Bron: Alan Macleod 
op MintpresNews,  10 januari 2020 ~~~ 

De door de VS gesteunde regering van Jeanine Añez arresteert prominente leden van de pers en zelfs artsen in wat zij een “ontmanteling van het propaganda-apparaat van het dictatoriale regime van Evo Morales” noemt.

De door de VS gesteunde rechtse staatsgreepregering van Jeanine Añez zet het aanpakken van de media en andere afwijkende stemmen voort. Het laatste slachtoffer van dit harde optreden was Marcelo Hurtado, president van het ATB-media netwerk. Hurtado werd geparadeerd vóór camera’s; geboeid en gedwongen om een ​​vest te dragen met het label ‘gearresteerd’. Hij werd geflankeerd door twee zwart geklede, gemaskerde en gewapende leden van de beruchte politie van het land, die in november een succesvolle staatsgreep leidden tegen de socialistische president Evo Morales.

De regering-Añez rechtvaardigde de openbare arrestatie van Hurtado op grond van het feit dat hij verbonden was met Morales en ex-vice-president Alvaro Garcia Linera, in wat de nieuwe minister van Communicatie Roxana Lizarraga de ‘ontmanteling van het propaganda-apparaat van het dictatoriale regime van Evo Morales’ heeft genoemd. Sinds november is de nieuwe regering begonnen met het systematisch vernietigen van alle tegenstemmen. TeleSUR, Bolivia TV en RT en Español zijn al uit de lucht gehaald, journalisten zijn neergeschoten, vastgehouden en gemarteld. Evenzo werd Al-Jazeera-correspondent Teresa Bo van dichtbij door de oproerpolitie met pepperspray in haar gezicht gespoten, toen ze in haar eentje verslag deed met de camera on air.

De repressie van journalisten heeft herinneringen teruggebracht aan eerdere tijdperken toen het grootste deel van Latijns-Amerika werd geregeerd door fascistische dictaturen. Maar anders dan in Argentinië of Chili, waar de regeringen afwijkende stemmen liet ‘verdwijnen’ en weigerden hun betrokkenheid te bevestigen of te ontkennen, doet de Boliviaanse regering dit openlijk; in feite doet ze moeite om deze behandeling van hun tegenstanders bekend te maken.

Een andere groep waar de administratie van Añez zich op richt, zijn artsen. Op maandag leidde dezelfde gewapende, gemaskerde politie een persconferentie waarin Mirtha Sanjinez werd getoond, een ziekenhuisbeheerder die orders had overtreden om gewonde tegenstanders van de regering niet te behandelen. “Ik ben onschuldig. Heren van het burgercomité: stop met het vervolgen van onschuldige mensen, ik ben een eervol persoon, ik heb eervol gewerkt ‘, zei de oudere dame tegen de camera’s van de pro-Añez-media, terwijl ze werd meegenomen naar een onzeker lot.

Cubaanse artsen vormden de ruggengraat van de universele gezondheidszorg in Bolivia. Bij het grijpen van de macht verdreef Añez echter onmiddellijk het hele kader, meer dan 700 in totaal, waardoor de gezondheidsfaciliteiten voor de armen van het land werden gesloten. In een ruim decennium van samenwerking met de vorige socialistische regering hadden Cubaanse artsen meer dan 72 miljoen consultaties gehouden in heel Bolivia. Deze week bezocht MintPressNews’ Ollie Vargas een ziekenhuis in de stad Cochabamba waar 143 Cubaanse medewerkers gratis zorg verleenden aan degenen die het nodig hadden, en vonden het gesloten en verlaten. Hij meldde ook dat Boliviaanse artsen die eerder hadden samengewerkt met Cubaanse collega’s waren gearresteerd.

In november, nadat militaire generaals en politie op televisie waren verschenen en zijn ontslag eisten, vluchtte president Morales naar Mexico. In zijn plaats koos het leger Añez, een minder bekende senator. De rechtse Democratische Sociale Bewegingspartij van Añez won slechts vier procent van de stemmen bij de verkiezingen in oktober, die de onrust en uiteindelijk de staatsgreep veroorzaakten. De partij Movement to Socialism (MAS) van Morales ontving daarentegen 47 procent. Añez heeft het leger onmiddellijk vrijgesproken van alle eerdere en toekomstige misdaden, en gaf hen een carte blanche om iedereen te doden die zich verzette tegen de nieuwe door de regering goedgekeurde regering. Medea Benjamin was op het toneel van het bloedbad in Senkata voor MintPressNews, waar ze opmerkte dat de lijkenhuizen overbelast waren, zodat plaatselijke kerkbanken gevuld waren met met bloed doordrenkte lijken.

Ondanks zichzelf als een ‘interim-regering’ te labelen, heeft de nieuwe regering in de klassieke stijl van de ‘shockdoctrine’ een massaprivatiseringsprogramma gepland en het buitenlandse beleid van Bolivia geheroriënteerd, waarbij ze het lidmaatschap van verschillende regionale organisaties afbrak. Nieuwe verkiezingen zijn gepland voor mei. Nu Morales en anderen van MAS door de huidige regering zijn verboden en bestempeld als “terroristen“, is het moeilijk in te zien hoe zij vrij en eerlijk zullen zijn. Añez heeft al verklaard dat Bolivia moet voorkomen dat de ‘wilden’ (d.w.z. de inheemse meerderheid) weer aan de macht komen.

Een achtkoppig team van de Amerikaanse overheidsinstantie USAID arriveerde donderdag in Bolivia, naar verluidt experts in verkiezingssystemen, met als doel de verkiezingen in mei te versterken en te ondersteunen. De Amerikaanse regering verwelkomde onmiddellijk de staatsgreep van november en heeft een aantal eerdere pogingen ondersteund om Morales uit de macht te verdrijven. Het MAS heeft een datum voor volgend weekend bepaald om hun kandidaat te kiezen. Terwijl links rond MAS en tegen de staatsgreep verenigd is, is rechts uiteengevallen in vier ongeveer gelijke facties, waardoor de mogelijkheid van een serieus stemmenopsplitsing-probleem voor de huidige regering is ontstaan. Maar hoe dan ook, zonder een vrije en onafhankelijke pers zullen de verkiezingen in mei zeker geen legitimiteit hebben.

Functiefoto | Een persconferentie waarop de arrestatie aankondigd wordt van ziekenhuisbeheerder, Mirtha Sanjinez, La Paz centrum, Bolivia. Schermafbeelding | YouTube

Alan MacLeod is een Staff Writer voor MintPress Nieuws. Na zijn promotie in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting en Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent. Hij heeft ook bijgedragen aan Fairness and Accuracy in Reporting, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, Common Dreams the American Herald Tribune and The Canary.