Bron: Marta Andujo, correodelorinoco (SP), amerika21 (DE) 7 augustus 2020

Praia. Een rechtbank in Kaapverdië heeft de uitlevering van de Colombiaanse zakenman Alex Saab aan de Amerikaanse justitie goedgekeurd. De VS wil Saab te pakken krijgen om hem te beschuldigen van zakendoen met de Venezolaanse regering.

Met de juridische beschuldiging van het witwassen van geld is de procedure ook gericht op het voedselhulpsysteem in Venezuela (Clap), dat onder druk van de Amerikaanse sancties geacht wordt de basisvoorzieningen voor de bevolking van het Zuid-Amerikaanse land veilig te stellen.

In juni hebben de Verenigde Staten de autoriteiten van Kaapverdië ertoe aangezet Saab te arresteren tijdens een technische tussenstop van zijn vliegtuig. De zakenman, die burger is van Venezuela en de Caribische archipel van Antigua en Barbuda, zou op een vlucht naar Teheran zijn geweest om met de Iraanse regering te praten over leveringen van goederen die dringend nodig zijn in Venezuela sinds de wereldwijde uitbraak van de Corona-pandemie.

De VS en de Venezolaanse oppositie zien Saab als een vertrouweling van de Venezolaanse president, Nicolás Maduro, die helpt om de Amerikaanse sancties te omzeilen. Hij heeft fondsen voor de Venezolaanse regering beheerd, gebruikt en beschermd tegen sancties met “illegaal verkregen geld”, dat onder andere afkomstig is van “illegale mijnbouw en drugshandel”. De zakenman had geprofiteerd van het Clap-voedselprogramma en heeft “illegale winsten” witgewassen. Omdat Saab ook geld had overgemaakt naar de VS, was de rechterlijke macht van de VS bevoegd.

De advocaten van Saab, waaronder de bekende voormalige Spaanse rechter Baltasar Garzón, hadden kritiek op de uitspraak en kondigden beroep aan tegen de uitspraak. Het hof had “willekeurig, zonder wettelijke basis en zonder enige reden, besloten de uitlevering van de heer Saab en dus zijn uitlevering aan de officier van justitie op politieke gronden, de Verenigde Staten, toe te staan”, zei het team van advocaten.

Een ander argument van de verdediging is dat de immuniteit van Saab als vermeende speciale gezant van de regering van Venezuela moet worden gerespecteerd. Garzón bereidt een beroep voor bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag op grond van het feit dat de uitleveringsprocedure “in strijd is met de diplomatieke en mensenrechten”, zo vervolgde de verklaring van de advocaten.

De Saab-zaak was eind vorig jaar al aan de gang in Venezuela, toen bekend werd dat verschillende parlementsleden van de oppositie betrokken waren bij de aanbestedingsactiviteiten voor het Clap-systeem. De verontwaardiging was gebaseerd op de hulp bij het omzeilen van de sancties, op de samenwerking met de Maduro-regering en op de veronderstelde winstgevendheid van het bedrijf. De oppositie werd verdacht van corruptie.

De vervolging van Saab werd vervolgens ook een kwestie van afschrikking van de Amerikaanse regering met betrekking tot andere mogelijke sancties.

Topfoto: In het vizier van de Amerikaanse overheid: lokale comités voor levering en productie bij de distributie van voedselpakketten