© foto: AFP 2019 / Fabrice COFFRINI

Sinds december 2014 heeft de VS het agressieve sanctie beleid tegen Venzuela meer dan 20 maal aangescherpt, en verplichtte haar bondgenootstaten, w.o. Nederland, deel te nemen aan deze de facto financieel/economische oorlogvoering. Hieronder volgt een gedetailleerd overzicht, op basis van documentatie door de Venezolaanse overheid

Bron: Venezolaanse overheid, 
gepubliceerd: 20 mei 2019
op Sputniknews.com

De door de VS opgelegde sancties tegen Venezuela maken deel uit van een partijenoverstijgende campagne om de nationale onafhankelijkheid van het Latijns-Amerikaanse land te belemmeren, zowel financieel als politiek, en zijn uitgegroeid tot een volledige economische blokkade, zoals onderstaande opsomming van door Caracas gedocumenteerde acties en decreten toont.

18 december 2014: Onder het voorwendsel van het onderdrukken van demonstraties tijdens oppositiebijeenkomsten in februari, vaardigt het Amerikaanse Congres Public Law 113-278 uit, waarmee de blauwdruk geschetst wordt voor sancties tegen Venezuela, inclusief de Centrale Bank van Venezuela (BCV) en staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), dat 90 procent van de inkomsten genereert voor het Zuid-Amerikaanse land.

Het wetsvoorstel blokkeert en bevriest eenzijdig eigendommen, fondsen, goederen en eigendommen van Caracas, en weigert de toegang tot de VS c.q. herroept visas en documentatie voor Venezolaanse openbare, militaire en diplomatieke ambtenaren, waardoor het huidige economische, financiële en commerciële embargo op het Latijns-Amerika land in de hand gewerkt wordt.

8 maart 2015: Voormalig Amerikaans president Barack Obama zet Public Law 113-278 om in Executive Order 13692, ook wel bekend als het “Obama-decreet”, dat Caracas aanduidt als een “ongewone en buitengewone bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid”, waardoor zijn macht om dwangmaatregelen te implementeren groter wordt, om in te grijpen in de interne aangelegenheden van Venezuela. Het wordt door Obama verlengd in maart 2016.

Mei 2016: De Duitse financiële onderneming Commerzbank geeft toe aan druk van de VS en sluit rekeningen af ​​van de PDVSA en een aantal Venezolaanse publieke banken en instellingen.

Juli 2016: De Amerikaanse Citibank stopt met het uitgeven van buitenlandse valutarekeningen aan Venezolaanse instellingen in de VS, met gevolgen voor de Centrale Bank van Venezuela (BCV), waardoor Venezuela de hoogste financiële risico klasse ter wereld beland, met 2640 punten, ondanks het feit dat Caracas 63,6 miljard aan externe schuldverplichtingen afbetaalt .

Augustus 2016: de Portugese bank Novo Banco stopt dollar-transacties met Venezolaanse banken onder druk van de VS. De Portugese bank zou later in februari 2019, op verzoek van het door de VS gesteunde oppositiefiguur Juan Guaidó, 1,2 miljard dollar opschorten in fondsen die door de VS werden overgedragen.

September 2016: De Venezolaanse regering stemt ermee in 7,1 miljard USD in PDVSA-obligaties uit te wisselen om haar financiën te herstructureren. Drie grote Amerikaanse krediet-beoordeling organisaties zullen later aankondigen dat ze beleggers zullen ontraden de Venezolaanse markten te betreden.

November 2016: Amerikaanse financiële onderneming JP Morgan beweert dat Venezuela geen betalingen heeft gedaan op PDVSA-schuld ter waarde van ongeveer $ 404 miljoen, hetgeen echter werd veroorzaakt door een “technische fout”, aldus Torino Capital.

Juli 2017: Delaware Trust, de obligatiebetalingsagent van de PDVSA, stelt dat de in de VS gevestigde PNC Bank weigerde om geld van Caracas te nemen, waarbij Citibank later weigerde aanbetaling te ontvangen voor het importeren van 300.000 insulinedosissen. De Zwitserse bank Credit Suisse zou later in augustus haar cliënten verbieden financiële transacties te verrichten met/namens president Julio Borges van de nationale vergadering.

24 augustus 2017: de VS legden bijkomende sancties op aan Caracas via EO 13808, die directe of indirecte aankopen van effecten van de Venezolaanse overheid verbiedt, waaronder obligaties, leningen, kredietuitbreidingen en andere, waarbij de blokkade officieel wordt gelegaliseerd.

Augustus 2017: Bank of China in Panama kondigt aan dat het geen financiële transacties in buitenlandse valuta’s voor Venezuela kan uitvoeren onder druk van het Amerikaanse ministerie van Financiën en de regering van Panama. Het nieuws komt temidden van een China-Venezolaanse olie-voor-leningen overeenkomst die in mei werd gesloten om de financiën van het land te herstructureren. Russische banken geven om vergelijkbare redenen waarschuwingen.

Oktober 2017: de Zwitserse bank UBS, Pfizer, Novartis en anderen worden door de Amerikaanse blokkade verhinderd geldstortingen uit Venezuela te accepteren die worden gebruikt voor vaccins en geneesmiddelen via het ‘Revolving and Strategic Fund’ van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, waardoor er een vertraging van vier maanden optreedt bij het ontvangen van vaccins.

De blokkade volgt op een onderzoek van de VS uit 2015 naar vermeende banden met Venezolaanse “witwaspraktijken”, waardoor 18 Zwitserse banken hun kasboeken moesten overdragen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie, ondanks het feit dat Venezuela vijf Citgo-ambtenaren arresteerde die beschuldigd werden van het doorsluizen van geld naar rekeningen in de VS.

November 2017: De Deutsche Bank, de belangrijkste handelspartner van de Venezolaanse BCV, sluit zijn account. 23 Venezolaanse financiële operaties voor voedsel, medicijnen en voorraden met in totaal $ 39 miljoen aan waarde worden geblokkeerd door internationale banken. Standard and Poor (S & P) verklaart later een “selective default” na Venezuela te hebben beschuldigd van het missen van een betaling. Omdat de blokkade de economie van Venezuela verder schade toebrengt, beweert de Amerikaanse obligatiemanager Wilmington Trust dat Corpoelec, het elektriciteitsbedrijf van de overheid, geen $ 27 miljoen aan schulden kwijtgescheldt.

December 2017: Europese banken keren $ 29,7 miljoen terug in transacties die worden gebruikt door het voedselprogramma van de lokale comités voor levering en productie (CLAP), waarbij JP Morgan $ 28,1 miljoen uitstelt aan fondsen die worden gebruikt om voedselschepen te betalen die leveringen naar Venezuela vervoeren. Producttekorten komen in verschillende staten in heel Venezuela aan de oppervlakte nadat Amerikaanse banken nog eens 19 bankrekeningen sluiten, waardoor de leveringen van 471.000 autobanden uit het buitenland worden geblokkeerd.

Januari: 2018: de Venezolaanse regering kan vanwege de sancties elf schuld- en PDVSA-obligaties niet terugbetalen ter waarde van $ 1,2 miljard.

Februari 2018: het Amerikaanse ministerie van Financiën breidt bevoegdheden van EO 13808 uit waarmee de herstructurering van staats- en PDVSA-schulden die op 25 augustus 2017 zijn uitgegeven geblokkerd wordt.

Maart 2018: Het bestuur van Trump vernieuwt het EO 13692 en EO 13808 van het Obama-tijdperk voor een jaar en legt zes nieuwe maatregelen op gericht op het blokkeren van het gebruik van de Petro via EO 13827, de cryptocurrency van Venezuela, gericht op het blokkeren van de repatriëring van dividenden van Citgo Petroleum. Het bevel zou ook burgers en instellingen verbieden om de Petro te gebruiken.

April 2018: Het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, handelend namens de pro-Amerikaanse Lima-groep, kondigt tijdens de top van de Amerika’s aan dat het een groep zal oprichten die is gericht op het bestuderen van politieke en economische maatregelen tegen Venezuela (originele verklaring in het Spaans). De VS en Colombia komen overeen om de maatregelen tegen Caracas te verhogen.

21 mei 2018: de VS geeft EO 13835 uit nadat de Venezolaanse president Nicholas Maduro is herkozen door 67 procent van de kiezers (9 miljoen burgers). De order breidt de blokkade tegen Caracas uit en sancties tegen 20 Venezolaanse bedrijven wegens vermeende banden met drugshandel, en blokkeert de aankoop van schulden van Venezolaanse bedrijven, inclusief de verkoop, overdracht of garanties voor aandelen van 50% of meer eigendom van de Venezolaanse overheid , in de VS.

De Trump-administratie blokkeert later $ 9m aan leveringen voor 15.000 hemodialysepatiënten, terwijl Bogota de zendingen van 400.000 kilo voedsel blokkeert voor het’Clap-voedselsubsidieprogramma van Caracas.

November 2018: De Amerikaanse president Donald Trump voert een maatregel uit die Amerikaanse burgers verhindert om Venezolaans goud te verhandelen.

Januari 2019: President Trump keurt sancties goed tegen PDVSA die $ 7 miljard in Citgo-activa bevriest, naast ongeveer $ 11 miljard aan export. De Britse bank of England kondigt later de buitenrechtelijke inbeslagname van $ 1,4 miljard aan in Londen gestort goud aan zoals gemeld door Bloomberg, vier dagen nadat de Venezolaanse goudposities sterk waren gestegen na een swapovereenkomst met Deutsche Bank.

Januari – april 2019: de VS blokkeren de MINERVEN-goudproductie en -verkoper van Venezuela via EO 13850, gericht op activiteiten van Bandes , waaronder Uruguay Banco Bandes Uruguay SA, Banco de Venezuela SA en anderen. De maatregel blokkeert PDVSA en meer dan 30 van zijn olietankers van 28 januari tot 12 april en legaliseert de inbeslagname van activa uit Caracas in landen geallieerd met de VS.

17 april 2019: het Amerikaanse ministerie van Financiën blokkeert operaties in dollars in het buitenland vanuit het BCV van Venezuela, waardoor de instelling geen middelen kan vinden om medicijnen en voedsel voor haar burgers te kopen.

De relaties zijn verzuurd tussen Caracas en Washington sinds de Trump-regering oppositieleider Juan Guaidó erkende als interim-president tegen het internationaal recht. De heer Guaidó, de VS en zijn bondgenoten drongen er bij de Venezolaanse president Nicolas Maduro op aan om af te treden en namen miljarden in Venezolaanse activa in beslag. Maduro heeft teruggeslagen en beschuldigt de VS van het overtreden van de internationale wetgeving en het orkestreren van een staatsgreep gericht op het stelen van de natuurlijke rijkdommen van Venezuela. De Venezolaanse regering is gesteund door China, Rusland, Cuba, Bolivia, Turkije en anderen, allen die hebben verklaard dat de heer Maduro de enige legitieme president van het Latijns-Amerikaanse land is. Sancties hebben geleid tot de dood van bijna 40.000 mensen van 2017 tot 2018 en hebben de Venezolaanse regering $ 30 miljard aan staatsinkomsten gekost, volgens een vernietigend rapport van april 2019 van het Centrum voor Economisch Beleid en Onderzoek.

English original text on Sputniknews.com, may 20 2019

meer lezen: