Bron: peoplesdispatch.org, 12 december 2019

De MAS benadrukte het belang van het handhaven van de eenheid van alle sociale bewegingen, basisorganisaties, leiders, activisten en aanhangers om de overwinning van het Boliviaanse volk te bereiken

Op 7 december hield de Movement Towards Socialism (MAS), de linkse politieke partij van de afgezette Boliviaanse president Evo Morales, een vergadering in de stad Cochabamba. Het centrale doel was om de partij en populaire organisaties te reorganiseren om stappen te ondernemen om de huidige sociale en politieke crisis in het land het hoofd te bieden vóór de presidentsverkiezingen in 2020.

Politieke leiders, wetgevers, vertegenwoordigers van verschillende sociale bewegingen, grassroots organisaties en vakbonden uit heel Bolivia namen deel aan de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst besloten de diverse organisaties van de Boliviaanse arbeidersklasse dat “het Boliviaanse volk onder een fascistische en racistische dictatuur leefde van een illegale, zelfbenoemde president, die de constitutionele orde brak, zonder de wil van het Boliviaanse volk te respecteren.”

Ze kwamen overeen dat “de rechtse partijen de MAS beschuldigden van electorale” fraude “en verwarring veroorzaakte met de hulp van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), om de staatsgreep uit te voeren, het Boliviaanse volk aan een dictatuur te onderwerpen, en militaire en politieambtenaren vrij te stellen van delict en aansprakelijkheid voor hun genocidale misdaden. “

De Vergadering riep ook internationale instellingen op om concrete actie te ondernemen om de crisis in Bolivia aan te pakken. Ze riepen specifiek de Verenigde Naties en de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) op om “verantwoordelijkheid te nemen voor een onpartijdige onderzoek naar de genocide tegen de mensheid” en andere misdaden begaan in de week na de staatsgreep.

Na uitgebreid overleg hebben de deelnemers zeven resoluties beschreven als onderdeel van hun politieke strijd om de regering te herstellen en de sociaal-politieke crisis te bestrijden.

Een van de centrale resoluties was “om de eenheid van alle sociale bewegingen, activisten en aanhangers, leiders en voormalige leiders van sociale organisaties op nationaal en internationaal niveau te handhaven.” De eenheid is cruciaal om “de overwinning van het Boliviaanse volk te garanderen” bij de verkiezingen die in het eerste kwartaal van 2020 worden gehouden. Evo Morales werd aangesteld als campagneleider van de MAS voor deze verkiezingen.

Morales was op dat moment in ballingschap in Mexico en is sindsdien in Argentinië aangekomen, bedankte sociale bewegingen voor het vertrouwen en beloofde de verkiezingen weer te winnen. “Ik ben dankbaar voor het getoonde vertrouwen door mij aan te stellen als campagneleider. We zullen een eenheids-kandidaat kiezen en we zullen de verkiezingen in de eerste ronde opnieuw winnen. Bedankt dat jullie me niet in de steek hebt gelaten, ik zal altijd bij jullie zijn. Samen blijven we geschiedenis schrijven zoals we tot nu toe hebben gedaan. Verenigd zullen we winnen !, ”tweette hij.

Tot nu toe heeft MAS niemand voorgedragen als kandidaat voor president en vice-president, hoewel enkele namen zijn voorgesteld. Onder hen zijn Andrónico Rodríguez, vice-president van de Six Federations of the Tropic of Cochabamba; Adriana Salvatierra, voormalig president van de senaat; Luis Arce, voormalig minister van Economie; José Alberto Gonzales, voormalig president van de Senaat, Eduardo Rodríguez Veltzé, voormalig ambassadeur van Bolivia in Nederland en Diego Pary en David Choquehuanca, beide voormalige voormalig ministers van Buitenlandse Zaken. De MAS-formule zal worden gedefinieerd in de volgende vergadering, die over twee weken in de stad El Alto zal plaatsvinden.

De MAS-vergadering besloot ook om te eisen dat de plurinationale wetgevende vergadering een proces initieert tegen de zelfbenoemde president Jeanine Áñez, de minister van binnenlandse zaken van de de facto regering Arturo Murillo en andere regerings- en militaire ambtenaren voor genocide, marteling, racisme, discriminatie en andere misdaden tegen de menselijkheid.

Ze kwamen overeen een MAS Human Rights Commission op te richten die de gevallen van selectieve vervolging en mensenrechtenschendingen tijdens de dictatuur van Áñez zou vervolgen. De commissie zou ook de vrijheid van meningsuiting van gemeenschaps- en interculturele media verdedigen.

De vergadering stemde er ook mee in te eisen dat de plurinationale wetgevende vergadering het verkiezingsproces van de leden van het Hooggerechtshof van Bolivia op een onpartijdige en transparante manier versnelt uitvoert, met eerlijke professionals die interculturele democratie en eerlijke verkiezingen kunnen garanderen.

Er werd ook besloten dat het Pact of Unity (een nationale alliantie van Boliviaanse grassroots-organisaties), het Bolivian Workers’ Centre en andere nationale organisaties de beslissingen, resoluties en voorstellen waartoe in de assemblee werd besloten, zouden moeten meenemen en departementale en regionale bijeenkomsten zouden organiseren met MAS en maatschappelijke organisaties.

Deelnemers beloofden continuïteit te geven aan het veranderingsproces met de patriottische agenda voor 2025.

Ze eisten ook de onmiddellijke goedkeuring van de Constitutionele Garantieswet en dat de noodtoestand in het hele land wordt gehandhaafd.

Topfoto: Politieke leiders, wetgevers, vertegenwoordigers van verschillende sociale bewegingen, grassroots organisaties en vakbonden uit alle afdelingen van Bolivia namen deel aan de MAS-vergadering in Cochabamba op 8 december.