Bron: Ben Norton,  
TheGrayzone 29 juni 2020 ~~~ 

Er is naar schatting 24 miljard dollar aan Venezolaans overheidsgeld geplunderd en de regering Trump heeft er minstens 601 miljoen dollar van gebruikt voor de bouw van een gemilitariseerde muur aan de grens tussen de VS en Mexico.


Door Ben Norton

Sinds de Verenigde Staten in januari 2019 een staatsgreeppoging hebben ondernomen tegen de gekozen linkse regering van Venezuela, is tot 24 miljard dollar aan Venezolaans overheidsgeld in beslag genomen door het buitenland, voornamelijk door Washington (RED: canadees bedrijf phillip…..) en de lidstaten van de Europese Unie.

De regering van president Donald Trump heeft minstens 601 miljoen dollar van dat geplunderde Venezolaanse geld gebruikt om de bouw van de grensmuur met Mexico te financieren, volgens overheidsdocumenten waar Univision voor het eerst inzage in had

Tijdens zijn presidentiële campagne in 2016 drong Trump er ontelbare keren op aan dat hij Mexico zou “laten betalen” voor de bouw van een gigantische muur die alle ruwweg 2.000 mijl (3.145 kilometer) van de noordelijke grens zou bedekken.

Onbekwaam om het land te dwingen om zijn $18 miljard lievelingsproject te financieren, dat reeds een geschatte $30 miljoen per mijl in zuidelijk Texas heeft gekost, heeft de Troef zich tot andere dubieuze financieringsbronnen gewend.

Univision kreeg inzage in de congresverslagen en de rechtbankdocumenten van de V.S. en ontdekte dat het beleid van de Trump in $601 miljoen van het ,,verbeurdverklaarde fonds” van het Ministerie van financien onttrok om voor de muurbouw te benutten.

De Verenigde Staten hebben ten minste $1 miljard aan Venezolaanse overheidsgeld in beslag genomen, dat volgens Univision door Washington op zijn beurt zou zijn gestolen door overheidsfunctionarissen. Dit komt bovenop de miljarden aan Venezolaanse staatsactiva die illegaal zijn overgenomen door de Trump-administratie, waarvan het belangrijkste het kroonjuweel van Caracas is, de olieraffinaderij Citgo.

“Niets van dat geld… is teruggegeven aan het Venezolaanse volk,” rapporteerde Univision. “In plaats daarvan wordt het meeste geld ingezameld door het Amerikaanse Ministeries van Justitie en Financien.”

De rechtse oppositie is verontwaardigd dat Trump niet al het gestolen geld aan de Guaidó-bende heeft gegeven.

Het corruptieschandaal van Trump is bijna volledig genegeerd door de gevestigde media. Univision begroef zijn eigen primeur diep in een rapport dat de gesprekspunten van de door de VS gesteunde rechtse oppositie in Venezuela naar voren bracht en de gekozen regering van president Nicolás Maduro een “alom verworpen regime” noemde.

Univision, het grootste commerciele media-netwerk in de Verenigde Staten dat zich richt op Latino-thema’s, is in handen van prive beleggingbedrijven van miljardairs, waarvan de Israëlisch-Amerikaanse oligarch Haim Saban een van de meest prominente is.

Dit enorme mediaconglomeraat, gevestigd in Miami, de feitelijke hoofdstad van Latijns-Amerikaans rechts, fungeert als spreekbuis voor conservatieve krachten en bedrijfsbelangen in Midden- en Zuid-Amerika.

Het artikel van Univision, getiteld “Juridische strijd om de geplunderde miljarden van Venezuela escaleert”, verwijst naar de niet-gekozen, door de VS benoemde staatsgreepleider Juan Guaidó als leider van de vermeende “interim-regering” van het land.

Univisie heeft ook de VS en Europese landen vrijgesproken van het stelen van miljarden dollars aan Venezolaans overheidsgeld, door de diefstal te rechtvaardigen met beschuldigingen van Venezolaanse overheidscorruptie.

Het feit dat het verslag het daglicht zag, wijst echter op een groeiende kloof tussen de aanhangers van de Venezolaanse oppositie en hun imperiale beschermheren in Washington. Univisie was duidelijk ontstemd over het feit dat de regering Trump de zelfverklaarde “Guaidó-regering” niet het geld had gegeven dat zij van Caracas had gestolen.

“Als het er om gaat wie het geld van die geplunderde activa mag houden, lijkt de VS niet bereid om het geld af te staan,” schreef Univision in frustratie.

De schaamteloze corruptie van de Guaidó-bende.

Wat Univision in het verslag niet vermeldde, was dat Juan Guaidó’s staatsgreepregime al genoemd was in talrijke gevallen van corruptie.

Top Guaidó-agenten hebben honderdduizenden dollars aan zogenaamd “humanitair hulpgeld” uitgegeven aan sjieke hotels, nachtclubs, diners en kleren tijdens een door de VS geleide couppoging aan de grens tussen Colombia en Venezuela in februari 2019.

Grayzone’s reporter Anya Parampil legde ook bloot hoe Guaidó’s bondgenoten toezicht hielden op een zwendel om Citgo, Venezuela’s meest waardevolle buitenlandse bezit, te liquideren, en het in wezen te verkopen aan Noord-Amerikaanse bedrijven.

Wat betreft de miljarden dollars aan Venezolaanse publieke activa die door westerse regeringen zijn gestolen, is er geen enkel teken dat dat geld ooit aan het Venezolaanse volk wordt teruggegeven.

In zijn nieuwe boek “The Room Where It Happened” pochte John Bolton, voormalig Trump administratie nationale veiligheidsadviseur, dat de Britse regering “verheugd was om mee te werken aan stappen die ze konden nemen” om te helpen bij de staatsgreeppogingen van Washington, “bijvoorbeeld het bevriezen van Venezolaanse gouddeposito’s bij de Bank of England, zodat het regime het goud niet zou kunnen verkopen om zichzelf op de been te houden”.

De Bank of England heeft nog steeds ongeveer 1 miljard dollar aan goud in handen dat zij heeft gestolen van de Venezolaanse regering en heeft geweigerd het terug te geven.


Ben Norton

Ben Norton is journalist, schrijver en filmmaker. Hij is de assistent-redacteur van The Grayzone, en de producent van de Moderate Rebels podcast, die hij samen met redacteur Max Blumenthal heeft georganiseerd. Zijn website is BenNorton.com en hij tweet op @BenjaminNorton