Bron: Paul Dobson
op venezuelanalysis, 28 oktober 2019 ~~~ 

Mérida, 28 oktober 2019 (venezuelanalysis.com) – Venezolaanse Chavistas vierden zondag een reeks verkiezingsoverwinningen voor Latijns-Amerikaanse linkse krachten.

Bij de presidentsverkiezingen van Argentinië werd de centrum-linkse kandidaat Alberto Fernandez als overwinnaar uitgeroepen, waarmee een einde kwam aan de rechtse regering van Mauricio Macri, terwijl de progressieve Daniel Martinez van Frente Amplio een voordeel van 11 procent behaalde in de eerste ronde van de verkiezingen in Uruguay.

Evenzo werd er bij de lokale en regionale verkiezingen in Colombia aanzienlijke winst geboekt voor links met tegenslagen voor de hardrechtse Uribista-troepen van het land. In de hoofdstad Bogota behaalde de progressieve LGBTIQ + -journaliste Claudia Lopez een verrassende overwinning in de burgemeesterswedstrijd. Talloze linkse kandidaten, waaronder voormalige guerrillastrijders van de partij Revolutionary Common Alternative Force (FARC), werden ook door het hele land gekozen.

De verkiezingen kwamen vlak na de overwinning van Evo Morales in Bolivia in een bestreden verkiezing uitslag vorige week.

De progressieve kandidaat Alberto Fernandez viert zijn overwinning naast zijn vice-president, Cristina de Kirchner, deze zondag in Argentina. (Agustin Marcarian / Reuters)

Meteen na de resultaten van zondag, feliciteerde de Venezolaanse president Nicolas Maduro het “heldhaftige” Argentijnse volk voor het “verslaan van het IMF-neoliberalisme”.

De boodschap van Maduro werd weerspiegeld door een aantal Venezolanen op sociale media, evenals verschillende sociale bewegingen en politici, waaronder voormalig vice-president Elias Jaua. Jaua beschreef de overwinning van Fernandez als “overweldigend”, en koppelde deze aan recente anti-IMF-protesten in Ecuador en Chili.

Invloedrijke Venezolaanse schrijvers en politieke analisten Carola Chavez en Miguel Perez Pirela gingen ook naar Twitter en verklaarden respectievelijk dat het “een mooie zondag” was geweest waarop “de mythe dat zakenlieden en neoliberalisme populair kunnen zijn, is vernietigd.”

Evenzo vierde grassroots organisatie de Bolivar-Zamora Revolutionary Current de beweging naar links, en schreef op sociale media dat “het neoliberalisme heeft verloren, de VS heeft verloren.”

Venezolaanse feministen en LGBTIQ+ -bewegingen applaudisseerden voor de verkiezing van Claudia Lopez in Bogota, evenals de terugkeer van Cristina Fernandez in Argentinië, met Venezolaanse minister voor Vrouwen Asia Villegas tweette dat “Revolutionaire winden blijven waaien door Latijns-Amerika (…) aan de Revolutie zit een vrouwelijke geur. “

De Venezolaanse oppositietranssexuele plaatsvervanger, Tamara Adrian, stemde in met degenen die Lopez feliciteerden en beschreef haar overwinning als het “natuurlijke resultaat van een realiteit.”

De overwinning van Fernandez in Argentinië duidt op een ommekeer in het beleid van Venezuela. De vertrekkende regering van Mauricio Macri erkende de zelfverklaarde ‘interim-president’ Juan Guaido van Venezuela dit jaar als de legitieme leider van de natie, die diplomatieke betrekkingen heeft geopend via zijn aangestelde gezant in Buenos Aires. Het heeft ook een actieve rol gespeeld bij het opbouwen van internationale druk tegen de Maduro-regering.

Nadat Fernandez op 10 december de macht heeft overgenomen, wil hij de Lima-groep verlaten, het regionale blok van rechtse regeringen, dat inspanningen tegen de regering Maduro heeft geleid. Hij heeft tijdens de campagne benadrukt dat hij zich niet zou mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela. Zowel Hugo Chavez als Nicolas Maduro hadden nauwe banden met Argentinië tijdens de regeringen van Nestor Kirchner en zijn opvolger Cristina Fernandez de Kirchner tussen 2003 en 2015, die nu terugkeert als vice-president van Alberto Fernandez.

Guaido moet nog commentaar geven op de verkiezingsresultaten, terwijl partijgenoot Freddy Guevara beloofde dat de inspanningen van de oppositie “zullen doorgaan”.

Venezuela draagt het ​​presidentschap over van de ongebonden landen beweging [NAM].

Eveneens dit weekend heeft president Maduro formeel het presidentschap van de Non-Aligned Movement (NAM) overgedragen aan Azerbeidzjan tijdens de XVIII-top van de organisatie in Baku.

Sprekend op de top riep de Venezolaanse president het blok van 120 landen op, om “alternatieven [voor het kapitalisme] te vinden die een einde maken aan het economische lijden van de grote meerderheden”.

Het team van Maduro heeft ook een aantal bilaterale bijeenkomsten gehouden in Azerbeidzjan, onder meer met de gastregering en vertegenwoordigers van Vietnam, India, Nepal, Iran en de Democratische Volksrepubliek Korea, en met multilaterale agentschappen, de VN en het Rode Kruis.

Op de top wierpen NAM-landen hun gewicht achter Venezuela door de door de VS geleide unilaterale dwangmaatregelen af te wijzen. Negenendertig NAM-landen worden momenteel gesanctioneerd door Washington.