Bron: telesur 20 juli 2021 ~~~

De Colombiaanse regering is hypocriet genoemd nadat ze opriep tot solidariteit met betogers in Cuba, terwijl ze hard optreedt tegen massademonstraties tegen economische ongelijkheid en schendingen van de mensenrechten.

In Colombia is een nieuwe ronde van demonstraties tegen armoede gepland, met grote marsen voor dinsdag 20 juli, Colombia’s onafhankelijkheidsdag, ondanks een onderbreking van een maand tijdens een golf van COVID-19 gevallen.

De rechtse regering van Colombia, onder leiding van president Iván Duque, beweert dat de betogingen het resultaat zijn van “terroristische” opruiers en worden gesteund door illegaal opererende gewapende groepen.

De toon van de Colombiaanse regering ten opzichte van dissidenten in eigen land verschilt echter van haar steun aan de protesten in Cuba. Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Cubaanse regering op om “de vrijheid van meningsuiting te garanderen” en “het recht op vreedzaam protest te eerbiedigen”.

De protesten in Colombia begonnen eind april over de impopulaire en sindsdien afgeschafte belastinghervorming en verspreidden zich snel over het land, waarbij ze uitgroeiden tot een bredere beweging van verontwaardiging over de toenemende economische ongelijkheid en schendingen van de mensenrechten.

Politiekiosken en busstations werden vernield, en demonstranten richtten overal in het land wegversperringen op.

De reactie van de politie was brutaal: agenten gebruikten regelmatig traangas en wapenstokken om de onlusten de kop in te drukken. In veel gevallen schoten de autoriteiten met scherp op demonstranten. Volgens plaatselijke organisaties zijn ten minste 44 demonstranten door de politie gedood, en worden er nog tientallen vermist.

Een recente mensenrechtencommissie die Colombia bezocht en bestond uit afgevaardigden van 13 landen, stelde vast dat de autoriteiten tegen de demonstranten een anti-oproertactiek toepasten.

“De regering Duque heeft geen enkele geloofwaardigheid als het gaat om de Cubaanse protesten”, zegt Gimena Sánchez-Garzoli, directeur Andes van het Washington Office on Latin America, een denktank. “Haar onwil om de systematische misstanden aan te pakken die plaatsvonden in de context van de protesten laat zien dat ze alleen aandacht heeft voor mensenrechten als het haar politieke agenda ten goede komt.”

Duque kondigde maandag kleine hervormingen aan bij de nationale politie, waaronder nieuwe uniformen en meer training voor anti-oproer agenten, maar critici zeggen dat de veranderingen eerder cosmetisch dan substantieel zijn.

In de aanloop naar de geplande demonstraties van dinsdag trad de politie hard op tegen demonstranten en arresteerde 12 leden van de zogenaamde “frontlinie”, een groep van meestal jonge demonstranten die tijdens betogingen in steden in het hele land slaags raakten met de politie.

De Colombiaanse minister van Defensie, Diego Molano, vierde de arrestaties alsof het om een grote drugsvangst ging en tweette foto’s van de verdachte opruiers en hun in beslag genomen uitrusting, waaronder helmen, ademhalingsapparatuur, en wat leek op zelfgemaakte granaten, gefotografeerd naast een bandana met de tekst “SOS Colombia, ze vermoorden ons.”

Bijna 3.000 soldaten zijn naar Bogotá gestuurd, waar ze busstations en protesthaarden aan de rand van de stad in de gaten zullen houden. In Cali, een grote stad in het zuidwesten van Colombia en het centrum van de onrust in april, werd een avondklok en een verbod op de verkoop van sterke drank afgekondigd, terwijl de omliggende provincie Valle del Cauca op slot zit. De politie zei dat ze alle “schilden, helmen, brillen en ademhalingsapparatuur” van demonstranten in beslag zullen nemen.

De sympathisanten van de demonstranten beweren dat de regering angst aanjaagt als onderdeel van hun gecoördineerde campagne van repressie tegen demonstranten.

“Ze proberen angst aan te wakkeren; ze houden mensen willekeurig vast. De politie komt niet naar buiten om mensenmassa’s te controleren; ze komen naar buiten met geheven geweren – ze bereiden zich voor op grootschalige repressie,” zei Laura Guerrero, wier zoon Nicolás Guerrero werd gedood tijdens een protest in Cali. “Het recht om te protesteren bestaat, maar de politie respecteert het niet.”

Topfoto: Protesten tegen Ivan Duque in Bogota, Colombia hebben hypocriet genoeg maar een fractie van de aandacht gekregen die de internationale mainstream media hebben gegeven aan de uitbarstingen van Cuba op 11 juli. | Foto: Twitter/@dsal1829