, met een besparing in deviezen van ongeveer 2.000 dollar voor elke eenheid op de internationale markt.

“De fabriek was 7 jaar lang verlamd en beschikt nu over de modernste technologie en apparatuur, we hebben Cuba zelfs gevraagd om het aantal van onze specialisten hier te verhogen, om een werk te intensiveren dat zich al stabiliseert en successen laat zien,” legt Landeiro Ferro uit en hij voegt er vervolgens aan toe: “Vergeet niet dat Venezuela ook onderworpen is aan de criminele Amerikaanse blokkade.”

Aangezien importvervanging van vitaal belang is voor de regering onder leiding van president Nicolás Maduro, is de tijdige aankomst van grondstoffen constant gebleven en vandaag worden elke maand ongeveer 120 eenheden teruggegeven aan het nationale elektriciteitssysteem.

Momenteel zijn meer dan 8000 elektrische transformatoren gered met een besparing in buitenlandse valuta van ongeveer 2000 dollar voor elke eenheid. Foto: Yosdany Morejón.

“La mariposa” ontvangt beschadigde transformatoren uit heel Venezuela via het beheer dat wordt uitgevoerd door de Corporación Eléctrica Nacional SA (CORPOELEC). Eenmaal in de fabriek worden deze gediagnosticeerd, gerepareerd en uiteindelijk gecontroleerd volgens de strengste normen op de markt, dankzij een modern laboratorium dat voor dergelijke doeleinden is ingericht.

“De sociale impact van het werk dat wij doen is zeer groot. Door de gerecupereerde transformatoren opnieuw in het systeem op te nemen, hebben we duizenden mensen opnieuw elektriciteit kunnen leveren en banen gecreëerd. De besparingen zijn algemeen, of het nu gaat om vracht of import, “zegt hij.

In minder dan een week is het hele hestelproces voltooid en wanneer hij opnieuw is geïnstalleerd met de nodige technische voorwaarden, krijg je een distributietransformator die weer voor 15, of 20 jaar bruikbaar is.

De 10 arbeiders van de fabriek zijn bezig met het herstellen en verven van het chassis, het rollen (laag of hoog) van de kern, naast andere handelingen. Hiervoor gebruiken zij materialen die op de internationale markt een lage kostprijs hebben, zoals diamantpapier, elektro-karton en ronde koperdraad.

Om de betrouwbaarheid en doeltreffendheid van het teruggewonnen produkt te certificeren, wordt het onderworpen aan een “vernietigende” spanning van meer dan 34.000 Volt; alleen als het de test doorstaat, wordt het teruggevoerd in het nationale elektriciteitsnet en wordt het operationeel.

Deze apparaten zijn gebaseerd op het verschijnsel elektromagnetische inductie en zijn in staat om elektrische wisselstroom van een bepaald spanningsniveau om te zetten in wisselstroom van een ander spanningsniveau.

De Cubaanse technische bijstand in “La Mariposa” omvat wikkelaars, assembleurs en opgeleid personeel dat zich inzet voor de samenwerking tussen de zusterlanden.

Topfoto: De fabriek ontvangt beschadigde transformatoren uit heel Venezuela en herstelt vervolgens hun nuttige levensduur. Foto: Yosdany Morejón.