Bron: TelesurTV 1 januari 2023 ~~

De Braziliaanse president Luiz I. Lula da Silva heeft de strijd tegen armoede en honger in het Zuid-Amerikaanse land opnieuw centraal gesteld in zijn beleid toen hij deze zondag in de hoofdstad Brasilia aantrad voor een nieuwe termijn.

Zijn terugkeer naar het Braziliaanse presidentschap was “te danken aan het politieke bewustzijn van de Braziliaanse samenleving en het democratische front dat we hebben gevormd”, zei hij. 

“De democratie was de grote winnaar en overwon de grootste mobilisatie van publieke en particuliere middelen ooit, de meest gewelddadige bedreigingen van de vrijheid van de volkeren en de meest pathetische campagne van leugens en haat. Ondanks alles was het de beslissing van de stembus.”

Lula zei dat hij, toen hij voor het eerst tot president werd gekozen, zijn “inaugurele rede begon met het woord verandering”. De verandering die we wilden was simpelweg de uitvoering van de grondwettelijke bepalingen. Het recht op een waardig leven, zonder honger, met toegang tot werk, gezondheidszorg en onderwijs.”

Hij herinnerde zich dat hij bij die gelegenheid zei dat de missie van zijn “leven vervuld zou zijn als elke Braziliaanse man en vrouw 3 maaltijden per dag zou kunnen eten”. Dat wij deze verbintenis vandaag moeten herhalen is het ernstigste symptoom van de verwoesting die het land de afgelopen jaren heeft ondergaan en is opgelegd”.

Lula herinnerde eraan dat geen enkele natie kan overleven in omstandigheden van ellende en beloofde 33 miljoen mensen van de honger te redden en in totaal 100 miljoen van de armoede.

Hoewel hij het werk van de regering van Jair Bolsonaro omschreef als “vernietiging”, zei hij dat hij niet werd gemotiveerd door een geest van wraak, hoewel hij gerechtigheid zou toepassen om alle misdaden die de afgelopen jaren zijn gepleegd op te lossen. 

“De democratie in ons land moet opnieuw worden opgebouwd,” zei Lula. Met het oog hierop lichtte hij enkele basisideeën toe van zijn regeringsprogramma op economisch gebied, dat erop gericht is het land nieuw leven in te blazen en de werkgelegenheid te stimuleren. Hij beloofde een einde te maken aan “de beschamende werkloosheidscijfers”.

De president zei dat “Brazilië voorop moet lopen in de wereldeconomie”. Anderzijds beloofde hij “nul ontbossing” in het Amazonegebied.

Lula legde uit waarom hij de ministeries die deel zullen uitmaken van zijn kabinet heeft opgericht of behouden: onder meer mensenrechten, vrouwen, justitie, inheemse volkeren en milieu.

Over dat laatste zei hij: “Geen enkel ander land heeft de voorwaarden als Brazilië om een grote milieumacht te worden.

Met betrekking tot de slachtoffers van de Covid 19 pandemie, waarvan hij de verantwoordelijkheid toeschreef aan voormalig president Bolsonaro, zei Lula dat dit het resultaat was van “de criminele houding van een regering die het leven ontkent en ongevoelig is”. De verantwoordelijkheden voor deze genocide moeten worden onderzocht en mogen niet ongestraft blijven. Wat we op dit moment moeten doen is solidair zijn met de nabestaanden van bijna 700.000 slachtoffers.”

Wat de internationale uitstraling betreft, zei de nieuwe president: “Het belang van de Braziliaanse verkiezingen houdt uiteindelijk verband met de bedreigingen waarmee het democratische model wordt geconfronteerd. Een golf van autoritair extremisme verspreidt zich over de hele planeet en verspreidt haat en leugens via technologische middelen die niet aan transparante controles zijn onderworpen.”

Kortom, Lula bevestigde dat zijn “belangrijkste missie nu zal zijn om het ontvangen vertrouwen te honoreren en tegemoet te komen aan de hoop van een lijdend volk dat nooit het geloof in de toekomst of in zijn vermogen om uitdagingen te overwinnen heeft verloren”.

“Er zijn geen twee Brazilianen”, bevestigt Lula aan de menigte die hem die dag begroette.

Na de plechtigheden in het Congres sprak Lula degenen toe die zich voor het Planalto-paleis hadden verzameld om hem te begroeten: “Een manier om mijzelf te herinneren aan de liefde en kracht die ik elke dag van het Braziliaanse volk heb ontvangen, vertegenwoordigd door de Vigil Lula Livre, in één om de moeilijkste momenten van mijn leven te herinneren en terug te geven”, benadrukte hij aan het begin van zijn toespraak.

De president bekrachtigt de hoofdlijnen van de boodschap die een uur eerder in het Parlement is afgelegd.

Ook wees hij erop dat hij “zal regeren voor de 215 miljoen Braziliaanse mannen en vrouwen, en niet alleen voor degenen die op mij hebben gestemd. Ik zal voor ieder van hen regeren, met het oog op onze mooie gemeenschappelijke toekomst en niet door de achteruitkijkspiegel van het verleden”.

Onder verwijzing naar zijn inaugurele rede in 2003 zei Lula dat de belangrijkste belofte die hij toen deed was “ongelijkheid en extreme armoede te bestrijden en iedereen het recht op ontbijt, lunch en diner te garanderen, en die belofte zijn we nagekomen”. Hij betreurde dat “we twintig jaar later terugkeren naar een verleden waarvan we dachten dat het begraven was”.

Hij bevestigde daarentegen dat de regering die deze zondag aantreedt, zich ertoe verbindt “dag en nacht alle vormen van ongelijkheid te bestrijden”. Inkomen, geslacht en ras. Ongelijkheid tussen degenen die voedsel weggooien en degenen die alleen de restjes eten.

Het is onaanvaardbaar dat de rijkste 5 procent evenveel van het inkomen deelt als de andere 95 procent, zei hij.

In een ander deel van zijn toespraak wees de president op de verwezenlijkingen van de PT-regeringen (2003-2016), maar kwalificeerde hij dat “wij er niet in geïnteresseerd zijn in het verleden te leven. Daarom zal onze erfenis, verre van alle nostalgie, altijd de spiegel zijn” van de toekomst die wij voor dit land zullen opbouwen”.

Lula concludeerde dat de coup van 2016 tegen president Dilma Rousseff op 30 oktober 2022 definitief werd neergeslagen.

Kortom, Lula sloot zijn woorden af met het verzoek aan de aanwezigen “dat de vreugde van vandaag de grondstof is voor de strijd van morgen en voor alle komende dagen. Moge de hoop van vandaag het brood zijn dat onder allen gedeeld wordt.”

Topfoto: De herkozen president zei dat “ik tijdens deze verkiezingscampagne hoop zag glinsteren in de ogen van een lijdend volk” | Twitter @rolandoteleSUR