Bron: José Manuel Blanco Díaz 
redradiove.com 29 november (SP), 
2021 orinocotribune 30 november 2021 (EN) ~~~

Met groen licht van de Spaanse regering zijn twee weglopers bij elkaar gekomen, beiden bekend vanwege samenzwering tegen de legitieme regeringen van hun respectievelijke landen: De Venezolaan Leopoldo López en de Cubaan Yunior García.

Deze afspraak werd gemaakt door door García, een Caraïbisch toneelschrijver en gedurfd tegenstander van de Cubaanse Revolutie die zich de laatste maanden heeft toegelegd op het oproepen tot destabilisatie door rechtse groeperingen die hun basis hebben in de Verenigde Staten en zich voeden met de palm van Joe Biden.

López verblijft beschermd in Spanje nadat hij in oktober 2020 Venezuela is ontvlucht met de hulp van de Spaanse ambassadeur in Caracas. Toen de staatsgreep van april 2021 was mislukt, is hij gevlucht nadat hij zich had verstopt in gebouwen met een diplomatieke status.

De Cubaanse oppositiefiguur Yunior García van zijn kant is woensdag in Spanje aangekomen. Volgens de Spaanse autoriteiten reisde hij op een toeristenvisum, samen met zijn vrouw, Dayana Prieto.

“Werd deze man niet vervolgd door de Cubaanse regering omdat hij anders dacht?” vroeg de Argentijnse socioloog en journalist Atilio Boron op Twitter. “Hoe heeft hij dan legaal een vlucht geboekt en is door de luchthaven gegaan? Wat een lef!”

Compliciete samenzweerders

De ontmoeting tussen Leopoldo López en Yunior García was gevuld met alle voorspelbare verhalen en tirades, aangezien beiden marionetten zijn van het Witte Huis met schaamteloze bedoelingen om veranderingen uit te lokken in de regeringen van hun respectieve naties via onwettige en ongrondwettelijke methoden.

In het licht hiervan hebben analisten en Cubaanse media de parallellen blootgelegd tussen García’s plannen voor La Habana en veel van de acties van Leopoldo López, de mentor van de zelfbenoemde “”interim-president”, Juan Guaidó, in Venezuela.

“De Cubaanse toneelschrijver had een ontmoeting met de Venezolaanse oppositiefiguur Leopoldo López, die in 2019 een mislukte staatsgreep tegen president Maduro leidde,” schreef de Puerto Ricaanse journalist Luis De Jesús. “López gaf hem zelfs een exemplaar van zijn boek. Zoals ze zeggen: god schept ze en Spanje brengt ze samen, gaat dat zo?”

Analisten hebben bijvoorbeeld benadrukt hoe de extreem-rechtse López in 2014 als intellectuele bedenker verantwoordelijk was voor veel van de geweldexcessen en brandstichtingen die op straat plaatsvonden, de zogenaamde guarimbas, waarbij 43 Venezolanen om het leven kwamen.

Evenzo werd Yunior García ontvangen door José Manuel Albares, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking. Naar verluidt overweegt de oppositiefiguur contacten te leggen met extreem-rechtse groeperingen, niet alleen in Cuba, maar ook in Venezuela en Nicaragua.

Topfoto: : Leopoldo López and Yunior García. Photo: REDRADIOVE.