Bron: Chuck Kaufman
Alliance for Global Justice - 18 december 2019  ~~~ 

Alles wat ik weet over echte solidariteit leerde ik van Nicaraguaanse Sandinistas in de jaren tachtig en daarna. Ik ben verheugd om in deze laatste NicaNotes-blog van 2019 een ​​3-weg solidariteitsproject te introduceren, waaraan we allemaal kunnen deelnemen.
Het heet het Manitos Children ‘s Fund.
Manitos betekent “kleine handjes” in het Spaans. Het Manitos Children zamelt in Noord-Amerika (VS en Canada) geld in, om voedsel te kopen van Nicaraguaanse coöperaties en het te doneren voor kindervoeding in Venezuela. Maar het verhaal bevat veel meer dan alleen deze basis.

De reden dat Venezolaanse kinderen hun voeding moeten laten aanvullen, is omdat de regering van de Verenigde Staten probeert hun regering omver te werpen, waarbij eenzijdige dwangmaatregelen het gekozen wapen is. Sancties, die expliciet verboden zijn in het Handvest van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Sancties worden aan ons verkocht als een humane manier om andere overheden onder druk te zetten om voor onze wil te buigen. Maar het is niet humaan. Sancties doden. In april 2019 publiceerden Mark Weisbrot, directeur van Centre for Economic and Policy Research, en Colombia University Economist Jeffrey Sachs een rapport over de effecten van sancties op Venezuela. Uit hun rapport bleek dat ten minste 40.000 meer mensen stierven in de periode 2017-2018 onder sancties, dan in een vergelijkbare periode vóór de sancties.

40.000 mensen stierven. Dat is het aantal mensen dat werd gedood tijdens de hele Contra-oorlog in Nicaragua. Maar in slechts twee jaar kwamen er zoveel Venezolanen om het leven. De mensen die deel uitmaken van die 40.000 waren niet de democratisch gekozen president Maduro of zijn familie, of leden van zijn kabinet. Ze waren niet de bevelhebbers van het leger en de politie of de CEO’s van bedrijven. Nee. De mensen die stierven waren kinderen. Het waren ouderen. Het waren mensen met hiv/aids of die een nierdialyse, insuline of bloeddrukmedicijnen nodig hadden. Zij waren de armen.

Wanneer de Amerikaanse en Canadese regeringen ons vertellen dat hun sancties gericht zijn als een laserstraal, dan liegen ze. In feite zijn ze gericht, maar niet op wat ze ons vertellen. De door de staat opgelegde sancties zijn gericht op een manier die bedoeld is om het leven voor gewone burgers ondraaglijk te maken, zodat zij opstaan ​​en de regering omverwerpen die Washington niet bevalt. Staatssecretaris Mike Pompeo gaf dat op 11 maart 2019 toe aan AP-verslaggever Matthew Lee, toen hij zei: “De cirkel wordt nauwer; de humanitaire crisis neemt met het uur toe. … Je kunt de toenemende pijn en het lijden zien.” Hij heeft het over de gevolgen van sancties. Het lijden van de burgerbevolking is geen onbedoeld gevolg; het is precies de beoogde resultaat en het is moreel verkeerd!

Toen de Amerikaanse president Donald Trump in augustus 2019 een “volledige economische blokkade” van Venezuela aankondigde, wisten we in Alliance for Global Justice dat we moesten handelen. In de jaren tachtig verzette het Nicaragua-netwerk, onze voorganger, zich tegen de Amerikaanse economische blokkade van Nicaragua met de Let Nicaragua Live Campaign, onze campagne voor humanitaire hulp. De laatste twee jaar van de campagne omvatte het samenwerken met een zwarte familiecoöperatie in Alabama om haver te verbouwen die werd verscheept naar Nicaragua, waar het malen ervan voor hen banen creëerde. Nicaraguanen drinken hun haver, dus het eindproduct was een drank die werd gedistribueerd naar het kinderziekenhuis en weeshuizen, als aanvulling van kindervoeding.

Die ervaring werd vandaag, meer dan dertig jaar later, de inspiratie voor ons om het Manitos Kinderfonds op te richten. We hebben samen met Canadese partners een campagne opgezet in beide landen die illegale sancties hebben opgelegd aan Venezuela.

Onze medewerkers reisden naar Nicaragua om de details te bekijken over het kopen van bonen van coöperaties van Rural Workers Association (ATC) en zijn dochteronderneming, de Union of Agricultural Cooperatives van Nueva Segovia (UCANS). Nicaraguanen hebben ons opnieuw laten zien wat echte solidariteit is. Natuurlijk waren ze enthousiast om ons bonen te kunnen verkopen. Maar hun primaire reactie was: “Hoe kunnen we deel uitmaken van deze solidariteitsactie?”

‘Hebben Venezolaanse boeren zaden nodig?’ ‘Ja,’ antwoordden we. “Dan zullen we elk van onze leden vragen om enkele ponden zaad te doneren om samen met de bonen mee te sturen.” En zij boden als onderdeel van hun bijdrage aan om de bonen in te pakken en te transporteren naar de haven van waaruit we ze zullen verzenden. Ze zeiden dat we alleen voor de benzine hoefden te betalen!
Nicaraguanen herinneren zich de solidariteit die ze van Hugo Chavez uit Venezuela hebben gekregen en ze aarzelden geen minuut om iets van die solidariteit terug te geven. Ik herinner me in de jaren negentig tijdens de ‘speciale periode’ van Cuba, dat Nicaraguanen, die niet eens genoeg melk voor zichzelf hadden, vrijwillig melk aan Cuba schonken. Dat is waar solidariteit om draait.

Het Manitos Kinderfonds is dus goed begonnen. We hopen onze eerste 18-tons container met bonen eind januari naar Venezuela te verzenden. We hebben ongeveer $ 20.000 nodig om de bonen te kopen en te verzenden. De uiteindelijke prijs zal afhangen van hoe goed de huidige bonenoogst is.
Ik hoop dat u online een fiscaal aftrekbare bijdrage kunt leveren op: https://manitoschildrensfund.org/donate/.
Of mail een cheque aan AFGJ / Manitos Children ‘s Fund naar 225 E 26th St., Ste. 1, Tucson, AZ 85713. (Alleen Amerikaanse dollars voor cheques.)

Onze missie verklaring geeft informatie over onze doelen en strategie: “Manitos Children ‘s Fund streeft ernaar een wereld op te bouwen waar geen enkel kind sterft aan ondervoeding of gebrek aan toegang tot medische zorg vanwege politieke verschillen tussen landen. Wij zijn van mening dat unilaterale sancties en economische blokkades volgens het internationale recht illegaal zijn. Tegelijkertijd erkennen we dat, hoewel we sancties in de Amerikaanse politieke arena kunnen aanvechten, we ons moeten inspannen om humanitaire hulp te bieden binnen de beperkingen van wetten en presidentiële bevelen.
Manitos betekent “kleine handen” in veel Spaanssprekende landen. Manitos Children’s Fund werkt op twee niveaus:
1) om geld in te zamelen om legaal voedsel en medicijnen te verstrekken aan kinderen en andere kwetsbare sectoren van landen die het doelwit zijn van economische sancties, en
2) om het bewustzijn te vergroten over het lijden en sterven veroorzaakt door Amerikaanse sancties tegen de kinderen en gewone families van de landen waarop onze regering zich richt.”

Humanitaire hulp is vrijgesteld van de sancties en de economische blokkade van Trump, dus wat we doen is volledig legaal en er bestaat geen risico voor u om hieraan te doneren. We hebben Manitos Children ‘s Fund opgericht als een eigen entiteit, maar fiscaal gesponsord door de Alliance for Global Justice. Dat doen we voor het geval we de rechtmatigheid van ons project moeten verdedigen. AFGJ fungeert als fiscale sponsor voor 120 groepen die geen eigen belastingvrije status hebben. We willen het solidariteitshulpwerk gescheiden houden van het andere werk dat we ondersteunen.

We noemen het solidariteitshulp omdat de regering-Trump vorig jaar de betekenis van humanitaire hulp heeft verknoeid toen ze probeerde “humanitaire” hulp over de grens van Venezuela vanuit Colombia te forceren. Zelfs het Rode Kruis heeft Trump bekritiseerd voor het politiseren van humanitaire hulp.

In Noord-Amerika zal het Manitos Kinderfonds mensen in de VS en Canada informeren over het lijden en zelfs de dood als gevolg van unilaterale dwangmaatregelen door de VS en Canada. We zijn van plan een beweging op te zetten die sancties verwerpt als een hulpmiddel om andere landen te treffen en het dodelijke effect ervan bloot te leggen.

Maar wat betreft hongerige kinderen in Venezuela, maken we geen onderscheid tussen families die Chavista zijn en degenen die de oppositie steunen. Onze missie is om te voorkomen dat kinderen honger lijden of ziek worden door geschillen tussen landen. Het voedsel dat we verzenden en de medicijnen die we later hopen te verzenden, worden strikt naar behoefte verdeeld. We verzetten ons tegen onze regeringen die voedsel als wapen gebruiken en we zullen onze solidariteit ook niet als wapen gebruiken.

Op dit moment concentreren we ons op voedsel, maar naarmate dit project groeit, zullen we ook proberen medicijnen en medische apparatuur te leveren die Venezuela niet zelf kan kopen vanwege de Amerikaanse blokkade die het afsnijdt van het internationale banksysteem en de internationale handel. Maar voorlopig draait alles om bonen!

Bonen zijn een geweldige voedselbron. Een pond gedroogde bonen maakt 10 maaltijden. Een ton voedt 20.000 mensen éénmaal of 667 mensen gedurende een maand. Een container kan 18 ton bevatten, dus als we vanuit Nicaragua een container naar Venezuela verzenden, kunnen er 360.000 maaltijden worden gemaakt. Dat is een druppel in de emmer van wat de echte behoeften zijn, maar het is niet onbelangrijk om meer dan een derde van een miljoen mensen te voeden! De enige echte oplossing voor het probleem is om een ​​einde te maken aan de Amerikaanse en Canadese sancties tegen Venezuela, maar totdat we dat kunnen bereiken, kunnen we op zijn minst doen wat we kunnen om de pijn die onze regeringen veroorzaken te verlichten.

Als u meer wilt weten over het Manitos Kinderfonds, ga dan naar onze webpagina op www.manitoschildrensfund.org.

Naast het doen van een persoonlijke, voor de belasting aftrekbare schenking, zou het nog nuttiger zijn om uw lokale groep een project van Manitos Children ‘s Fund te laten overnemen of, als dat niet mogelijk is, een lokale commissie op te richten die dat wel kan doen. Wij kunnen u voorzien van informatie en suggesties voor het organiseren. Het kan een echte lokale bewegingsbouwer zijn om een ​​fondsenwervingsproject te hebben. Meer nog, het biedt het ideale hulpmiddel om uw buren te informeren over het lijden en sterven dat wordt veroorzaakt door illegale unilaterale sancties. Als we een effectieve beweging gaan opbouwen om een ​​betere wereld te bouwen, zullen de bouwstenen daarvoor op lokaal niveau zijn. Ikzelf ga het komende jaar een reeks spreekbezoeken houden om het Manitos Kinderfonds te promoten. Als je me in je community wilt hosten, stuur dan een e-mail naar info@manitoschildrensfund.org.

Dit solidariteitsproject met Venezuela maakt deel uit van een grotere beweging die samenwerkt om illegale sancties af te wijzen. Negenendertig landen vallen onder een bepaald niveau van Amerikaanse sancties, een derde van de wereldbevolking. Hoeveel mensen weten dat? Zelfs ik wist dat tot voor kort niet.

AfGJ maakt deel uit van een nieuwe coalitie tegen door de VS opgelegde sancties genaamd de Sanctions Kill Coalition.
Klik hier voor informatie over de internationale oproep tot actie van 13-15 maart en hier om je aan te sluiten bij de meer dan 1.000 personen en groepen die zich al bij de oproep hebben aangemeld.