Bron: Con el Mazo Dando (SP), 
orinocotribune 14 mei 2020 (EN) ~~~

Het Gerechtshof van Curaçao oordeelde dinsdag dat het bedrijf dat eigenaar is van het schip RCGS Resolute, betrokken bij een incident dat heeft geleid tot het zinken van een schip van de Venezolaanse marine Naiguata (GC-23), een groot bedrag zal moeten betalen als garantie om het schip te kunnen bevrijden van het embargo. Dit werd gemeld aan het Curaçao Nieuws door advocaat Berti Braam.

Volgens bronnen zou het bedrag van de garantie gelijk zijn aan de kosten van schip zelf, dat wil zeggen ongeveer 123 miljoen euro. Braam maakte ook duidelijk dat het geschil door de internationale rechtbanken behandeld zal blijven worden, om de verantwoordelijkheden in dit incident vast te stellen.

Gerelateerd: marine presenteerde duidelijk bewijs van Crimineel gedrag van het Portugees schip “RCGS Resolute” in de Venezolaanse wateren.

Het passagiersschip Resolute, dat BVL Naiguatá raakte, weigerde te voldoen aan het stopbevel en de daaropvolgende registratie door het Venezolaanse schip, dat patrouilleactiviteiten verrichtte in de Venezolaanse wateren die grenzen aan het eiland La Tortuga, volgens verslagen van de door Infodefensa.com geraadpleegde bronnen.
Uit de informatie waartoe dit medium toegang had, blijkt dat de onder Portugese vlag varende resolutie niet alleen weigerde te stoppen, maar zelfs de snelheid verhoogde.

Gerelateerd: Venezuela eist onderzoek als buitenlands schip zijn wateren binnenkomt en een kustwachtschip to zinken brengt

De hulp werd uiteindelijk verleend door het schip T91 Los Frailes en door andere eenheden van de kustwacht. Tot nu toe zijn er geen bemanningsverliezen gemeld. De Resolute, gedefinieerd als een luxe cruiseschip, is eind 2019 gestrand in de haven van Buenos Aires voor een miljoen dollar schuld. Door uitspraken van het Hof kon het niet varen en de passagiers aan boord moesten toen de reis naar Antarctica opgeven.

Het cruiseschip ligt nu in de haven van Willemstad op Curaçao, met schadesporen van een aanvaring, hoewel de schade licht lijkt te zijn vanwege het karakter van het schip (een ijsbreker).