Bron: Adriaan Alsema op colombiareports 28 september 2019 ~~~

De Colombiaanse regering heeft minstens vier bewijsstukken verzonnen in een poging om de Venezolaanse president Nicolas Maduro in verband te brengen met Colombiaanse guerrilla’s, meldde het Franse persbureau AFP vrijdag.

Een woordvoerder van het Colombiaanse ministerie van Defensie belde AFP om zich te verontschuldigen voor het gebruik van drie afbeeldingen van het agentschap in een rapport, dat president Ivan Duque donderdag aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft gepresenteerd, aldus het persbureau in een persverklaring.

AFP

In een telefoongesprek op 27 september 2019 verontschuldigde een woordvoerder van het ministerie van Defensie zich bij AFP voor het gebruik van ten minste drie AFP-foto’s in het dossier, dat niet volledig openbaar gemaakt is. Bovendien erkende de bron dat de drie AFP-foto’s in Colombia waren genomen en niet in Venezuela.

De AFP-afbeeldingen die werden gebruikt om de bewering van Duque te ondersteunen dat de Venezolaanse regering ‘narcoterroristen huisvestte’ werden genomen in de Colombiaanse provincies Choco, Norte de Santander en Guaviare.

De krant El Colombiano had al aangetoond dat een vierde beeld van vermeende guerrilla-activiteit in Venezuela, in feite in de zuidwestelijke provincie Cauca was gemaakt.

De gehavende president, die twee van deze afbeeldingen op Twitter had gepubliceerd als ‘bewijs’ van Maduro’s ‘vermeende banden met guerrilla’s, zei vrijdag dat het omstreden bewijsmateriaal ‘anekdotisch’ en ‘contextueel’ was.

Verwant: Colombia heeft VN verkeerd geïnformeerd over guerrilla-activiteit in Venezuela: rapport [EN]

“Imbecile” Duque “beschamend”: Maduro

De regering van Venezuela reageerde snel op de publieke vernedering van Duque.

“De imbeciele Ivan Duque presenteerde een document met beelden die allemaal nep zijn”, zei president Nicolas Maduro, eraan toevoegend dat de Colombiaanse presentatie bij de VN “beschamend” was.

De vicepresident van Venezuela, Delcy Rodriguez, vertelde vrijdag aan de Algemene Vergadering van de VN dat haar land “specifiek en krachtig” bewijs heeft, dat Colombia het land is dat terroristen herbergt.

Bovendien beweerde de minister van Buitenlandse Zaken dat haar land met ‘dreigende agressie’ van de Verenigde Staten werd geconfronteerd.

Rodriguez zei dat zij, net als Duque, haar bewijsmateriaal zou overgeven aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

VS en Colombia geïsoleerd

Het gefabriceerde bewijs dat aan de Verenigde Naties is gegeven, komt bovenop de feitelijk onjuiste informatie, die door de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo, aan de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is verstrekt.

De minister werd gedwongen zijn niet-onderbouwde bewering, dat een reïntegrerende FARC-rebellenleider deelnam aan de vermeende activiteit van dissidente FARC-leider Ivan Marquez in Venezuela, bij de OAS in te trekken.

Ondertussen hebben de Venezolaanse autoriteiten en lokale media bewijsmateriaal vrijgegeven dat aantoont, dat de Colombiaanse president Duque samenspande met drugshandelaren in een mislukte operatie in februari 2019 om Amerikaanse hulpvrachtwagens over de grens te krijgen.

Het verzonnen bewijs van de Colombiaanse regering om te bewijzen dat Maduro “narcoterroristen herbergt” en het bewijs dat Duque en de Amerikaanse autoriteiten met drugshandelaren samenwerkten om Maduro te verdrijven, hebben de twee bondgenoten geïsoleerd.

Met uitzondering van de VS en Colombia, willen de meeste landen in Amerika en de Europese Unie dat de regering en oppositie van Venezuela een einde maken aan de crisis in hun land en de democratie in het Zuid-Amerikaanse land herstellen.

Ook Rusland en China, die Maduro steunen, hebben hun steun uitgesproken voor gesprekken.