Bron: Morgan Artyukhina 
SputnikNews 22 juni 2020 ~~~ 

De Amerikaanse luchtmacht heeft twee verkenningsvliegtuigen naar een basis dichtbij de Venezolaanse kust gestuurd, voor zogenaamde “drugsbestrijding”. De aktie komt als Washington zijn “maximale” druk” op de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro opvoert.

Verschillende verkennings- en ondersteuningsvliegtuigen zijn naar Hato International Luchthaven op Curaçao gevlogen, met ongeveer 200 personeelsleden, voor wat het US Southern Command (SOUTHCOM) aankondigt als een tijdelijke opdracht.

“Twee patrouillevliegtuigen, een E-3 Sentry (AWACS) en E-8 Joint STARS (JSTARS), ondersteund door twee KC-135 Stratotankers voor het bijtanken van vliegtuigen, zullen opsporings- en controlemissies in het internationale luchtruim uitvoeren, om de Amerikaanse en internationale wetshandhavingsautoriteiten te helpen transnationale criminelen en organisaties die illegale verdovende middelen verhandelen in de regio te ontwrichten en te verslaan”… , zei SOUTHCOM in een nieuwsbericht van 19 juni. (1)

Terwijl de verklaring geen specifieke vermelding van Venezuela maakt, is de operatie ongetwijfeld aan dat land gericht. Het eiland Curaçao ligt slechts enkele tientallen kilometers uit de Venezolaanse kust.

De E-3 Sentry, een vliegtuig voor early-warning luchtverkenning, met een enorme dome er bovenop, werd op maandag gesignaleerd toen het naar Curaçao vloog, evenals een C-5 Galaxy transportvliegtuig, mogelijk met ondersteunende bemanning en uitrusting.

https://twitter.com/GDarkconrad/status/1274991163007619072

De vluchten zijn ook opmerkelijk omdat Washington en zijn bondgenoten meestal alarm slaan wanneer Russische of Chinese vliegtuigen routinevluchten maken binnen of in de directe nabijheid van hun eigen grondgebied, maar zich gedragen alsof de inzet van hun eigen spionagevliegtuigen een paar mijl voor de kust van een buitenlandse mogendheid normaal is.

De VS heeft de missies voor drugsbestrijding gebruikt als een manier om extra druk uit te oefenen op de Venezolaanse regering, vooral nadat de VS er vorige maand niet in slaagde om een enorme lading Iraanse benzine naar het Zuid-Amerikaanse land met dreigementen te stoppen.

In april kondigde de Trump-regering nieuwe “uitgebreide drugsbestrijdingsoperaties” in de Caraïben aan , waarbij ze beweerde dat de drugshandelaren de crisis die door de COVID-19-pandemie is ontstaan, zouden gebruiken om hun transporten naar de VS op te voeren.

Rond dezelfde tijd wees Washington verschillende Venezolaanse topambtenaren aan als “narcoterroristen”, waaronder President Maduro en vice President Delcy Rodriguez, diende een federale aanklacht tegen hen in en loofde een beloning van miljoenen dollars uit voor hun gevangenneming. Kort daarna voerde een groep in de VS gevestigde huurlingen, waaronder voormalige Amerikaanse Special Forces-agenten, een noodlottige ontvoeringsoperatie uit om Maduro gevangen te nemen, maar hun inspanningen werden onderbroken door Venezolaanse vissers, die hen gevangen namen.

Sindsdien zijn er in het Caribisch gebied en zelfs vlak voor de Venezolaanse kust talrijke Amerikaanse bewakings- en patrouillevliegtuigen gesignaleerd, waaronder een P-3 Orion-vliegtuig, gespecialiseerd in het aanvallen van schepen, en een E-8 JSTARS-elektronisch verkenningsvliegtuig.

https://twitter.com/LavenderNRed/status/1258437750858166276
https://twitter.com/LavenderNRed/status/1258845566739591168

Toen in mei vijf Iraanse tankers aankwamen, en er gevreesd werd dat een eskader van oorlogsschepen van de Amerikaanse marine in het Caribisch gebied zou proberen ze te onderscheppen, werden Venezuelaanse militairen ingezet op een kusteiland en stuurde het land zijn eigen begeleiding, om de tankers binnen te loodsen. De Iraanse tankerflotilla arriveerde zonder incidenten. Echter, te midden van het tumult vanuit Washington en nieuwe dreigementen met sancties, werden verschillende andere hulpschepen geïntimideerd om terug te keren, waaronder twee schepen onder Liberiaanse vlag, volgens berichtgeving van Sputnik.

Sinds januari 2019 heeft de VS beweerd dat het presidentschap van Maduro geen legitimiteit heeft, en heeft Washington de oppositiepersoon Juan Guaido gesteund als de legitieme interim-leider van het land. Ondanks verschillende staatsgreeppogingen is de beweging van Guaido er niet in geslaagd om de macht in het land over te nemen, en heeft de VS de economische en politieke druk op Venezuela gestaag opgevoerd, met sancties en steun voor clandestiene rebellengroepen in het land, in een poging om Maduro uit de macht te verdrijven.


[Noot-1, Redaktie] Let op: Newspeak! Waar in de persverklaring beloofd wordt om “transnationale criminelen en organisaties die illegale verdovende middelen verhandelen in de regio” te ontwrichten en te verslaan”, moet sinds 26 maart 2020, vanaf het moment dat Trump en zijn procureur-generaal William Barr, President Maduro, vice president Delcy Rodriguez en andere leiders van Venezuela officieel van drugscriminaliteit hebben beschuldigd, rekening gehouden worden met het feit, dat hiermee in feite het met geweld omverwerpen van de Venezolaanse regering bedoeld wordt.