Bron: TheDuran, 9 augustus 2019 ==== 

Vicepresident van Venezuela, Delcy Rodriguez, heeft aan de kaak gesteld wat de staatsmedia beschrijven als een in beslagname van een schip door de VS woensdag in het Panamakanaal.

Het schip is naar verluidt geladen met 25 duizend ton soja en voer de nauwe vitale waterweg van Midden-Amerika binnen, toen het werd gestopt in een gebeurtenis die door Maduro-regeringsfunctionarissen is veroordeeld als een “ernstige agressie” die het “recht op voedsel” van het land belemmert.

Hoewel in de eerste uren van de bewering van woensdag de grote internationale media de claim nog niet hadden bevestigd, tweet Rodriguez een verklaring, zeggend: “Venezuela spreekt zich voor de wereld uit, dat een boot met 25.000 ton soja, voor voedselproductie in ons land, in beslag is genomen in het Panamakanaal vanwege de criminele blokkade opgelegd door Donald Trump. “

“Venezuela roept de VN op een einde te maken aan deze ernstige agressie door de regering van Donald Trump tegen ons land, die een massale schending van de mensenrechten van het hele Venezolaanse volk vormt, door te proberen hun recht op voedsel te belemmeren,” voegde de vice-president toe.

Staatsmedia legden vervolgens uit dat de niet-openbaar gemaakte eigenaar van het schip door de verzekeringsmaatschappij bevolen was te stoppen met het verplaatsen van de lading door het kanaal.

De serieuze aantijging komt nadat maandag Trump een uitvoerend bevel heeft ondertekend waarmee een volledig economisch embargo tegen Venezuela wordt opgelegd nadat het Witte Huis een week geleden begon te signaleren dat de VS zouden proberen het Maduro-regime “in quarantaine te plaatsen” en volledig te “blokkeren” indien de socialistische leider niet onmiddellijk de macht uit eigen beweging overhandigt.

Het uitvoeringsbesluit bevriest alle venezolaanse overheidsactiva in de Verenigde Staten en verbiedt alle transacties door Venezolaanse functionarissen, de eerste grote uitbreiding van sancties tegen een natie op het westelijk halfrond in meer dan dertig jaar.

John Bolton had na het ondertekenen van de order door Trump Maduro verweten een “schurkenstaat” te leiden, vergelijkbaar met Cuba, Syrië, Iran en Noord-Korea .

“Het Maduro-regime sluit zich nu aan bij die exclusieve club van schurkenstaten,” zei Bolton tijdens een eendaagse conferentie tegen Maduro van meer dan 50 regeringen in Peru. – AP

“We sturen een signaal naar derden die zaken willen doen met het Maduro-regime: ga uiterst voorzichtig te werk“, zei Bolton dinsdag in Peru. “Het is niet nodig om uw zakelijke belangen met de Verenigde Staten te riskeren om te profiteren van een corrupt en stervend regime.”

De bevel luidt: “Alle eigendommen en belangen in eigendommen van de regering van Venezuela die zich in de Verenigde Staten bevinden … zijn geblokkeerd en mogen niet worden overgedragen, betaald, uitgevoerd, ingetrokken of anderszins worden verhandeld.”

Aangezien de nieuwe sancties van de VS niet een volledig handelsembargo inhouden, vallen de VS niet ongelimiteerd dringende leveringen zoals voedsel aan, dus het is niet duidelijk of de vermeende stopzetting van het sojatransportschip het resultaat is van directe Amerikaanse actie.

Het is echter waarschijnlijk dat maritieme verzekeringsmaatschappijen en particuliere rederijen in toenemende mate schichtig worden in de omgang met Venezuela.