Bron: Andreas Hetzer, 
america21, 6 oktober 2020 ~~~

OAS ‘maakt zich zorgen’ over de transparantie van de verkiezingsresultaten. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en de feitelijke regering van Bolivia bespreken veiligheidskwesties tijdens de verkiezingen.

La Paz/Washington. Speculaties van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over mogelijke verkiezingsfraude bij de verkiezingen van 18 oktober zorgen voor opschudding. Daarnaast zorgen ontmoetingen tussen hoge kringen van de Amerikaanse regering en een vooraanstaand vertegenwoordiger van de de facto Boliviaanse regering ervoor dat de stemming nog verder wordt aangewakkerd.

Minder dan twee weken voor de presidentsverkiezingen van 18 oktober heeft de secretaris-generaal van de OAS, Luis Almagro, zijn bezorgdheid geuit over de transparantie van de verkiezingsresultaten. Na een ontmoeting vorige week met de minister van Binnenlandse Zaken van de de facto regering, Arturo Murillo, deelde Almagro op zijn Twitter-account zijn “bezorgdheid over de mogelijkheid van een nieuwe verkiezingsfraude” ten gunste van de Beweging voor Socialisme (MAS). Tegelijkertijd verzekerde hij dat de verkiezingswaarnemingsmissie van de OAS haar uiterste best zou doen om de wil van de kiezers tot uitdrukking te brengen.
De bijeenkomst vond plaats in Washington, waar Murillo ook een ontmoeting had met vertegenwoordigers van de regering van president Donald Trump en leiders van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

De ontmoeting tussen Murillo en Almagro is politiek gezien zeer explosief. In de nasleep van de presidentsverkiezingen van een jaar geleden, waarin Evo Morales van de MAS als overwinnaar uit de bus kwam, hadden de rechtse oppositie en de in de VS gevestigde OAS beschuldigingen geuit van verkiezingsfraude. Als gevolg daarvan waren er hevige rellen. Na de interventie van het leger en de politie werden Morales en zijn plaatsvervanger gedwongen in ballingschap te vluchten.

Murillo (met gele stropdas) en Almagro (rechts) ontmoetten elkaar in Washington op 30 september. Bron: @ArturoMurillo

Het verslag van de OAS over vermeende onregelmatigheden in de verkiezingsuitslag is vandaag de dag nog steeds zeer controversieel. Tal van internationale onafhankelijke analisten beschouwen de beschuldigingen van fraude tegen ex-president Morales als ongeldig en onhoudbaar na een grondig onderzoek.

De uitspraken van Almagro trekken ook de aandacht omdat de topkandidaat van de voormalige regeringspartij MAS, Luis Arce, volgens de huidige peilingen zijn tegenstanders ver voor is.

Leden van de MAS hadden eerder hun bezorgdheid geuit over het feit dat de verkiezingswaarnemingsmissie van de OAS zou worden geleid door de voormalige Costa Ricaanse minister van Buitenlandse Zaken, Manuel González. Immers, hij, van alle mensen, hield de stoel al vorig jaar. Met zijn publieke beweringen over vermeende verkiezingsfraude speelde hij een beslissende rol in de daaropvolgende politieke crisis.

De voormalige president Morales, die momenteel in Argentinië in ballingschap leeft, heeft de “internationale gemeenschap” via Twitter opgeroepen om nauwlettend toe te zien op “mogelijke pogingen van de feitelijke regering om aan te zetten tot geweld en zo de verkiezingen te voorkomen”. Tegelijkertijd deed hij een beroep op zijn “landgenoten om zich niet te laten provoceren”.

De politieke situatie in Bolivia is uiterst gespannen en wordt verder gevoed door verklaringen van vooraanstaande politici van de de facto regering. De interim-president Jeanine Áñez had onlangs Arce op CNN in diskrediet gebracht, waarbij hij insinueerde dat hij “de verkiezingsuitslag niet zal erkennen en het land in brand wil steken”.

Murillo hield zich bezig met speculatie en beschuldigde de partijleiders van de MAS van het bewapenen van jonge mensen om verkiezingsfraude te eisen en een bloedbad te creëren op de verkiezingsdag in geval van een nederlaag.

Wat betreft de inhoud van de bijeenkomsten met ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde hij de pers dat “dit zeer gevoelige kwesties waren op het gebied van de staatsveiligheid in de nasleep van de gevaren van de verkiezingen. De VS kan ons op een aantal punten helpen. We vragen om hulp bij het handhaven van de democratie.”

Naast de OAS zullen ook andere internationale waarnemingsmissies bij de verkiezingen aanwezig zijn, waaronder delegaties van de Europese Unie, het Carter Center, de Inter-Amerikaanse Unie van Kiesautoriteiten en de Amerikaanse Vereniging van Kiesgerechtigden.

De huidige president van het Hooggerechtshof, Salvador Romero, heeft de pers maandag verzekerd dat de activiteiten ter voorbereiding van de verkiezingen van 18 oktober strikt zullen worden nageleefd. Tot nu toe zijn er geen vertragingen opgetreden in het verloop van de presidents- en parlementsverkiezingen, die “het land dringend nodig heeft”.

Topfoto: Leiding geven aan de peilingen: Luis Arce van het MAS, hier op een bijeenkomst met jongerenorganisaties van het departement Cochabamba op 2 oktober Bron: @LuchoXBolivia