Bron: Telesurtv, 23 September 2019  ~~~  

“Maduro legde uit dat de vergadering nog steeds in strijd met de wet is, maar zei dat de parlementariers van de regeringspartij hun zetels weer zouden innemen met het doel ‘de dialoog te bevorderen’.”

De president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft maandag laten weten dat als onderdeel van de overeenkomst met oppositiepartijen, het parlementaire blok van de United Socialist Party of Venezuela (PSUV) en de Grote Patriottische Pool (GPP) dinsdag zullen terugkeren naar de Nationale Vergadering van het land.

“Laten we in debat gaan,” zei Maduro op de staatstelevisie en drong er bij het “hele land op aan om de nationale dialoogtafel te ondersteunen, een kans voor vrede die voor het land wordt geopend, om oplossingen te zoeken tussen Venezolanen tegen de blokkade.”

Maduro legde uit dat de vergadering nog steeds in strijd met de wet is, maar zei dat de parlementariers van de regeringspartij hun zetels weer zouden innemen met het doel ‘de dialoog te bevorderen’.

Vice-president Delcy Rodriguez van haar kant herinnerde eraan dat de Nationale Dialoogronde overeenstemming heeft bereikt voor de instelling van acht werkgroepen, die de volgende onderwerpen zullen behandelen:

  1. Kiesmacht en verkiezingswaarborgen;
  2. Waarheidscommissie;
  3. Soevereiniteit en territoriale integriteit;
  4. Nationale economie;
  5. Institutioneel en politiek evenwicht;
  6. sociale rechten;
  7. politieke partijen;
  8. Sociale bewegingen.

Vorige week herhaalden de deelnemers in een verklaring dat alle politieke facties hard werken om tot een diplomatieke oplossing voor alle interne problemen te komen. Ze nodigden ook de Europese Unie en de andere internationale instellingen uit om bij te dragen aan de collectieve inspanning.

“De geest van deze nationale tafel is inclusief, open en transparant. Het stimuleert openheid en roept alle nationale politieke actoren op om deel te nemen en toont tusentijdse en noodzakelijke resultaten om het vertrouwen en de vooruitgang te genereren die het land nodig heeft, “aldus de verklaring.

De leden van de politieke partijen bevestigden dat het belangrijkste doel is om voorstellen te doen mbt specifieke problemen waarmee het land wordt geconfronteerd, getroffen door een economische crisis, voornamelijk veroorzaakt door de illegale economische blokkade, die sinds 2016 eenzijdig door de Verenigde Staten is opgelegd.

“De nationale rondetafel staat open voor de integratie van de verschillende landelijke partijen. Het nodigt ook de Internationale Gemeenschap uit om dit mechanisme te begeleiden en te begrijpen, met een open visie en met grotere transparantie voor degenen die oprecht bezorgd zijn over het welzijn van ons land, “concludeerde de verklaring.

Sinds het begin van de dialoog zijn er gedeeltelijke overeenkomsten bereikt, zoals de hernieuwde deelname van de regerende Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) en aanverwante fracties aan de Nationale Vergadering; samen met de herziening en aanpassingen van de verkiezingsgaranties en doet een beroep op justitie, om in het voordeel van enkele gedetineerde burgers te handelen..