Bron: Lucas Koerner op Venezualanalyzes, 19 oktober 2019 ~~~

De Venezolaanse Centrale Bank (BCV) heeft voor het eerst in zes maanden inflatiecijfers vrijgegeven.

Caracas, 19 oktober 2019 (venezuelanalysis.com) – Venezuela verloor bijna een kwart van zijn bruto binnenlands product (bbp) in de eerste drie maanden van 2019.

Volgens de Centrale Bank is de Venezolaanse economie sinds 2014 met meer dan 60 procent gekrompen. (Archief)

Volgens nieuw vrijgegeven cijfers van de Venezolaanse Centrale Bank (BCV) daalde het bbp van het Zuid-Amerikaanse land van 78,5 miljard naar 59,8 miljard in het eerste trimester van 2019. Het toont een daling van 26,7 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2018.

De Venezolaanse economie is sinds 2014 met 63,6 procent gekrompen.

De oliesector in Venezuela, de bron van meer dan negentig procent van de exportopbrengsten van het land, daalde met 19,1 procent, terwijl de niet-oliesector daalde met 27,3 procent.

De economie van Venezuela is zwaar getroffen door Amerikaanse economische sancties, die dit jaar aanzienlijk zijn opgevoerd. In januari legde de regering Trump een olie-embargo op dat de verkoop van ruwe olie blokkeerde aan de Verenigde Staten, de nummer één in contanten van Venezuela.

Washington heeft sindsdien verdere maatregelen genomen gericht op strategische economische sectoren, waaronder een uitgebreid embargo in augustus dat alle transacties met de Venezolaanse staat verbiedt en secundaire sancties tegen derden toestaat. De economie van Venezuela is naar verwachting met 37,3 procent gekrompen in 2019.

De BCV publiceerde eveneens voor het eerst sinds mei maandelijkse inflatiecijfers. Het instituut had eerder al meer dan drie jaar gegevens achtergehouden.

Volgens de BCV bedroeg de inflatie in september 52,2 procent, boven de hyperinflatiedrempel van 50 procent, na een stijging van 34,6 procent in augustus. De cijfers verschillen van die gepubliceerd door de door de oppositie gecontroleerde Nationale Assemblee (AN), die een inflatie van respectievelijk 65,2 en 23,5 procent noemde, in augustus en september.

De geaccumuleerde inflatie in 2019 bedraagt ​​4.680 en 3.326 procent, volgens respectievelijk de BCV en AN.

https://venezuelanalysis.com/files/styles/full_content/public/images/%5Bsite-date-yyyy%5D/%5Bsite-date-mm%5D/inflacion_2019.jpg?itok=uowfl2K2
inflacion_2019.jpg

Maandelijkse inflatie in 2019 volgens de BCV (blauw) en de Nationale Assemblee (oranje). (Venezuelanalysis)

Het land had eerder een lange periode van hyperinflatie meegemaakt. Hoewel de BCV en de AN verschillen over wanneer deze periode begon, zijn beide instanties het erover eens dat deze eindigde in maart 2019.

De Venezolaanse regering heeft in augustus 2018 een reeks economische hervormingen doorgevoerd, waaronder een monetaire reconversie, waarbij de valuta is gekoppeld aan de Petro-cryptocurrency, en een enorme devaluatie van de wisselkoersen.

De maatregelen konden hyperinflatie echter niet afschrikken en dwongen de overheid om salarissen te verhogen door de wisselkoers van Petro-Bolivar te devalueren. De Centrale Bank nam eind 2018 ook zijn toevlucht tot het agressief devalueren van de Bolivar ten opzichte van de dollar, voordat de deviezencontroles in mei geheel werden opgeheven.

De liberalisering, naast de beperking van het aantal in omloop zijnde Bolivars en een beperking van de loonsverhogingen, heeft voor een vertragende inflatie in 2019 gezorgd. Analisten waarschuwen echter dat de krimp van de totale vraag, vanwege het verlies van koopkracht, kan leiden tot in economische stagnatie op langere termijn.