Door Jan Marinko, Hans Weber 
america21 14 juni 2022 ~~~

Petro geeft de regering de schuld. Plannen voor “campagne om mensen in diskrediet te brengen” zijn al sinds 2021 bekend. Tegenstander noemt Pacto Histórico een “criminele bende”

Bogotá. De woordvoerder van de verkiezingscampagne van het Pacto Histórico (PH), Alfonso Prada, heeft bij de procureur-generaal een strafklacht ingediend wegens het illegaal afluisteren van de interne communicatie van de progressieve alliantie. Het regeringsgezinde blad Semana lekte video’s uit van PH-vergaderingen die in het geheim waren opgenomen. Volgens de presidentskandidaat van de linkse alliantie, Gustavo Petro, werden de campagnevergaderingen gedurende negen maanden opgenomen.

Het belangrijkste lid van het Pacto Histórico, Roy Barreras, vergeleek de video’s met het Watergateschandaal van 1974, waarbij de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon de verkiezingscampagne van de Democratische Partij bespioneerde en als gevolg daarvan moest aftreden. Het enige wat de beelden duidelijk maakten, aldus Barreras, was dat de campagne “werd bespioneerd en geïnfiltreerd, wat een misdaad is”. Dit is ongekend in de geschiedenis van de Colombiaanse politiek, zei hij. “Het is net Watergate”.

Petro betwistte dat de bron van Semana een “berouwvol lid” was van zijn Colombia Humana (Human Colombia, CH) beweging, zoals het tijdschrift beweerde. Aangezien de video’s schermopnamen zijn, moeten zij zijn gemaakt door externe personen die heimelijk hebben ingelogd op het interne vergaderplatform van CH. Het platform zelf staat niet toe dat de teleconferenties worden opgenomen.

De vergaderingen werden in de loop van negen maanden begeleid door verschillende technische teams. Het zou onmogelijk zijn dat één enkele persoon de vergaderingen over deze hele periode zou hebben opgenomen, legde Petro uit. De linkse politicus zou bewijzen hebben dat leden van de Nationale Politie erachter zaten.

Petro, die voor ligt in recente peilingen, zei ook dat Semana “verontrust” was door de stijging in de peilingen. “Alles wat ze publiceerden was bewijs dat we illegaal werden opgenomen. Door wie? Dezelfde mensen die hen de opnames gaven: De regering.”

Reeds in september 2021 had de linkse senator Iván Cepeda geïnformeerd over een bewakingsplan tegen de progressieve alliantie dat in uitvoering was met het oog op een campagne om de leiders van de PH in diskrediet te brengen. “Beïnvloeders, journalisten, vertegenwoordigers van de media”, alsook managers van sociale media en “leden van de staatsinlichtingendienst” die dicht bij de ultrarechtse ex-president Álvaro Uribe staan, zouden volgens een anonieme bron hebben gewerkt aan een “communicatieoffensief” dat vóór de presidentsverkiezingen zou worden ingezet.

Semana heeft de video’s, die voor veel beroering hebben gezorgd in het medialandschap, beoordeeld als tekenen van de “destructieve lastercampagne” tegen de tegenstanders van Petro. Daarin beschrijft Barreras bijvoorbeeld aanvalsstrategieën tegen ex-kandidaten van het “politieke centrum” Sergio Fajardo en Alejandro Gaviria, alsmede tegen de rechtse ex-presidentskandidaat Federico Gutiérrez. Naar aanleiding van de reacties in de media heeft Barreras zich teruggetrokken uit de verkiezingscampagne van het Pacto Histórico.

Naar aanleiding van de video’s heeft Gutiérrez bij het Hooggerechtshof een strafklacht ingediend tegen de verkiezingscoalitie van Petro. “Colombia mag niet in handen vallen van Gustavo Petro en zijn criminele bende,” zei de ex-kandidaat.

Kandidaat Rodolfo Hernández, omschreven als de “Colombiaanse Trump”, noemde het Pacto Histórico ook een “criminele bende”. Hij zei tijdens zijn campagne op de Colombiaanse Diaspora in Miami dat hij voor zijn leven vreesde vanwege de video’s.

In de afgelopen weken zijn oude en nieuwe uitspraken van Hernández, die zichzelf presenteert als een corruptiebestrijder, bekend geworden. Hij had onder meer het bestaan van een rechtszaak tegen hem ontkend en kritiek geuit op de medewerkers van de rechterlijke macht, hoewel er een zaak tegen hem loopt wegens corruptie.

Petro beschouwt de opnames als een schending van de politieke rechten van de leden van zijn alliantie. Hij klaagde dat sommige video’s gemanipuleerd waren. “Ter verdediging van de rechten van al onze leden is het het beste dat alle burgers toegang hebben tot de urenlange beelden, zodat ze hun eigen conclusies kunnen trekken,” twitterde Petro. “Je zult het zien of ik ooit een scheldwoord zeg op mijn bijeenkomsten. U zult de kwaliteit van de voorstellen van onze duizend strijders zien”, benadrukte hij.

Ondertussen onderzoekt het Openbaar Ministerie, dat als nauw bij de regering betrokken wordt beschouwd, of er in de opgenomen vergaderingen schendingen van de wet door het Pacto Histórico kunnen worden gevonden. De gerechtelijke instantie lijkt echter inactief te blijven ten aanzien van de onwettigheid van de opnamen.

Topfoto: Gustavo Petro riep Semana magazine op om alle opnames ongesneden te publiceren Bron: @FranciaMarquezM