Bron: Peoples Dispatch, 13 november 2020 ~~~ 

Mensen uit heel Bolivia kwamen naar Chimoré om voormalig president Evo Morales en voormalig vice-president Álvaro García Linera te ontvangen in de plaats van waaruit ze gedwongen werden het land te verlaten na de staatsgreep van november 2019.

Meer dan een miljoen Bolivianen hebben zich aangesloten bij de massale bijeenkomst in de Chimoré-gemeente om de voormalige Boliviaanse president Evo Morales te ontvangen op de plaats van waaruit hij precies een jaar geleden gedwongen werd het land te verlaten.

Evo Morales werd op 11 november verwelkomd door een bijeenkomst met meer dan een miljoen Bolivianen uit het hele land in de Chimoré-gemeente, in het departement Cochabamba. De grote bijeenkomst werd gehouden om de voormalige Boliviaanse president Evo Morales te ontvangen op de plek waar hij precies een jaar geleden gedwongen werd Bolivia te verlaten na de door de VS gesteunde burgermilitaire staatsgreep tegen hem.

Burgers, leden van verschillende inheemse bewegingen, boerenorganisaties en vakbonden, evenals internationale delegaties en overheidsfunctionarissen kwamen naar de Chimoré om de bijeenkomst bij te wonen. Een zee van nationale vlaggen, Wiphala Inheemse vlaggen en de blauwe vlaggen van de Morales’ partij, de Movement Towards Socialism – Political Instrument for People’s Sovereignty (MAS-IPSP) werd gezien op de rally. Het evenement werd georganiseerd door de 6 federaties van de Tropic of Cochabamba.

Morales kwam in Chimoré aan na een 3-daagse reis, die meer dan 1.100 kilometer lang was en door de departementen Potosí, Oruro en Cochabamba liep. Hij begon de reis op 9 november, de dag dat hij vanuit Argentinië terugkeerde naar Bolivia. Samen met Morales keerde ook voormalig vicepresident Álvaro García Linera terug naar zijn land en sloot hij zich aan bij de rally in Chimoré.

“Een jaar geleden vertrokken we van het vliegveld van Chimoré en we zeiden dat we met miljoenen zouden terugkeren. Hier zijn we dan, miljoenen, vandaag. Namens de slachtoffers van de slachtpartijen, de vervolgden en de verbannenen, namens al degenen die hebben geleden, danken wij u, zusters en broeders, voor het feit dat u ons niet in de steek hebt gelaten”, schreef Morales in een tweet.

Terwijl hij zich tot de menigte richtte, bedankte Morales de burgers voor hun aanhoudende steun, voor het bestrijden van de rechtse staatsgreep en het verslaan van het imperialisme met de democratie. Hij bedankte ook de regeringen van Mexico en Argentinië voor het verlenen van asiel aan verschillende voormalige Boliviaanse functionarissen en hun gezinnen.