Bron: Alan Macleod
op MintPressNews, 2 december 2019 ~~~ 


De nieuwe staatsgreep regering van Bolivia is een rechtzaak bij het Internationaal Strafhof in Den Haag aan het voorbereiden, tegen de afgezette president Evo Morales wegens vermeende ‘misdaden tegen de menselijkheid’. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Arturo Murillo beschuldigde Morales van opruiing en terrorisme en kondigde vrijdag aan dat de officiële aanklachten binnenkort worden verwacht. De ex-president “moet verantwoording afleggen voor wat hij heeft gedaan en doet, samen met zijn handlangers die hebben deelgenomen aan de tragische gebeurtenissen die Bolivianen hebben meegemaakt”, zei Murillo.
Morales wordt met gevangenisstraf tot 30 jaar geconfronteerd als hij wordt veroordeeld.

Morales was de eerste inheemse president van het land en had Bolivia geleid sinds zijn inhuldiging in 2006. Hij won een ongekende vierde ambtstermijn in oktober. Op 10 november eisten leger generaals echter publiekelijk zijn ontslag. De meerderheid blanke oppositie van Bolivia zette ook een campagne van intimidatie en terreur op tegen hun tegenstanders in een poging hem uit de macht te dwingen. Morales vluchtte naar Mexico, waar centrum-linkse president Andres Manuel Lopez Obrador hem asiel verleende. De afgezette leider van zijn kant beschuldigt de nieuwe ‘dictatuur’ van hun eigen misdaden tegen de mensheid, en beweert dat zij een ‘genocidaal beleid’ voeren tegen de bevolking van Bolivia.

MintPress Nieuws heeft het geweld in Bolivia nauwlettend gevolgd en heeft daar meerdere journalisten ter plaatse. Ten minste 33 mensen zijn gedood sinds de verkiezingen van 20 oktober, en 30 sinds Morales werd afgezet, omdat de inheemse meerderheid van het land zich tegen de nieuwe regering heeft verzet ​​en met geweld werd geconfronteerd. De nieuwe president, Jeanine Añez, wiens partij 4% van de stemmen kreeg bij de verkiezingen in oktober, werd door het leger uitgekozen om de nieuwe president te worden. Ze is een sterk conservatieve christen die publiekelijk heeft verklaard dat ze de Boliviaanse steden wil reinigen van de inheemse bevolking (de meerderheid van de bevolking van het land), die ze omschrijft als ‘satanisch’. Añez verklaarde onmiddellijk dat ze ‘toegewijd was aan het nemen van alle maatregelen die nodig zijn om de bevolking te pacificeren” . Zij en Murillo tekenden een decreet waarin de beruchte veiligheidstroepen van het land werden vrijgesproken van alle misdaden tijdens het “herstel van de orde”, waardoor ze feitelijk een vergunning kregen om te doden, iets waar al vaak gebruik van gemaakt is, aangezien het leger bloedbaden heeft gepleegd in de stad El Alto en de stad Senkata daar vlakbij.

Medea Benjamin, de oprichter van CodePink en Medewerker van MintPressNieuws was ter plekke op locatie van de moordpartij in Senkata, en getuige van de gevolgen van het bloedbad. Ze beschrijft hoe een plaatselijke kerk ‘een geïmproviseerd lijkenhuis’ werd, met artsen die autopsies uitvoeren op lichamen die op banken zijn gelegd, velen nog steeds druipend van bloed, en zag tientallen mensen met kogelwonden en hoorde de angstige kreten van de gevallenen: ‘Ze vermoorden ons als honden ”, zei een vrouw tegen haar.

Benjamin beweert dat maar weinig mensen in het land de omvang van de repressie van de regering kennen, omdat de lokale media er niets over hebben gemeld. Dit komt omdat, zo legt ze uit, de nieuwe minister van Communicatie Roxana Lizárraga heeft gedreigd journalisten te beschuldigen van opruiing als ze ‘desinformatie’ zouden verspreiden. De media zelf zijn aangevallen; TeleSUR en RT zijn uit de lucht gehaald, er zijn meerdere journalisten neergeschoten en Al-Jazeera-correspondent Teresa Bo kreeg van dichtbij traangas in het gezicht, terwijl ze alleen stond en live rapporteerde voor de camera.

Ondertussen berichtte WyPress Reed van MintPress over hoe lokale media die sympathie hadden voor de staatsgreep onafhankelijke journalisten uitkozen, vasthielden en overhandigden aan het leger.

Murillo zelf beweerde dat hij de volledige omvang van zijn nieuwe macht zou gebruiken om mensen ‘achterna te gaan’ en op te sluiten die ‘opruiing’ plegen, een misdaad die wordt gedefinieerd als verzet tegen het gezag van de overheid. Hij legde ook uit hoe hij de ministers van Morales in de regering vervolgde en de actie beschreef als “op jacht gaan” naar “dieren”, iets dat zo expliciet was dat zelfs Human Rights Watch, die de staatsgreep had vergoelijkt, er tegen was.

Benjamin heeft VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet veroordeeld voor haar nalatigheid bij de slachtingen. “Ik ben in Bolivia. Waarom is de V.N. er niet?’ wilde ze weten. De veiligheid van elke mensenrechtengroep zou echter zeker gevaar lopen. Murillo heeft onomwonden een zojuist aangekomen Argentijnse mensenrechtengroep bedreigd en hen gewaarschuwd: ‘wees voorzichtig … we houden je in de gaten. Wij volgen u “. Hij dreigde ook om hen te laten arresteren voor opruiing en terrorisme, bewerend dat er voor hun acties “nultolerantie” zou zijn .

De kennelijke ernstige bezorgdheid van de nieuwe Boliviaanse regering voor de mensenrechten als het om Morales gaat, zal wel niet gelden voor de beoordeling van hun eigen akties in slechts drie korte regeringsweken.
Het aantal verdere “tragische gebeurtenissen”, zoals Murillo ze noemt, zal afhangen van de hoeveelheid voortdurende weerstand tegen zijn heerschappij. De toekomst van Bolivia blijft aan een zijden draadje hangen.

Topfoto | Aanhangers van voormalig president Evo Morales dragen een vrouw getroffen door traangas van de veiligheidstroepen in Sacaba, aan de rand van Cochabamba, Bolivia, 18 november 2019. Juan Karita | AP

Alan MacLeod is een MintPress Staff Writer evenals een academicus en schrijver van Fairness and Accuracy in Reporting (Fair.org). Zijn boek, ‘Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting’ werd in april gepubliceerd.