Bron: Kasper Libeert
op cubanismo, 11 november 2019 ~~~ 

Deze nacht werd een staatsgreep gepleegd in Bolivia. Het land stond al 18 dagen onder hoogspanning na de verkiezingsoverwinning van Evo Morales. De Boliviaanse president wordt, samen met de andere weg die hij insloeg en het Boliviaanse volk wordt hard aangepakt door uiterst rechts. Zaterdag liet Morales weten nieuwe verkiezingen uit te roepen. Maar dit bleek onvoldoende voor de uiterst rechtse oppositiegroeperingen. Ze eisten een onmiddellijk aftreden van Evo Morales en schuwen daarbij het geweld niet.

Evo Morales heeft toegeven aan de druk nadat eerder al verschillende leden van zijn partij bedreigd werden. Paramilitaire groepen ontvoerden de kinderen van een gouverneur van de MAS-partij, de partij van Evo Morales. Een vrouwelijke burgemeester werd aan haar haren door de straten gesleurd en besmeurd met rode verf. Een deel van het leger zou de coup steunen. Momenteel zijn in verschillende steden grote groepen Bolivianen de straat op gegaan om steun te geven aan Morales en zijn MAS partij en ook vooral om hun verworven sociale rechten te verdedigen.

Lees hier de boodschap van Evo Morales aan de bevolking in Bolivia:

“Ik neem ontslag om te voorkomen dat Mesa en Camacho: mijn ministers, vakbondsleiders en hun gezinnen blijven vervolgen, ontvoeren en mishandelen en om te voorkomen dat zij de handelaars, vakbonden, zelfstandige beroepsbeoefenaars en transporteurs – die het recht hebben om te werken- schade blijven toebrengen.
Ik wil dat het Boliviaanse volk weet, dat ik niet hoef te ontsnappen, dat ze maar moeten bewijzen of ik iets steel. Als ze zeggen dat we niet hebben gewerkt, kijk dan eens naar de duizenden gebouwen en projecten die dankzij de economische groei zijn gebouwd. Wij, de nederigen, de armen die van het vaderland houden, gaan door met deze strijd.
We zitten al 13 jaar, negen maanden en 18 dagen in de regering dankzij de eenheid en de wil van het volk. Tegenwoordig is Bolivia een vrij vaderland, een Bolivia met inclusie, waardigheid, soevereiniteit en economische kracht.”

De Venezolaanse ambassade in La PAZ is deze nacht aangevallen door gemaskerde mannen met explosieven. Het ambassade personeel werd een tijdje gegijzeld en met de dood bedreigd. De coupplegers hebben ondertussen ook de staatszenders uitgeschakeld. Ze willen dat de bevolking zo weinig mogelijk info krijgt over de aanvallen die momenteel gaande zijn.

Daarnaast worden ook zeer specifiek de sociale organisaties aangevallen. De hoofdzetels van de boeren en vrouwenorganisaties worden aangevallen door gewapende groepen. Leiders van de sociale bewegingen worden momenteel met de doodbedreigd en er zijn de eerste berichten van moordpartijen.

Achtergrond van de Coup

Maurice Lemoine (Latijns-Amerika-kenner) spreekt van een duidelijke facistische en racistische coup, georkestreerd door de onafhankelijkheidsgroep in Santa-Cruz. De coup komt duidelijk uit uiterst rechtse hoek. Hij wordt gesteund door verschillende grootgrondbezitters en bedrijfsleiders uit het Latijns-Amerikaanse land. De Europese Unie heeft geen legitimiteit: ze volgt Washington en veroordeelt het geweld niet. Ze spreekt zelfs niet over een coup.

De wereld veroordeelt de staatsgreep

Verschillende leiders in Latijns-Amerika roepen intussen al op tot solidariteit met de Bolivianen. Ze roepen de volkeren in de wereld op om in actie te komen tegen deze antidemocratische staatsgreep en uitten hun solidariteit met het Boliviaanse volk en haar verkozen president Evo Morales. Lula Da Silva de pas vrijgelaten ex-president van Brazilie roept op tot internationale solidariteit en vraagt dat er een einde komt aan de macht van de rijke oligarchen op het continent.

De Bolivianen die nu met gewelddadige bendes en intimidatiepogingen geconfronteerd worden en zelfs met een uiterst rechtse militaire staatsgreep met steun van de CIA en Trump verdienen onze solidariteit.

Met Cubanismo.be roepen we op tot solidariteit met Morales, met zijn MAS partij, de sociale bewegingen in Bolivia en vooral ook met de Boliviaanse mijnwerkers, Cocaboeren en Inheemse bevolking die slachtoffer zullen zijn van deze extreem-rechtse staatsgreep.

We veroordelen ook de houding van Belgische en Westerse media. De Standaard: “Eerder op de dag had de bevelhebber van het Boliviaanse leger, generaal Williams Kaliman, Morales gevraagd om een stap opzij te zetten.” VRT NWS: “Het ontslag komt er nadat de legerleiding Morales gevraagd had om een stap opzij te zetten, “voor het goed van Bolivia”.” ‘Vragen’ en ‘een stap opzij zetten” zijn de juiste woorden, objectief, neutraal… Ze moeten wel goed bezig zijn want ook The Guardian zegt het zo: “The head of Bolivia’s armed forces earlier on Sunday said the military had asked Morales to step down”. Altijd leuk om zien, zoveel éénstemmigheid in onze vrije westerse media. Ze schrijven met geen woord over de bovengenoemde intimidaties van MAS-partijleden en leden van de volksorganisaties.

Met Cubanismo.be nemen we donderdag dan ook deel aan een solidariteitsdemonstratie met Morales, tegen de staatsgreep nu donderdag om 17.30 uur voor het centraal station in Brussel! Meer info vind je op facebook