Bron: TelesurTV, 21 februari 2020 ~~~ 

Het kiesorgaan van Bolivia zei dat voormalig president Evo Morales niet in aanmerking kwam voor een senaats-positie bij de volgende verkiezingen van 3 mei.

De president van het Supreme Electoral Court of Bolivia (TSE), Salvador Romero, liet weten dat de voormalige president Evo Morales niet zal kunnen deelnemen aan de algemene verkiezingen van 2020, die op 3 mei worden gehouden.

Tijdens een persconferentie vertelde Romero verslaggevers, dat Morales niet voldeed aan de permanente verblijfsvereisten om een ​​senaats-kandidaat te zijn voor zijn partij Movement To Socialism (MAS), die momenteel vooroploopt in de peilingen.

De kandidatuur van voormalig kanselier Diego Pary, als kandidaat van de MAS-partij voor senator in de regio Potosi, werd op dezelfde gronden ook gediskwalificeerd.

Het verkiezingsorgaan verwierp echter de beoordeling tegen de presidentiële kandidaat van de MAS-partij Luis Arce, en maakte zijn kandidatuur geldig.

Morales schreef op zijn Twitter-account dat de beslissing van de TSE “een aanslag op de democratie” zou zijn.

“De beslissing van het Supreme Electoral Court is een aanslag op de democratie. De leden van de TSE weten dat ik aan alle vereisten voldoe om een kandidaat te zijn. Het uiteindelijke doel is een verbod op MAS.”

De veroordeling van het Boliviaanse kiesorgaan komt twee dagen nadat de MAS-partij zichzelf in een “noodtoestand” heeft verklaard, vanwege de vermeende politieke poging van “interne sectoren” in het verkiezingsorgaan om haar kandidaten te “elimineren”, vanwege belangen die zij beschreven als “ondemocratisch”.

Ondertussen is Arce, die minister van Economie en Financiën was tijdens het Morales-bestuur, de favoriet om het presidentschap te winnen volgens de meest recente peiling van het onderzoeksbureau Ciesmori. Arce leidt de stemming met 31,6%, gevolgd door voormalig president Carlos Mesa met 17,1%, de facto president Jeanine Añez met 16,5% en Luis Camacho met 9,6%.


Redaktie: Toen Patricia Hermosa, de wettelijk vertegenwoordiger van president Evo Morales, zijn vereiste document voor kandidaatstelling aan de kiescommissie wilde overhandigen, werd ze gearresteerd. Er zijn om vergelijkbare redenen ruim 50 kandidaten van de MAS gediskwalificeerd voor de komende verkiezingen. Nu dus ook de met 47% van de stemmen herkozen en vrijwel onmiddellijk daarna afgezette president van het volk, Evo Morales

Is dit geen ‘red line’ voor de westerse politici en beleidsmakers?
Zij ontkenden bijna unaniem dat er in Bolivia op 10 november 2019 een staatsgreep plaatsvond, omdat dat het juist om herstel van de democratie zou gaan.
Misschien herinnert u zich nog wat Stef Blok, onze minister van buitenlandse zaken, antwoorde op kamervragen van Sadet Karabulut (SP), tijdens het plenaire kamerdebat op 13 november, drie dagen na deze staatsgreep.