Bron: Ricardo Vaz and Lucas Koerner,  Venezuelanalyzes 12 maart 2020 ~~~ 

Mérida, 12 maart 2020 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft donderdag de noodtoestand in de gezondheidssector afgekondigd, nu het Caribische land zich voorbereidt op de komst van het coronavirus.

Sprekend vanuit het Miraflores Palace, kondigde Maduro een opschorting van een maand aan van alle vluchten uit Europa en Colombia, evenals een verbod op massale openbare bijeenkomsten.

“De eerste maatregel die we moeten nemen is het schorsen en verbieden van massale openbare bijeenkomsten en evenementen, concerten, het sluiten van openbare ruimten zoals musea,” vertelde hij aan de pers.

Maduro onthulde dat de autoriteiten in dertig verdachte gevallen besmetting hadden uitgesloten, maar waarschuwde dat het virus “elk moment” het land kon binnenkomen.

Venezuela is een van de drie landen in de regio die nog geen melding hebben gemaakt van actieve gevallen van het coronavirus, bekend als COVID-19, dat door de Wereldgezondheidsorganisatie op woensdag tot een pandemie is verheven.

Buurlanden Colombia en Brazilië hebben de afgelopen dagen een groeiend aantal actieve gevallen gemeld, met een totaal van respectievelijk 9 en 73 gevallen per 12 maart.

Maduro gaf aan dat zijn regering overweegt de grenzen met beide landen te sluiten, maar benadrukte de noodzaak om eerst “te coördineren met de autoriteiten in die landen en de grensbevolking bij te staan”.

In dit verband stuurde de Venezolaanse leider een boodschap naar zijn Colombiaanse tegenhanger, Ivan Duque, waarin hij hem uitnodigde “gezamenlijk op te treden, zoals alle regeringen in de wereld doen, om Venezuela en Colombia te beschermen”.

Duque, een vastberaden tegenstander van Caracas, ontmoette de Amerikaanse president Donald Trump op 2 maart in Washington, waar hij verklaarde: “Het is heel belangrijk dat we standvastig blijven met sancties”.

Sinds 2017 heeft de Trump-administratie harde economische sancties opgelegd aan Venezuela, die in 2019 werden opgevoerd met een olie-embargo en een algemeen verbod op alle transacties met Venezolaanse staatsentiteiten. Het laatste uitvoeringsbesluit hield ook secundaire sancties in, tegen derden die met Caracas te maken hadden.

Maduro heeft in zijn commentaar van donderdag de sancties van de Verenigde Staten veroordeeld en beweert dat Caracas “drie keer zoveel moeite” moet doen om de nodige diagnostische apparatuur in handen te krijgen om de eerste fase van het coronavirus aan te pakken.

“Dit is een moment om te eisen dat president Trump de criminele sancties opheft, zodat we deze situatie kunnen aanpakken,” zei Maduro.

De aankondigingen van de Venezolaanse regering werden meteen gevolgd door nieuwe Amerikaanse sancties die gericht zijn op de ruwe-olieexport van Venezuela.

Op donderdagmiddag stelde het ministerie van Financiën het bedrijf TNK Trading International S.A., een in Zwitserland gevestigde dochteronderneming van de Russische energiereus Rosneft, op de zwarte lijst voor “het bemiddelen in de verkoop en het transport van Venezolaanse ruwe olie”.

Het beleid van de Tromp blijft doelmatig gericht op hen die de exploitatie van de olieactiva van het corrupte regime van Venezuela steunen,” verklaarde de staatssecretaris van financien Steve Mnuchin .

Alle in de VS gevestigde activa waarin TNK een groter dan 50 procent belang heeft, worden nu geblokkeerd, en het is alle personen en bedrijven in de VS verboden om er mee om te gaan. TNK is de tweede dochtermaatschappij van Rosneft die het doelwit is van eenzijdige maatregelen van de VS, nadat Rosneft Trading S.A. in februari werd gesanctioneerd.

Met sancties die bedrijven weerhouden van het rechtstreeks kopen van Venezolaanse ruwe olie, had Rosneft tot 60 procent van de olieproductie van het land gekocht voordat het naar andere bestemmingen werd omgeleid. Het Witte Huis heeft ook andere buitenlandse bedrijven, met inbegrip van Reliance uit India en Repsol uit Spanje, tegen het voortzetten van hun betrokkenheid in de oliesector van Venezuela bedreigd.

OPM: klik op het CC ikoontje rechtsonder, voor de Nederlandse ondertiteling

De Venezulaanse regering heeft een rechtzaak ingediend bij het Internationaal strafhof in den Haag, tegen de verantwoordelijken van de illegale dwangmaatregelen. Minister Jorge Arreza legt het uit, op de persconferentie na afloop.

OPM: klik op het CC ikoontje rechtsonder, voor de Nederlandse ondertiteling

Minister Jorge Arreaza beantwoord vragen van de Internationale Pers.
Ook de Nederlandse pers was uitgenodigd, maar kwam niet opdagen.

Topfoto: President Maduro heeft de “noodtoestand” afgekondigd vanwege het coronavirus op donderdag. (Twitter/@NicolasMaduro)