Bron: Telesur-en 23 mei 2020 ~~~

De aankomst van de Iraanse olietanker in de Venezolaanse wateren toont de kracht aan van de Zuid-Zuid-samenwerking in een multipolaire wereld.

De ambassadeur van Venezuela bij de Verenigde Naties, Samuel Moncada, benadrukte dat de aankomst van de eerste Iraanse olietanker in Bolivariaanse wateren aantoont dat de solidariteit tussen de volkeren de gevolgen van de Amerikaanse geopolitiek kan veranderen.

“De Iraanse benzine die het Venezolaanse volk bereikt is een mijlpaal in de strijd voor soevereiniteit, onafhankelijkheid en vrede. Trump en zijn volgelingen denken aan een militaire aanval op de tankers te midden van de pandemie. Zijn experts adviseren hem anders”, tweet Moncada.

Deze historische gebeurtenis ging niet onopgemerkt voorbij in de pers in het Midden-Oosten, die benadrukte dat de komst van de Fortune de “sancties van de Trumpregering tegen de twee VS-vijanden uitdaagt,” meldde de Nieuwe Arabier, en voegde eraan toe dat de olietanker “geen onmiddellijke tekenen van Amerikaanse inmenging ondervond toen hij door de Caraïbische wateren naar de Venezolaanse kust trok”.

De Bolivariaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza feliciteerde ook de komst van de Fortune en herinnerde eraan dat zijn land en Iran altijd betrekkingen van respect en solidariteit hebben onderhouden.

“Vandaag zien we de vruchten van de multipolaire wereld, de vruchten van de Bolivariaanse diplomatie voor vrede en Zuid-Zuid-samenwerking”, aldus Arreaza.

“Iran en Venezuela hebben elkaar altijd gesteund in moeilijke tijden. Vandaag komt het eerste benzineschip voor onze stad aan. Dank je wel, Iran.”

http://openbaararchief.nl/files/Tankerflotilla-Iran-Venezuela-1.mp4

In een andere onmiddellijke reactie op de gebeurtenissen herinnerde de internationale outlet HispanTV eraan dat de aankomst van het Iraanse schip een verdere nederlaag betekent voor de pogingen van het Witte Huis om de regering van president Nicolas Maduro omver te werpen, waarvan de laatste een inval was onder bevel van Amerikaanse huurlingen op 3 mei.

“Het echte motief is, dat de Verenigde Staten de macht in Venezuela moeten grijpen om de olie- en gasmarkten van de wereld te controleren en zo opnieuw een prijs te kunnen bepalen die, terwijl het de Russische economie schaadt, geen verliezen veroorzaakt,” verklaarde HispanTV.

“De Venezolaanse regering is niet alleen een ongemakkelijk voorbeeld voor Latijns-Amerika. Het is de speerpunt om de globale plannen van het rijk te verslaan, die erop gericht zijn de wereld te domineren door Rusland en China te verzwakken”.