Bron: Telesur 17 juni 2020 ~~~

Het door Jeanine Añez geleide staatsgreep-regiem van Bolivia heeft voorgesteld de nationale verkiezingen met een of twee maanden te verlengen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

“Het uitstellen van de verkiezing voor een maand of twee zal niemand kwaad doen,” zei Añez op een persconferentie.

De beslissing werd vrijgegeven toen Añez de president van de Senaat, Eva Copa, vroeg om een studie die bewijst dat het veilig is om verkiezingen te houden op 6 september.

De militaire staatsgreep tegen de voormalige socialistische president Evo Morales leidde tot de nietigverklaring van de presidentsverkiezingen van 20 oktober 2019.

Als gevolg van deze door de VS gesteunde politieke manoeuvre zouden er naar verwachting op 3 mei 2020 nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De zelfverklaarde president van Bolivia, Añez, schortte echter ook de verkiezingen in mei op met als voorwendsel het uitbreken van de pandemie.

Vervolgens hebben de Boliviaanse politieke partijen een consensus bereikt en besloten de verkiezingen op sep. 6 te houden. In plaats van dit te accepteren, heeft Añez tot nu toe de oproep tot verkiezingen vermeden.

De politieke onzekerheid in Bolivia bestaat naast de pandemische ‘plaag’. Volgens de lokale media geeft het regime van de staatsgreep de mensen de schuld van het feit dat ze op straat sterven en niet naar een ziekenhuis gaan.

Specialisten en gezondheidswerkers beweren echter dat de realiteit in Bolivia anders is. “Mensen sterven omdat het ziekenhuissysteem is ingestort door het gebrek aan middelen,” verzekerde Adrian Avila, voorzitter van de Critical Medicine en Intensive Care Society.


Topfoto: Jeanine Añez op de Corpus Christi-processie, La Paz, Bolivia, 11 juni 2020. | Foto: EFE