Bron: Leonardo Flores, CODEPINK
op Venezaelanalyzes, 15 oktober 2019 ~~~  

Leonardo Flores geeft een juridische verklaring voor de Sancties van de VS

Leonardo Flores – CODEPINK

Op 7 oktober begonnen gebruikers van Adobe-softwareproducten in Venezuela berichten te ontvangen dat het bedrijf hen niet langer diensten zou verlenen, onder verwijzing naar Amerikaanse overheidssancties (specifiek Executive Order (E.O.) 13884). In de loop van de volgende vier dagen deelden Flickr, TransferWise en Oracle Venezolaanse gebruikers mee dat ook zij hun diensten zouden stopzetten vanwege E.O. 13884. Dit zou het begin kunnen zijn van een bredere Amerikaanse terugtrekking van bedrijven uit Venezuela en is meer bewijs dat Venezuela onder embargo staat, zoals zowel de Maduro-regering als The Wall Street Journal hebben verklaard.

De muurschildering zegt: “Trump Unblock Venezuela” (Federico Parra / Getty Images)

E.O. 13884 vormt een embargo omdat het transacties met de Venezolaanse overheid verbiedt. Het vormt ook een bedreiging voor secundaire sancties voor bedrijven die “de overheid materieel hebben ondersteund, gesponsord of financiële, materiële of technologische ondersteuning voor, of goederen of diensten hebben verleend”. Niets in deze eenzijdige dwangmaatregel belet echter dat bovengenoemde bedrijven zaken doen met particulieren in Venezuela. Wat nog moet worden vastgesteld, is of dit gevallen van “overcompliance” zijn of dat de Amerikaanse overheid druk op bedrijven heeft uitgeoefend om te vertrekken.

Overcompliance verwijst naar wanneer bedrijven gehoorzamen aan sancties die niet op hen van toepassing zijn, soms uit angst voor niet-naleving, maar ook als een zakelijke beslissing, aangezien sancties een harde beleidshouding aangeven die van invloed kan zijn op hun bottom line. De toepassing door de regering van Trump van steeds strengere sancties tegen Venezuela weerspiegelt een verdubbeling van haar inspanningen om de regering omver te werpen, wat een duidelijk signaal is voor bedrijven dat investeringen in Venezuela een steeds groter risico met zich meebrengen. Overcompliance heeft ertoe geleid dat banken en financiële dienstverleners Venezolaanse rekeningen hebben bevroren of weigeren Venezolaanse financiële transacties te verwerken, zelfs overdrachten voor de aankoop van voedsel en medicijnen.

Het vertrek van Adobe en Oracle zal gewone Venezolanen meer schade toebrengen dan de overheid of overheidsfunctionarissen. In 2004 ondertekende toenmalig president Chávez een decreet voor overheidsinstellingen om te beginnen met de overgang naar gratis open source software, weg van betaalde software. Dit werd gevolgd door een wet van 2013 die werd goedgekeurd door de Nationale Assemblee, die probeerde de beweging naar open source uit te breiden naar machtsinstellingen (gemeenteraden, coöperaties, gemeenten, enz.). Hoewel I.T. experts in het land hadden gewaarschuwd dat instellingen traag waren overgeschakeld naar open source, het is onwaarschijnlijk dat veel overheidsinstellingen geld uitgeven om te betalen voor de nieuwste versies van Adobe en Oracle. Dit betekent dat de meerderheid van degenen die getroffen zijn door het vertrek bedrijven en particulieren zullen zijn; met andere woorden, de particuliere sector, die vanaf 2017 meer dan tweederde van de economie van Venezuela vertegenwoordigde.

Professionals in Venezuela werken steeds vaker op afstand voor buitenlandse bedrijven, om vreemde valuta te verdienen en de economische crisis te boven te komen. Deze werknemers hebben vaak niet de vrijheid om te kiezen welke software ze willen gebruiken en als gevolg daarvan kunnen ze hun baan verliezen. De beslissingen van Adobe en Oracle hebben direct invloed op hun bedrijfsresultaten en kunnen hen dwingen om te emigreren.

Onmiddellijk nadat het nieuws over Adobe bekend was, kondigde de Venezolaanse oppositiefiguur Juan Guaidó aan dat hij contact zou opnemen met het bedrijf om hen te vragen om te heroverwegen. Omdat hij nooit heeft geprobeerd ervoor te zorgen dat de Trump-sancties geen invloed hebben op de invoer van voedsel en medicijnen in de Venezolaanse staat, is zijn kans dat hij zich uitspreekt waarschijnlijk dat zijn eigen basis disportioneel zal worden beïnvloed. Guaidó is bereid arme Venezolanen en arbeidersklasse te laten lijden, terwijl hij probeert te garanderen dat de midden- en hogere klassen niet te zwaar worden belast.

Het besluit van TransferWise om de services in Venezuela te beëindigen is ook verontrustend, omdat dit bedrijf Venezolanen in het buitenland een manier biedt om overmakingen te sturen naar hun gezinnen die te maken hebben met de economische crisis. Overmakingen zijn notoir moeilijk te berekenen voor Venezuela, omdat de meeste mensen liever het wisselkoersmechanisme van de overheid vermijden (dat minder bolivares per dollar geeft dan de parallelle of ‘zwarte’ markt). Een ruwe schatting beweert echter dat 30% van de Venezolaanse huishoudens in 2019 voor een totaal van $ 3 miljard overmakingen zullen ontvangen. Als andere geldovermakende bedrijven vertrekken, zal het miljoenen Venezolanen in de steek laten, als E.O. 13884 lijkt het onmogelijk te maken overmakingen te verzenden via Venezolaanse overheidskanalen.

De timing van de aankondigingen is verdacht: waarom kondigden deze vier bedrijven plotseling hun beslissing aan om vertrekken, meer dan twee maanden na E.O.13884 werd uitgegeven? Er komt misschien nooit een definitief antwoord op deze vraag, maar het is interessant dat deze aankondigingen samenvallen met een drukcampagne van de Trump-administratie met betrekking tot de sancties. De regering heeft de afgelopen twee maanden gesproken met bondgenoten in Europa en Latijns-Amerika, evenals haar tegenstanders Cuba en Rusland, om hen ervan te overtuigen hun eigen sancties op te leggen aan Venezuela of hun steun aan de Maduro-regering te beëindigen. De VS heeft het Verdrag van Rio geactiveerd om Latijns-Amerikaanse landen een wettelijk kader voor sancties te geven. Elliott Abrams, de speciale gezant van het Witte Huis in Venezuela, gaf toe dat de regering “altijd op zoek is naar manieren om Cuba onder druk te zetten”. Als de Trump-regering tot het uiterste gaat om landen onder druk te zetten, dan kan het heel goed zijn dat Amerikaanse bedrijven hun activiteiten in Venezuela zullen staken.

Dit zou een logische volgende stap zijn voor de inspanningen van de VS om hun regering omver te werpen, voor zover het logisch kan zijn om een ​​mislukt beleid van regime-change voort te zetten dat al heeft geleid tot de dood van meer dan 40.000 Venezolanen in 2017-2018 (het huidige cijfer) van de sterfgevallen is waarschijnlijk aanzienlijk hoger omdat de sancties strenger zijn geworden). Het vertrek van Adobe, Oracle en anderen is relatief onbeduidend in vergelijking met het lijden dat al aan het Venezolaanse volk wordt opgelegd. Maar naarmate meer bedrijven zich gedwongen voelen te vertrekken, zal het lijden toenemen.

Leonardo Flores is de coördinator van CODEPINK’s Latin America Campagne.